Britene anklages for å holde afghanere ulovlig fanget

Bri­tis­ke styr­ker i Af­gha­ni­stan har i må­neds­vis holdt opp­til 85 af­gha­ne­re in­ne­sper­ret på en base i Hel­mand-pro­vin­sen uten å sikte dem. Nå får de skarp kri­tikk fra bri­tis­ke ju­ris­ter.

Et klart brudd på bri­tisk og in­ter­na­sjo­nal lov, mener ad­vo­kat­fir­ma­et Pub­lic Inte­rest Lawyers.

Det bri­tis­ke for­svars­de­par­te­men­tet av­vi­ser at på­gri­pel­se­ne er ulov­li­ge. I ste­det for­sva­res den lange in­ne­sper­rin­gen på basenCamp Bas­tion med at fan­ge­ne ikke kan ut­le­ve­res til af­ghans­ke myn­dig­he­ter i frykt for at de skal bli dår­lig be­hand­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Røde Kors over­vå­ker

- Stor­bri­tan­nias mid­ler­ti­di­ge feng­sel på Camp Bas­tion blir jevn­lig over­vå­ket av ICRC. Alle bri­tis­ke på­gri­pel­ser er lov­li­ge i hen­hold til FN-man­da­tet og de er i tråd med alle in­ter­na­sjo­na­le kon­ven­sjo­ner, heter det i en ut­ta­lel­se fra for­svars­de­par­te­men­tet.

ICRC, som står for Den in­ter­na­sjo­na­le Røde Kors-ko­mi­te­en, er satt til å over­våke at krigs­fan­ger blir be­hand­let i tråd medGenève­kon­ven­sjo­ne­ne.

I no­vem­ber i fjor inn­før­te for­svars­mi­nis­ter Phi­lip Ham­mond et for­bud mot over­fø­ring av mis­tenk­te per­soner til af­ghans­ke myn­dig­he­ter. Det ble iføl­ge Ham­mond gjort etter press fra det samme ad­vo­kat­fir­ma­et som nå re­pre­sen­te­rer de af­ghans­ke fan­ge­ne på Camp Bas­tion.

Mis­tenkt for drap

- I fjor star­tet de en pro­sess mot de­par­te­men­tet nett­opp for å hind­re at vi ut­le­ver­te dem til af­ghansk retts­ve­sen på grunn av be­kym­ring for fange­be­hand­lin­gen, sier Ham­mond til BBC.

Han sier også at de ak­tu­el­le fan­ge­ne er mis­tenkt for å ha drept bri­tis­ke sol­da­ter og for å ha plan­tet vei­bom­ber.

Om lag 30.000 an­sat­te er sta­sjo­nert på Camp Bas­tion, som er den størs­te bri­tis­ke mi­li­tær­ba­sen i Af­gha­ni­stan. Bri­tis­ke styr­ker skal innen slut­ten av neste år av­slut­te alle kamp­opp­drag i Af­gha­ni­stan. An­sva­ret for sik­ker­he­ten skal over­fø­res til af­ghans­ke styr­ker. (©NTB)