Tre bispekandidater igjen i Stavanger

Sigrid Sigmundstad og Torstein Lalim er ute av kampen om å bli ny biskop i Stavanger bispedømme. Nå gjenstår tre kandidater til stillingen.

Av de fem kandidatene det sto mellom var det prost Helge S. Gaard i Karmøy som fikk størst oppslutning. Dernest kom prorektor Bård Mæland ved Misjonshøgskolen og sognepresten i Birkeland menighet i Bjørgvin, Ivar Braut, melder Kirkerådet.

Det betyr at de to siste kandidatene, Sigrid Sigmundstad og Torstein Lalim, er ute av kampen om å bli ny biskop i Stavanger bispedømme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gaard fikk suverent størst oppslutning blant menighetsråd, prester, diakoner, kantorer og kateketer. Han har sterk lokal forankring, noe som har vært etterlyst. Gaard ønsker ikke å vie likekjønnede par, men vil respektere og tilrettelegge for at andre prester gjør det, sa han i intervju med Dagen i oktober.

På spørsmål om hvordan han vil bygge bro til lavkirkelige miljø i Stavanger bispedømme, svarte han at han allerede har mange kontakter og gode relasjoner inn i de ulike organisasjonene.

– Jeg er selv aktiv både i bedehus og idrettslag utover det kirkelige. Jeg har en folkelig tilnærming i min prestetjeneste. Jeg vokste opp med at kirke og bedehus spilte på lag. For meg hører kirken og organisasjonene sammen og må styrke hverandre, sa Gaard.

Dagen har intervjuet de fem kandidatene (trykk på navnet for å lese intervjuet):

Ivar Braut (60), sokneprest i Birkeland menighet, Fana prosti, Bjørgvin bispedømme.

Helge Gaard (58), prost i Karmøy prosti, Stavanger bispedømme

Bård Mæland (49), prorektor og professor ved VID Høgskole, studiested Misjonshøgskolen

De to som nå er ute av prosessen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torstein Lalim (58), prost i Nedre Romerike, Akershus

Sigrid Sigmundstad (58), prost i Ryfylke

Omfattende stemmegivning

Nå har menighetsrådene i Stavanger bispedømme avgitt sine stemmer. Det samme har prester i offentlig kirkelig stilling i Stavanger bispedømme, vigslede kateketer, diakoner og kantorer i offentlig kirkelig stilling i Stavanger bispedømme, prostene i alle bispedømmene, professorer i teologiske fag ved de teologiske fakultetene og ledere av praktisk-teologiske utdanninger ved Det praktisk-teologiske seminar, Det teologiske Menighetsfakultet, Misjonshøgskolen og Kirkelig utdanningssenter i nord.

Av 427 stemmeberettigede avga 354 sine stemmer. Tre av disse ble forkastet. Gyldig stemme måtte innholde tre navn i prioritert rekkefølge.

Stemmene fordeles i tre grupper som hver teller en tredjedel. De tre gruppene er menighetsråd, prester/diakoner/kantorer/kateketer og proster/teologiske professorer.

Når stemmene er vektet gir det følgende resultat: Helge S. Gaard (29,3 prosent), Bård Mæland (23,1 prosent), Ivar Braut (21,5 prosent), Torstein Lalim (15,2 prosent) og Sigrid Sigmundstad (10,9 prosent).

På Kirkerådets møte 7. til 9. desember 2016 skal det tilsettes ny biskop i Stavanger bispedømme.

Stillingen som biskop i Stavanger blir ledig etter at biskop Erling J. Pettersen går av etter årsskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.