Samliv er ikke lenger tema ved ansettelser

Sju av elleve bispedømmer i Den norske kirke vil ikke spørre om samlivsform når de ansetter nye prester.

«Samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt» var en vanlig formulering i stillingsutlysninger iDen norske kirke. Slik er det ikke lenger.

I april besluttetKirkemøtet at Den norske kirke skal leve med to likestilte syn på homofilt samliv. En undersøkelse Dagen har foretatt viser nå at de fleste bispedømmerådene, sju av elleve, har vedtatt at man ikke får spørre om samlivsform ved ansettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av de fire bispedømmene som fortsatt bruker den gamle formuleringen, sier tre at saken skal opp til diskusjon før jul.

«Samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt», skal ikke forekomme, heter det i vedtaket Nord-Hålogaland bispedømmerådet fattet 6. juni i år.

Ifølge Arbeidsmiljøloven kan man ikke forskjellsbehandle søkere på bakgrunn av seksuell orientering. Men trossamfunnene har hatt unntak fra dette punktet i lovverket.

– Vårt bispedømme har i sitt vedtak avslått å bruke den muligheten som lovverket gir til å diskriminere, sier Kai Krogh, bispedømmerådsleder i Nord-Hålogaland.

Av bispedømmerådets elleve medlemmer er seks av dem aktive iÅpen folkekirke, og har dermed flertall.

Ansetter i blinde

– Dette fører til at bispedømmer nå må ansette i blinde, sierØivind Benestad, leder av stiftelsen MorFarBarn, og medlem av bispedømmerådet i Agder og Telemark.

Agder og Telemark holder fortsatt fast ved den gamle formuleringen, men skal ha saken oppe til diskusjon i begynnelsen av desember. Da kommer Benestad til å stemme for å beholde dagens formulering.

– Det er viktig å kunne spørre om samlivsform av hensyn til den menigheten presten skal betjene, men også av hensyn til kirkens teologi. Her tar man ikke hensyn til at det skal finnes to likestilte syn, sier Benestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror ikke Agder og Telemark kommer til å fjerne formuleringen som gir rom for å spørre om samlivsform.

– Vi trenger denne formuleringen for å kunne få den informasjonen vi behøver for å gjøre intelligente ansettelser. Det har vi dessuten rett til. Vi kan ikke gi fra oss retten til å kunne stemme og fatte vedtak på grunnlag av vår teologiske overbevisning, også når det gjelder samliv og seksualitet, sier Benestad.

Styrt av liberale

– Dette vedtaket legger opp til en linje som er styrt av det liberale synet på likekjønnet ekteskap, sierHalvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin.

Han mener likevel at bispedømmeråd har rett til å fjerne formuleringen.

– Ut fra vedtaket på Kirkemøtet om to syn, har et bispedømmeråd nettopp denne friheten til å legge seg på en liberal eller restriktiv linje, sier Nordhaug.

Han presiserer at vedtaket ikke kan bety at man nekter å ansette folk som er konservative i spørsmålet om samliv.

– Da har man satt seg over vedtaket i Kirkemøtet, som skal gi rom for to likestilte syn.

– Vedtaket favoriserer det liberale synet fordi man ikke kan la være å ansette en søker på grunn av dens samlivsform. Men det er likevel rom for ulike syn i kirken. Vi ansetter folk med ulike syn på samliv, saOlav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland til Dagen i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskopen presiserer at det fortsatt er hans oppgave å vigsle prester til tjeneste.

– Jeg kan ikke overprøve en ansettelse, men jeg kan avgjøre om jeg vil ordinere et menneske eller ikke. Hvis det er en person som lever slik mange av oss mener er feil, vil jeg kunne la være å vigsle, sier Øygard.

I Tunsberg bispedømme heter det at bispedømmerådet ikke vil bruke formuleringen da biskopen likevel vil omfatte denne dimensjonen når han eller hun skal vigsle prester til tjeneste.

Flertallet bestemmer

– Det er bispedømmerådet som bestemmer om det er saklig og nødvendig å vektlegge samlivsform ved tilsetting eller ikke, saOle Inge Bekkelund, avdelingsdirektør i Kirkerådet til Dagen i forrige uke.

Han er en av dem som meisler ut kirkeordningen iDen norske kirke.

– Til syvende og sist er det flertallet i bispedømmerådet som bestemmer hvem som ansettes, sier Bekkelund.

-----