Demonstrasjon i Paris mot homo-ekteskap

Rundt 150.000 franskmenn protesterte mot likekjønnet ekteskap.

Rundt 150.000 fransk­menn de­mon­strer­te søn­dag i Paris' gater mot like­kjøn­net ek­te­skap. Po­li­ti­et mo­bi­li­ser­te og fryk­tet volds­epi­so­der.

Det ble først meldt om at 300.000 del­tok i de­mon­stra­sjo­nen, men fransk po­li­ti ned­jus­ter­te søn­dag kveld tal­let til 150.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frank­ri­kes pre­si­dent François Hol­lan­de un­der­teg­net 18. mai loven som åpner for like­kjøn­net ek­te­skap i Frank­ri­ke. Der­med ble Frank­ri­ke det 14. lan­det i ver­den med en kjønns­nøy­tral ek­te­skaps­lov.

In­nen­riks­mi­nis­ter Ma­nu­el Valls ad­var­te før de­mon­stra­sjo­nen om at ul­tra­kon­ser­va­ti­ve kref­ter, der­iblant høyre­eks­tre­me na­sjo­na­lis­ter, kunne komme til å in­fil­tre­re de­mon­stra­sjo­nen og for­år­sa­ke bråk.

Po­li­ti­et på­grep om lag 50 per­soner og be­slag­la også et kjøre­tøy fylt med mas­ker, ban­ne­re og røyk­bom­ber. Frans­ke sik­ker­hets­styr­ker send­te et mann­skap på rundt 4.500 ut i ga­te­ne for å stan­se opp­tøy­er.

In­nen­riks­mi­nis­ter Valls ad­var­te også fa­mi­li­er mot å ta med seg barna sine til de­mon­stra­sjo­nen.

- Vi fort­set­ter å høre om en høyre­eks­trem be­ve­gel­se, men jeg kan bare se fa­mi­li­er her, sa en mann som kalte seg Raoul, fra byen Dijon, 30 mil uten­for Paris.

Les også
Grønt lys for at homofile kan gifte seg i Frankrike