KATOLSK MESSE: Ulf Ekman, stif
...
KATOLSK MESSE: Ulf Ekman, stifter og tidligere pastor i Livets Ord, deltok på den katolske messen pave Frans holdt på Swedbank Stadion i Malmö. Foto: Klaus Gustafsson
– Større og viktigere enn å starte Livets Ord
Del
Ulf Ekman er klar på at det som skjedde mellom katolikker og lutheranere i domkirken i Lund mandag, var det ultimate høydepunktet under det to dager lange pavebesøket i Sverige.

– Dette var en historisk hendelse. Ikke bare det at paven befant seg i Skandinavia, noe som er historisk i seg selv, men et slikt reformasjonsjubileum har faktisk aldri funnet sted før, sier Ekman .

Dagen treffer Livets Ord-grunnleggeren etter den katolske messen pave Frans holdt på Sverige-besøkets siste dag, tirsdag.

– På 1900-tallet fantes det veldig få åpninger for et slikt møte mellom katolikker og lutheranere. Det har vært helt utenkelig. Begge sider har vært igjenlåste i mange hundre år, men nå skal prosessen som med jevne mellomrom har blitt avbrutt fortsette framover, sier han videre.

– Stor opplevelse

Ekman trekker fram nettopp dette, markeringen av at det neste år er 500 år siden reformasjonen, som disse to dagenes ultimate høydepunkt.

– Det var en veldig fin messe tirsdag, men det som skjedde i Lund domkirke , den viljen til forsoning og forening som ble oppvist, var utvilsomt størst.

– Og det var jo dette alt skulle handle om. Det ble sagt veldig tydelig ifra om at ulike trossamfunn skal komme nærmere hverandre. Det var dette pave Frans ville oppnå med Sverige-besøket, og det var en utrolig stor opplevelse å høre ham tale sammen med lederen for Det Lutherske Verdensforbund , sier Ekman.

Har møtt paven før

Etter å ha møtt det svenske folk i tre omganger, først i Lund domkirke, deretter i Malmö Arena og til slutt foran 18.000 mennesker på Swedbank Stadion, dro pave Frans tirsdag formiddag tilbake til Vatikanet.

Ekman deltok ikke fysisk på de to første, men under den katolske morgenmessen tirsdag var han til stede. Det ble ikke noe personlig pavetreff denne gangen, noe det har blitt ved to anledninger tidligere.

– Sist var det i sammenheng med at Birgitta og jeg ble katolikker. Vi pratet om bakgrunnen og motivasjon bak valget vårt, sier Ekman.

LES: Han har spilt fotball med paven

For to og et halvt år siden konverterte han og kona til katolisismen, noe som vakte bestyrtelse i kristne miljøer, også i Norge.

– Er dette økumeniske møtet i Lund noe av det største du har opplevd?

– Jeg vil vel kanskje ikke trekke det så langt.

– Men når man har vært med på å starte en vekkelsesbevegelse i stor karismatisk sammenheng, der betoningen ligger på egen åndelig erfaring, opplevelse og utvikling, så vil jeg si at det som skjedde mellom katolikker og lutheranere i domkirken i Lund på mandag var mye større og viktigere.

Selve kjernen

Ekman understreker at dette ikke er en tid for å kritisere hverandre, men heller å finne fellesnevnere kristne seg imellom.

– Man kan mene mye om ulike typer teologier, for eksempel den lutherske liberale teologien. Det er imidlertid ikke det jeg vil fokusere på nå, men heller det at Jesus finnes og han døde for at vi alle skulle finne tilbake til hverandre. Det er jo det som er selve kjernen her.

LES OGSÅ: Paven: – Kristne har et spesielt ansvar

Han utdyper:

– Man skal forholde seg veldig respektfullt til dette. Her snakker vi om protestanter og katolikker – to store kirkekropper og to deler av Jesu legeme – som virkelig fra hjertet prøver å finne hverandre.

Les Dagens lederartikkel: Paven og de reformatoriske idealerpaven,pave frans,frans,livets ord,ulf ekman,birgitta ekman,historisk,konvertering,skandinavia,lund,malmö,lutheranere,katolikker,domkirken i lund,lund domkirke,det lutherske verdensforbund,katolisismen,kristentro,kristenliv,religion,forsoning,reformasjonen,sverige,den katolske kirke