– Moskéer arena for ekstreme nettverk

Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter frykter ekstremister kan benytte seg av muslimske trossamfunn for å rekruttere til terrornettverk.

I Oslo tingrett mandag forklarteUbaydullah Hussain at han har knyttet kontakt med flere av de norsk-muslimske Syria-farerne i hovedstadens muslimske trossamfunn.

Hussain er tiltalt for terrorrekruttering og medlemskap i terrorgruppenIslamsk Stat (IS).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om én person som reiste tilSyria i august 2013 forklarte Hussain:

– Jeg ble kjent med ham gjennom moskémiljøet i Oslo, sa Hussain på spørsmål fra aktor i Oslo tingrett mandag.

Senere skulle faren hans sende en desperat melding til Hussain og anklage ham for hjernevask.

«Siden du ikke svarer og heller ikke ringer tilbake, sender jeg sms. Jeg er faren til Sammiulla fra Fredrikstad. Ønsker kun at du kutter kontakten du har med min sønn. Vil ikke at han blir mer påvirket av det du står for. Du får finne deg noen andre å hjernevaske. Håper denne smsen holder og all kontakt stopper fra nå»,

SMS-en er gjengitt i VG-­journalist Erlend Ofte Arntsens bok «Fremmedkrigerne».

Senere skulle imidlertid faren komme på andre tanker og reiste selv etter sønnen for å slutte seg til Islamsk Stat. Både far og sønn er i Oslo tingrett dømt for å ha sluttet seg til terrorgruppen IS.

Under rettssaken mot 24-åringen la aktor vekt på kontakten med Hussain, som nå står tiltalt for terrorrekruttering.

– Det er fotavtrykk av Ubaydullah Hussain gjennom hele saken, forklarte aktor i saken som gikk for retten våren 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møttes i pakistansk ­moské

Om en annen person forklarte Hussain i retten mandag at de ble kjent i en av de større pakistanske moskéene i Oslo.

– Vi ble kjent gjennom moskéen. Jeg tror jeg kjente ham mellom seks til tolv måneder før han dro, sa Hussain i retten mandag.

Mannen var dømt for et ran av en kiosk og sonet samfunnsstraff i moskéen. Blant annet vasket han gulvene i det store muslimske trossamfunnet. Etter å ha møtt Hussain der ble de to gode venner.

– Jeg kjenner bror som en veldig praktiserende, høflig og snill person med stor bekymring for den muslimske ummah (nasjonen, journ.anm.). Han hastet alltid til bønn og var pliktoppfyllende. Han var adlydig til Allah og Hans profet Mohammad. Fred være med ham. Jeg tror at mange troende muslimer ønsker å være der han er akkurat nå, har Ubaydullah Hussain sagt til VG om mannen.

Den norske konvertitten fra Fredrikstad avbrøt soningen av samfunnsstraffen og dro til Syria høsten 2014. Bare etter et halvt år mistet han livet som kriger for Islamsk Stat (IS) i kampen om Kobane. Han ble 24 år gammel.

Muslimsk felles­arrangement

Om en norsktsjetsjensk mann som høsten 2013 reiste tilSyria og ble drept vinteren 2014 forklarte Hussain at de ble kjent på en felles muslimsk samling i Oslo på Valhall arena i Oslo august 2013.

– Det var der jeg ble kjent med ham.

Dagen har tidligere sett bilder fra samlingen, der norsk­tsjetsjeneren poserer sammen med kjente personer fra det norske ekstremistmiljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannen gikk fra å være kampsportutøver med norske omgangsvenner til å gjennomgå en lynrask radikaliseringsprosess. Bare måneder etter at han deltok på den fellesmuslimske markeringen reiste han til Syria, der han etter hvert sluttet seg til Islasmk Stat.

Hussain sa også i retten at han mener å huske å ha møtt en fjerde person som senere reiste til Syria også var til stede på den samme muslimske fellesmarkeringen på Valhall arena.

Alle fire sluttet seg til terrorgruppen Islamsk Stat. Alle fire har bakgrunn fra Østfold.

Møteplass

– Jeg tror de bruker moskéene som møteplass. Moskéene tilbyr et sted det er vanskelig å følge etter dem og hvor det er vanskelig å få oversikt.

Han sier det er vanskelig forPST å spane på ekstremister under store muslimske arrangementer.

– Jeg tror de har brukt det som et tilfluktssted. Det er viktig at moskéene er klar over at de blir misbrukt på den måten og er tydelig ikke bare på at man ikke godtar dette, men at man også ber folk om å være på vakt.

Han tror imidlertid det er vanskelig for moskéene å nekte personer somUbaydullah Hussain adgang.

– Det er vanskelig for muslimske trossamfunn å nekte noen adgang. Det ville skape sterke reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir litt som å nekte noen adgang til en gudstjeneste?

– Ja.