Ulf Ekman har vært en kontrove
...
Ulf Ekman har vært en kontroversiell skikkelse i svenske medier siden 80-tallet. Nok en gang må han tåle hard medfart i en fersk dokumentar fra SVT. Foto: Världen i dag
Ekman om SVT-dokumentar: – Skittkasting, usann, dypt krenkende
Del
Ulf Ekman anklages for å ha gjort seg rik på bekostning av menigheten. Nå oppretter Livets Ord en egen blogg for å tilbakevise påstandene.
  • Har Livets Ord utnyttet menigheter i fattige Ukraina ?
  • Har Ulf Ekman tatt imot store pengesummer til privat bruk?
  • Har familien Ekman utnyttet menigheten økonomisk?
  • Og hvorfor nekter Ulf Ekman å stille opp til intervju?

Dette er spørsmål SVT forsøker å besvare i Uppdrag granskning, et dokumentarprogram tilsvarende norske Brennpunkt. Programmet ble sendt onsdag kveld.

Tidligere medlemmer

67 nåværende og tidligere medlemmer, samt pastorer i Livets Ords nettverk skal ha blitt kontaktet av journalistene. Noen av dem står frem i dokumentaren og svarer på spørsmål om økonomi, gaver og tiende.

En rekke opptak fra videoer på 80- og 90-tallet blir brukt, samt lydopptak der Ulf Ekman snakker om å gi.

I dokumentaren blir Ekman kritisert for å love at folk skal bli rike hvis de gir, samtidig som han selv mottar en pensjon de andre ansatte bare kan drømme om.

Se video:

Du kan se hele programmet på svt.se (det er tilgjengelig på nett frem til 15. januar 2016)

Konfrontasjon

Ifølge SVT har ikke Ulf Ekman ønsket å bli intervjuet, noe han selv bekrefter. Men journalistene har fått svar på epost. Som et siste forsøk oppsøker de Ulf og Birgitta Ekman i en katolsk kirke i Jönköping hvor de signerer sin nye bok. Her oppstår det en konfrontasjon mellom journalisten og Ekman.

Som siste innslag i den 58 minutter lange dokumentaren blir nåværende pastor Joakim Lundqvist intervjuet. Han sier at dokumentaren ikke gir et balansert bilde av Livets Ord. Samtidig innrømmer han at pensjonsavtalen har vært uheldig. Han kaller også praksisen med å motta penger kontant etter prekener for uheldig.

– Det er ikke noe vi gjør i dag, sier han.

Han blir konfrontert med tidligere medlemmers fortvilelse, og svarer:

– Jeg beklager og ber om tilgivelse til de som opplever et press om å gi.

Han inviterer også de som har vonde erfaringer av dette til å komme og prate om det.

Privat opptak

Det er ikke mye tid Lundqvist får til å forklare et bredere bilde av Livets Ord. Derfor har menigheten nå opprettet en blogg hvor de tilbakeviser de fleste påstandene i dokumentaren.

I den omfattende bloggen publiseres menighetens epostutveksling med SVT. Her står svarene de ga, men som ikke kom med i dokumentaren. Livets Ord publiserer også et privat opptak av hele intervjuet med pastor Lundqvist.

Ulf Ekman på banen

Også Ulf Ekman tilbakeviser påstander i sin egen blogg. Under tittelen «Uppdrag gransking smutskastar», omtaler han dokumentaren som både usann og dypt krenkende.

Ekman nevner blant annet at journalistene ikke har oppgitt hans og Birgittas lønn, som alltid har vært moderat, fordi det ikke passet inn i bildet.

Ekman tar ikke noe selvkritikk i sin bloggpost, og forklarer dessuten hvorfor han ikke ville bli intervjuet.

«Ettersom jeg har forlatt Livets Ord har jeg ikke lenger tilgang til de økonomiske underlag som kreves for å svare på de detaljerte spørsmålene. Jeg innså også at jeg var dømt på forhånd, og at alt jeg skulle si skulle manipuleres.»

Les også:

To på rad

For bare et par måneder siden ble Livets Ord satt i samme bås som Moonkirken, Hare Krishna og Scientologikirken i dokumentaren «Den enda sanna vägen». Denne ble laget av SVT-journalisten Anna Lindman, som også stod bak denne dokumentaren.

Dagen har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Ulf Ekman og Joakim Lundqvist for en kommentar, men har ikke lyktes.

HAR DU informasjon som du ønsker å dele med redaksjonen i Dagen? Vi beskytter våre tipsere og kilder. Ta kontakt med oss: redaksjonen@dagen.no

Se også:

Livets Ords blogg

Ulf Ekmans blogg

Du kan se hele dokumentaren på svt.se (det er tilgjengelig på nett frem til 15. januar 2016)

joakim lundqvist,anna lindman,dokumentar,svt,ulf ekman,uppdrag granskning