KUNNGJØRINGEN: Det skjer med pomp og prakt når en ny person i arverekkefølgen fødes i Storbritannia. En utroper utenfor St Mary's Hospital i London lever opp til sin tittel og gjør det klart for alt folket at hertuginnen av Cambridge er nedkommet med en sønn. (FOTO: Andrew Cowie / AFP / NTB Scanpix)

Dåp i vente

I går fikk han navn, det ferskeste tilskuddet til det britiske kongehuset. Det neste store som skjer i hans kongelige liv, er at han skal døpes.

George Alexander Louis heter han, søn­nen til Kate og Wil­liam, Stor­bri­tan­nias nye arve­prins.

Etter timer med ven­ting uten­for døra til St. Mary's Hos­pi­tal i Pad­ding­ton i Lon­don ble det klart at arve­rekke­føl­gen til den bri­tis­ke tro­nen er solid sik­ret for lang tid fram­over, og fol­ket er i baby­eksta­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kon­ge­li­ge barn får ikke etter­navn, men desto flere for­navn. Prins Wiliam heter der­for Wil­liam Art­hur Phi­lip Louis, mens hans far, kron­prin­sen, heter Char­les Phi­lip Art­hur Geor­ge.

De nybakte foreldrene Kate og Wil­liam er hen­holds­vis her­tug­in­ne og her­tug av Cam­brid­ge. Kron­prins­par blir de førs­t ved dron­ning Eliza­beths død.

George Alexander Louis er nummer tre i arverekkefølgen.

Døpes

Den førs­te store of­fi­si­el­le be­gi­ven­he­ten blir imid­ler­tid barne­då­pen, eller krist­nin­gen som det strengt tatt heter på en­gelsk. At gut­ten skal døpes, er det ingen dis­ku­sjon om. Den ang­li­kans­ke kir­kens kom­men­de over­hode må selv­sagt være døpt.

Noen dato for dåpen er ikke fast­satt, men det er ikke sann­syn­lig at den vil finne sted før konge­fa­mi­li­en er fer­dig med sin ferie på Bal­mo­ral slott i Skott­land.

Skal de gjøre som da Wil­liam ble døpt, fin­ner dåpen sted tid­lig eller i midt­en av sep­tem­ber. Wil­liam ble døpt 45 dager etter fød­se­len - i mu­sikk­rom­met på Buck­ing­ham Pa­lace, iføl­ge avi­sen The Daily Te­le­graph.

Alt tyder på at dåpen vil bli en luk­ket og pri­vat be­gi­ven­het - altså of­fi­si­ell, men ikke of­fent­lig. Til stede under se­re­mo­ni­en blir bare fa­mi­li­en, fad­de­re og nære ven­ner. Det er også tra­di­sjon at dåpen fin­ner sted i mu­sikk­rom­met og at den ut­fø­res av erke­bis­ko­pen av Can­ter­bury.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tra­di­sjo­ner

Det spe­ku­le­res i det meste om­kring an­koms­ten av den nye ar­vin­gen til tro­nen, også hva bar­net skal ha på seg under dåpen.

Tro­lig skal Kate og Wil­liams sønn ha på seg en gjen­skap­ning av dåps­kjo­len som dron­ning Vic­to­rias elds­te barn - også hun het Vic­to­ria - hadde på seg i 1841. Dette er i alle fall i tråd med tra­di­sjo­nen, og tra­di­sjo­ner er kan­skje vik­ti­ge­re for det bri­tis­ke konge­hu­set enn for noen andre.

Britiske tronarvinger

Dette er rekkefølgen på de britiske tronarvingene:

1. Prins Charles, prins av Wales. Født 1948. Dronning Elizabeths eldste sønn.

2. Prins William, hertug av Cambridge. Født i 1982. Prins Charles' eldste sønn.

3. George Alexander Louis (født 22. juli 2013), sønn av prins William og hertuginne Kate.

4. Prins Henry av Wales. Født i 1984. Prins Charles' nest eldste sønn.

5. Prins Andrew, hertug av York. Født i 1960. Dronning Elizabeths nest eldste sønn.

6. Prinsesse Beatrice av York. Født i 1988. Prins Andrews eldste datter.

7. Prinsesse Eugenie av York. Født i 1990. Prins Andrews nest eldste datter.

8. Prins Edward, jarl av Essex. Født i 1964. Dronning Elizabeths tredje eldste sønn.

9. James, viscount Severn. Født i 2007. Prins Edwards sønn.

10. Lady Louise Windsor. Født i 2003. Prins Edwards datter.

11. Prinsesse Anne av Storbritannia. Født i 1950. Datter av dronning Elizabeth.

12. Peter Phillips. Født i 1977. Prinsesse Annes sønn.

13. Savannah Phillips. Født i 2010. Peter Phillips' eldste datter.

14. Isa Phillips. Født i 2012. Peter Phillips nest eldste datter.

15. Zara Philips. Født i 1981. Prinsesse Annes datter.

... 68. Kong Harald av Norge

* Dronning Elizabeths tronarvinger følges av hennes avdøde søster prinsesse Margarets etterkommere. Deretter følger etterkommerne til kong George V, som døde i 1963.

Ifølge Act of Settlement 1701 kan bare protestantiske etterkommere av Sofia av Hannover, mor til kong Georg den første, arve tronen.

I 2011 ble forbudet mot å gifte seg med katolikker opphevet. Det ble samtidig innført lik fortrinnsrett til tronen for gutter og jenter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP finnes det lister over de britiske tronarvingene som teller over 5.000 nålevende personer, som bor over hele Europa. Kong Harald er tronarving nr. 68.

(Kilde: AFP)

Les også
George Alexander LouisBritiske tronarvinger
Les også
Prins William og hertuginne Kate har fått en sønnBritiske tronarvinger
Les også
Ekteparet Hareide i kristent samlivsdilemmaLisa Maria og Knut Arild Hareide