Brende: - Sør-Sudan vil trenge over 10 milliarder

Utenriksminister Børge Brende (H) håper deltakerne på giverkonferansen for Sør-Sudan tirsdag vil bidra stort til de 10,7 milliarder kronene som trengs til humanitær bistand i Sør-Sudan.

Iføl­ge FN tren­ger nes­ten 5 mil­lio­ner men­nes­ker i Sør-Su­dan hu­ma­ni­tær bi­stand.

I for­ri­ge uke opp­jus­ter­te FN be­ho­vet for hu­ma­ni­tær inn­sats med 500 mil­lio­ner dol­lar til 1,8 mil­li­ar­der dol­lar - 10,7 mil­li­ar­der kro­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før opp­jus­te­rin­gen var kun en tre­del av be­ho­vet dek­ket, til tross for at FN tid­li­ge­re i vin­ter opp­gra­der­te al­vor­lig­hets­gra­den på den hu­ma­ni­tæ­re ka­ta­stro­fen i Sør-Su­dan til nivå tre, som er det høy­es­te ni­vå­et på FNs skala.

- Hvis ikke mid­le­ne kom­mer inn, kom­bi­nert med at stri­den fort­set­ter, så er det en reell fare for hun­gers­nød i lan­det, sier Bren­de til NTB.

Norge skal være verts­land for gi­ver­lands­kon­fe­ran­sen for Sør-Su­dan som hol­des i Oslo tirs­dag.

Flere del­ta­ke­re møtes al­le­re­de man­dag til et ar­beids­møte hvor de skal dis­ku­te­re hvor­dan man kan sikre Sør-Su­dans inn­byg­ge­re til­gang på nød­hjelp.

Norge i bre­sjen

Uten­riks­mi­nist­re fra blant annet Sør-Su­dan, Sudan, Etio­pia, USA og Stor­bri­tan­nia, samt flere gi­ver­land, FN-or­ga­ni­sa­sjo­ner og hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ner skal delta på høy­nivå-kon­fe­ran­sen tirs­dag.

Bren­de mener det er vilje til å bidra blant gi­ver­lan­de­ne, til tross for at vå­pen­hvile­av­ta­len par­te­ne sig­ner­te for en drøy uke siden, ble brutt i løpet av få timer.

- Over 260 del­ta­ke­re er på­meldt til kon­fe­ran­sen. Jeg tror gi­ver­lan­de­ne er rea­lis­tis­ke og for­står at en kon­flikt som har på­gått i mange må­ne­der, ikke går fra full kon­flikt til ingen på noen timer. I til­legg rap­por­te­res det om at det er ro­li­ge­re i lan­det, men man er klar over at kon­flik­ten kan blus­se opp igjen, sier Bren­de.

Hen­sik­ten med gi­ver­mø­tet er å opp­munt­re lan­de­ne til å bidra med mer pen­ger. Norge vil gå foran med et godt ek­sem­pel, men Bren­de vil ikke si med hvor mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det fak­tis­ke be­lø­pet blir kunn­gjort tirs­dag, sier han.

Den dans­ke re­gje­rin­gen opp­lys­te søn­dag at de vil gi 55 mil­lio­ner dans­ke kro­ner under gi­ver­kon­fe­ran­sen.

- Ver­ste jeg har sett

Den på­gå­en­de kon­flik­ten mel­lom pre­si­dent Salva Kiir og tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Riek Machar har ført Sør-Su­dan ut i en akutt krise. Tu­se­ner er drept i kam­per mel­lom opp­rørs­styr­ke­ne og re­gje­rings­hæ­ren, og nær­me­re én mil­lion men­nes­ker er dre­vet på flukt.

- Jeg er vel­dig be­kym­ret over den al­vor­li­ge si­tua­sjo­nen i Sør-Su­dan. Det begås drap og vold mot si­vi­le, og det rap­por­te­res om om­fat­ten­de og sys­te­ma­tisk bruk av sek­su­ell vold og re­krut­te­ring av barne­sol­da­ter, sier Bren­de, som selv var i Sør-Su­dan i be­gyn­nel­sen av mai. Han be­søk­te en leir med 20.000 in­ternt for­drev­ne, i et om­rå­de hvor regn­ti­den al­le­re­de har be­gynt.

- For­hol­de­ne de lever under, er av de ver­ste jeg har sett. Mye av lei­ren er al­le­re­de gjør­me på grunn av regn, og jeg er redd det kan bli ut­brudd av ko­le­ra, sier Bren­de. Han leg­ger til at nød­hjel­pen må ut nå, før regn­ti­den gjør mange veier ufram­kom­me­li­ge og vans­ke­lig­gjør ope­ra­sjo­nen.

Ber om bi­stand

Nors­ke bi­stands­or­ga­ni­sa­sjo­ner ber del­ta­ker­ne på gi­ver­lands­kon­fe­ran­sen for Sør-Su­dan bla opp for å unngå hun­gers­nød i det kon­flikt­her­je­de lan­det.

- Ti­tu­sen­vis av men­nes­ker i Sør-Su­dan er al­le­re­de døde, de har bare ikke slut­tet å puste ennå, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Liv Tør­res i Norsk Folke­hjelp.

- Det er et gru­somt ut­sagn, men ikke mind­re sant for det. For mange er det al­le­re­de for sent. Det er ikke blitt pro­du­sert og lag­ret nok mat før regn­ti­den, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Jan Ege­land i Flykt­ning­hjel­pen sier at 7,3 mil­lio­ner men­nes­ker kan komme til å sulte før som­mer­en er over, og at man al­le­re­de har svik­tet Sør-Su­dan.

- Hvis det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net ikke rea­ge­rer, kan Sør-Su­dan stå over­for den størs­te hun­gers­nø­den på tiår, sier Ege­land.

Plan Norge ber gi­ver­kon­fe­ran­sen sette be­skyt­tel­se og nød­hjelp til barn høyt på agen­da­en.

NTB