Dømt til 15 års fengsel for drap på asylmottak i Bergen

Dom­men falt tors­dag og ble for­kynt for 29-årin­gen i Ber­gen feng­sel, hvor han har sit­tet fengs­let siden dra­pet i mai i fjor.

Dom­men er i tråd med Aktor Be­ne­dic­te Hord­nes på­stand, om 15 års feng­sel for for­sett­lig drap under sær­de­les skjer­pen­de om­sten­dig­he­ter.

For­sva­rer Ran­dulf Schu­mann Han­sen ba om fri­fin­nel­se fordi til­tal­te hev­der han hand­let i nød­ver­ge. For­sva­ren øns­ket tors­dag etter­mid­dag ikke å kom­men­te­re dom­men over­for Dagen, fordi han ikke hadde fått lest den ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dom­fel­te må også be­tal­te til­sam­men 800.000 kro­ner i opp­reis­nings­er­stat­ning til de etter­lat­te av draps­of­fe­ret, hans mor og tre av barna.

24 kniv­stikk

I mai i fjor ble Mo­ha­moud Ahmed Musse (45) fra So­ma­lia kniv­stuk­ket og drept på Ytre­byg­da asyl­mot­tak på Ny-Pa­ra­dis i Ber­gen med minst 24 kniv­stikk, flere av dem dø­de­li­ge.

Ti­tal­te hev­det at han hand­let i nød­ver­ge da han kniv­stakk man­nen gjen­tat­te gan­ger. Dette kan ret­ten ikke se er til­fel­le.

«Ret­ten leg­ger til grunn at til­tal­te opp­søk­te Musse med­brin­gen­de kniv og at han drep­te Musse etter å han til­føyd han en rekke kniv­stikk. Ut fra meng­den stikk og plas­se­rin­gen av dem, er det ikke tvil om at til­tal­te hand­let for å drep Musse», heter det i dom­men.

Ret­ten fant ingen for­mil­den­de om­sten­dig­he­ter og dømte til­tal­te til 15 års feng­sel for dra­pet.

En planlagt handling

Vi fikk fullt ut gjennomslag for vår oppfatning. Både at det ikke forelå en nødvergesitusasjon, men snarere tvert imot, sier aktor Benedicte Hordnes til Dagen.

Tiltalte ble heller ikke trodd på at dette hadde noe med religion å gjøre.

- Drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigeher. Det var et særdeles brutalt drap. 24 knivstikk, hvorav 8 av dem var potensielle dødelige, understreker Hordnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hev­det nød­ver­ge

Den 29-åri­ge af­gha­ne­ren har er­kjent at han kniv­stakk av­døde som bodde på samme asyl­mot­tak, men hev­der at det skjed­de i nød­ver­ge etter at han selv ble an­gre­pet først.

- Dette synes upro­vo­sert og helt ufor­ståe­lig, sa Hord­nes i sin pro­se­dy­re i Ber­gen ting­rett fre­dag. I ret­ten for­tal­te vit­ner at til­tal­te og den drep­te hadde et venn­ska­pe­lig for­hold, mens til­tal­te selv be­skrev for­hol­det som langt mer pe­ri­fert. De bodde begge på samme asyl­mot­tak.

Hadde kon­ver­tert

29-årin­gen opp­gir at den av­døde so­ma­lie­ren skal ha kon­fron­tert han med at han hadde kon­ver­tert fra kris­ten­dom til islam og der­etter truk­ket kniv mot ham. For­sva­ret førte en rekke vit­ner for å be­ly­se islams­ke re­ak­sjo­ner på at mus­li­mer kon­ver­te­rer, samt til å be­ly­se bak­grun­nen til til­tal­te.

En retts­psy­kia­trisk for­un­der­sø­kel­se kon­klu­der­te tid­lig i etter­forsk­nin­gen med at det er in­gen­ting som skal tilsi at af­gha­ne­ren ikke var til­reg­ne­lig rundt dra­pet i asyl­mot­ta­ket i Ber­gen.

Retts­sa­ken gikk i for­ri­ge uke i Ber­gen ting­rett og ble av­slut­tet fre­dag.

Ble skål­det

Af­gha­ne­ren fikk i au­gust 2011 al­vor­li­ge brann­ska­der i nakke­re­gio­nen etter å ha blitt skål­det med ko­ken­de vann på asyl­mot­ta­ket i Hå på Jæren. En so­ma­lisk asyl­sø­ker ble først dømt for an­gre­pet i Jæren ting­rett, men dom­men ble opp­he­vet i Gula­ting lag­manns­rett fordi det ikke ble an­sett be­vist at so­ma­lie­ren hand­let med over­legg.

29-årin­gen fikk i mars i fjor en­de­lig av­slag på asyl­søk­na­den i Ut­len­dings­nemn­da med ut­reise­frist 20. april. Han ble ikke trodd på at kon­ver­te­rin­gen fra islam til kris­ten­dom var reell.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ali-rettssaken

22. mai i fjor ble Mohamoud Ahmed Musse (45) fra Somalia knivstukket og drept på Ytrebygda asylmottak på Ny-Paradis i Bergen.

En 29-årig afghaner erkjenner å ha knivstukket somalieren, men hevder det skjedde i nødverge etter at han selv ble angrepet først.

Avdøde hadde 24 knivstikk, flere av dem svært dype.

Rommet der drapet skjedde bærer ikke preg av voldsom kamp, ifølge krimteknikere.

Les også
- Var ikke voldsom slåsskampDrapet
Les også
Påstand om 15 års fengselRettssaken