HUCK AND CHUCK: Den republikanske politikeren Mike Huckabee slår av en vits sammen med skuespilleren Chuck Norris og kona Gena O'Kelley under et såkalt 'Huck and Chuck» -møte i Des Moines, Iowa, 1. januar.

Den hjemvendte fighteren

Den kristne skuespilleren Chuck Norris har preget nyhetsbildet de siste månedene på grunn av sin relasjon til den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee. Hvem er han egentlig?

For norske menn i slutten av tredveårene med interesse for kampsport og filmer, ringer det en bjelle når navnet Chuck Norris nevnes. 68–åringen er født Carlos Ray Norris, og den siste tidens mediaoppstyr er ikke akkurat nytt for den engasjerte skuespilleren, karateverdensmesteren og organisatoren.

Norris tjenestegjorde i Korea som militærpoliti i 1958 og fikk sin første kontakt med Tang Soo Do, en stilart innen karate. Hans militærtjeneste sluttet i 1962. Da begynte han som karateinstruktør i USA. Noen av hans studenter var profilerte personer som Steve McQueen, Priscilla Presley og ekteparet Donnie og Marie Osmond.

Etter hvert begynte han å konkurrere innen karate. Han vant ikke mange kamper i begynnelsen, men etter hvert kom seirene og mesterskapene. I alt har den spreke karateutøveren seks verdensmesterskap i mellomvektsklassen før han trakk seg tilbake fra konkurransene.

Chuck Norris har sort belte 10. grad innen stilarten Tang Soo Do og sort belte 8. grad i Tae Kwon Do, som første vestlige person noen sinne. Han har også trent brasiliansk Ju Jitsu.



37 filmer

Firebarnsfarens skuespillerkarriere har inkludert 37 filmer, deriblant «The Way of The Dragon» med den legendariske Bruce Lee. Han har også spilt i en rekke fjernsynsserier, deriblant den etter veldig kjente serien «Walker, Texas Ranger», der Norris spiller en hardtslående polititjenestemann.

Dette er den rollefremstillingen som har formet Chuck Norris' karriere. Han fremstår ofte som en fredelig person med ærlige hensikter, som unngår vold så lenge som mulig, men som gjør kort prosess når det til slutt smeller.

Norris' fremtoning på lerretet har gjort at en rekke hjemmesider har blitt opprettet til ære for den kortvokste fighteren, med såkalte «Chuck Norris–fakta». Selv har han brukt sitatene om seg selv til å promotere sin kristne tro, og i en kommentar har han tatt til orde for at alle behøver Guds hjelp i livet.

«Jeg har en opplysning til dere, folkens. Jeg er ikke overmenneskelig. Jeg innser det nå, men det har ikke alltid vært slik. Som seks ganger verdensmester i karate og deretter filmstjerne stolte jeg for mye på meg selv, det jeg kunne utføre og det jeg hadde oppnådd.

– Jeg glemte hvor mye jeg trenger andre, og spesielt hvor mye jeg trengte Gud. Enten vi er kjente eller ikke, trenger vi Gud og andre mennesker i våre liv.

– Det finnes en mann hvis tårer kan helbrede kreft og alle andre sykdommer. Dette inkluderer den egentlige årsaken til sykdommer også – nemlig synd. Hans blod tok hånd om dette. Hans navn er Jesus Kristus – ikke Chuck Norris. Om din sjel trenger helbredelse, så er det ikke mine tårer du trenger, men Jesu blod».



Forkjemper for Bibelen

Han skriver månedlige kommentarer for den kristne avisen World Net Daily og engasjerer seg i republikanske presidentkampanjer. Han er en aktiv motstander av abort og forkjemper for å få Bibelen tilbake i det amerikanske skolesystemet.

Chuck Norris støttet tidligere president George H W Bush i hans kampanje for å bli president i 1988. Hans støtte til Mike Huckabee inkluderer en video med såkalte «HuckChuckfacts», der Huckabee forteller flere «Chuck Norris facts», mens Norris på sin side kommer med støtte til den republikanske presidentkandidaten.

Under Mike Huckabees kampanje roper tilhengerne ofte på «facts», og blir belønnet med de satiriske morsomhetene.

Mindre kjent er det kanskje at Chuck Norris i mange år var borte fra den kristne troen. Etter 30 års samliv gikk ekteskapet med hans første kone i stykker, og han levde i flere år uten å gifte seg med modellen Gena O`Kelley, som han i dag er gift med.

Han forteller selv at Hollywood lokket ham bort fra den kristne troen med sine fristelser og berømmelse, men samtidig tilegner han kona mye av æren for at han fant tilbake til troen.


DM