UT: Prest Dag Øivind Østereng
...
UT: Prest Dag Øivind Østereng er overbevist om at flere prester kommer til å melde seg ut. Foto: Ove Eikje
Orker ikke mer etter ni års kirkekamp
Del
– Jeg har jobbet inntil siste minutt for å unngå dette, sier prest Dag Øivind Østereng i det han melder seg ut og slutter som prest.

Mandag kveld kunngjorde den profilerte presten på Jæren at han kommer til å slutte som prest og melde seg ut av Den norske kirke . Bakgrunnen er at Kirkemøtet tidligere samme dag vedtok at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirken .

«Stor sorg»

Han skrev følgende på Facebook-siden sin :

«Det er med stor sorg og dype kvaler, og samtidig med den ro som overbevisning gir, at jeg må meddele at jeg i løpet av de nærmeste ukene vil levere inn min oppsigelse og etter oppsigelsestiden tre ut av tjenesten som prest i Den norske kirke og likedan ut av Den norske kirke.»

Østereng er sokneprest på Undheim og prostiprest i Time på Jæren. For ni år siden tok han initiativ til Carissimi , en gruppe prester som vil ha retten til å ikke ha gudstjenestefellesskap med biskoper som godtok homofilt samliv.

– Jeg har jobbet inntil siste minutt for å unngå dette, sier Østereng til Dagen sent mandag kveld. Han står også bak brevet fra 200 prester som preses Helga Haugland Byfuglien nå vil invitere til dialog.

Les også: Fire kvinner leder nå kirken

Skuffelser

– Når bestemte du deg?

– Beslutningen ble tatt for lenge siden, forutsatt at vi ikke klarte å få permanente ordninger og ikke bare et skjørt kompromiss. Jeg er trøtt av å håpe og få flere skuffelser. Dette er et veivalg som har modnet seg frem etter ni år med kirkekamp.

Preses Byfuglien inviterte mandag representantene for de 200 prestene til dialog . Det har ingen betydning for Østereng.

– Nå har jeg ingen tro og ingen tillit til at det har noe for seg med en slik dialog, sier Østereng og viser til at Bispemøtet har inngått et kompromiss og at « Kirkerådet er fullstendig inntatt av Åpen folkekirke ».

Venter flere

Med den maktstrukturen ligger det ikke til grunn for få to rom i Den norske kirke .

– Kommer flere prester til å melde seg ut?

– Garantert.

– Hvor mange?

– Det vet jeg ikke. Innenfor nettverket på 200 kommer jeg ikke til å være alene om å gjøre dette, sier Østereng.

Han har orientert Stavanger-biskop Erling Pettersen om sin beslutning.

– Har du en ny jobb å gå til?

– Nei, ikke per i dag, sier Østereng.

Les også: – Eg ser ingen grunn til å juble

Følg også debatten på våre Facebook-sider .

Les Dagens lederartikkel:

 

 

carissimi,dag øivind østereng,den norske kirke,ekteskapsliturgi,erling pettersen,helga haugland byfuglien,homo-liturgi,jæren,kirkemøtet,time,trondheim,undheim,utmelding,åpen folkekirke,km16,bispemøtet,kirkerådet