Al-Rawda-moskeen i Bir al-Abd
...
Al-Rawda-moskeen i Bir al-Abd i Egypt ble angrepet av rundt 30 maskerte menn i kamuflasjeuniform under fredagsbønnen. 305 mennesker ble drept, og på trappen utenfor ligger fortsatt en haug sko som forteller om dramaet. Foto: AP / NTB scanpix: AP / NTB scanpix
Ung imam lover å fullføre bønnen som ble avbrutt av terror
Del
Den unge imamen som overlevde angrepet mot en moské som kostet 305 mennesker livet i Egypt, lover å vende tilbake for å fullføre fredagsbønnen som ble avbrutt. 

Mohammed Abdel Fattah ble såret da rundt 30 maskerte menn iført kamuflasjeuniform angrep al-Rawda-moskeen i Nord-Sinai-provinsen fredag.

– Jeg hadde bare holdt på i to minutter da jeg hørte to eksplosjoner utenfor moskeen og skrekkslagne mennesker begynte å løpe, forteller imamen fra sykesengen i Al-Husayniya i Nildeltaet.

– Deretter så jeg mennesker ta seg inn i moskeen og åpne ild mot alle som fortsatt sto der, forteller Fattah.

Terrorangrep i Egypt tok over 300 liv   

Sufisme

26-åringen har vært imam i to år i moskeen, som blir brukt av muslimer med tilknytning til sufisme-retningen innen islam, en retning som blir regnet som vranglære av puritanske jihadister.

– Fredagsbønnen handlet om Muhammed, humanitetens profet, forteller Fattah.

– Dersom helsen min tillater det, vil jeg vende tilbake fredag og fullføre bønnen min, fortsetter han.

Over sykehussengen hans henger et innrammet koranvers som den unge imamen fikk i gave fra en delegasjon koptisk kristne, en annen religiøs minoritet som har blitt ofre for flere blodige terrorangrep i Egypt de siste årene.

Egypt i sorg etter brutal massakre mot moské  

Landesorg

Egypt innledet mandag tre dagers landesorg, og president Mohammed Abdel Fattah har lovet å bygge et mausoleum for de drepte.

Sisi har også varslet en nådeløs jakt på angriperne, som ifølge øyenvitner bar flagg som kan tyde på tilknytning til den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Hæren og politiet vil hevne våre martyrer og med makt gjeninnføre sikkerhet og stabilitet i løpet av kort tid, sa Sisi i en TV-tale noen timer etter moské-angrepet.

Svar på kupp

Ytterliggående islamister har de siste årene drept hundrevis av soldater og politifolk i Sinai, men også sivile som har arbeidet for myndighetene.

Ifølge kunngjøringer har dette vært et svar på militærkuppet i 2003, der daværende hærsjef Abdel Fattah al-Sisi styrtet landets første folkevalgte president Mohamed Mursi, som tilhører det muslimske brorskap.

– Det er ikke bare sufismen som trues, men hele islam og hele den arabiske regionen, sier Mohammed Abdel Fattah.