Brende frykter utviklingen i Ukraina

Utenriksminister Børge Brende håper møtet i Europarådet i Wien tirsdag kan endre den stadig farligere utviklingen i Ukraina-konflikten. Han frykter utviklingen de nærmeste dagene.

- Møtet i Wien blir en vik­tig an­led­ning for å følge opp Genève-av­ta­len om Ukrai­na. Rus­ser­ne har så langt ikke etter­levd av­ta­len, og Genève-enig­he­ten blir bare skjø­re­re og skjø­re­re. På møtet i Wien må vi finne til­ba­ke til hold­nin­ge­ne som brak­te fram Genève-av­ta­len tid­li­ge­re i år, sier Bren­de (H) på te­le­fon un­der­veis til Wien søn­dag.

Rundt 30 uten­riks­mi­nist­re, der­iblant Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov, kom­mer til møtet. Bren­de ser et håp om at man der­for for førs­te gang får drøf­tet si­tua­sjo­nen i en bre­de­re euro­pe­isk sam­men­heng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg fryk­ter ut­vik­lin­gen de nær­mes­te da­ge­ne. I Mosk­va bru­ker rus­ser­ne et vel­dig sterkt språk nå, og vi ser også at re­gje­rin­gen i Kiev i stør­re grad for­sø­ker å skaf­fe seg kon­trollo­ver øst­li­ge og sør­li­ge om­rå­der, sier han.

- Det vil lett bidra til en yt­ter­li­ge­re til­spis­sing av kon­flik­ten, og jeg håper ikke det blir brukt som unn­skyld­ning av rus­ser­ne til å in­ter­ver­ne­re. I så til­fel­le er man i en enda far­li­ge­re si­tua­sjon, un­der­stre­ker Bren­de i en kom­men­tar til NTB.