Bradley Manning kjent skyldig

Den ame­ri­kans­ke sol­da­ten Brad­ley Man­ning ble kjent skyl­dig på de fles­te til­tale­punk­te­ne, men ikke det mest al­vor­li­ge punk­tet om å bistå fien­den.

Man­ning, som lek­ket hem­me­lig­stemp­let in­for­ma­sjon til WikiLe­aks, ble blant annet fun­net skyl­dig i å ha brutt spio­na­sje­lov­giv­nin­gen, skri­verThe Guar­di­an.

Kjen­nel­sen ble av­sagt i en mi­li­tær­dom­stol i Ma­ry­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til­tale­punk­tet om å hjel­pe USAs fien­der er det mest al­vor­li­ge i saken, og der­som Man­ning ble kjent skyl­dig i dette kunne han bli dømt til feng­sel på livs­tid.

To­talt ble Man­ning kjent skyl­dig i 19 til­tale­punk­ter. I til­legg til å ha blitt fri­kjent for an­kla­gen om å hjel­pe fien­den ble Man­ning også fri­kjent av dom­mer De­ni­se Lind på ett annet punkt.

Sol­da­ten har al­le­re­de sit­tet tre år i va­re­tekt, men kan ri­si­ke­rer fort­satt å måtte til­brin­ge mange år i feng­sel.

700.000 do­ku­men­ter

Man­ning har under retts­sa­ken mot ham sagt seg skyl­dig i ti andre til­tale­punk­ter, som i seg selv in­ne­bæ­rer en straffe­ram­me på 20 år. Han har inn­røm­met at han har lek­ket 470.000 gra­der­te rap­por­ter fra slag­mar­ke­ne i Irak og Af­gha­ni­stan og 250.000 hem­me­li­ge di­plo­ma­tis­ke do­ku­men­ter.

Mest kjent er en video fra et ame­ri­kansk Apache-he­li­kop­ter som viser et an­grep i Bag­dad. Ni men­nes­ker, blant dem en fo­to­graf fra ny­hets­by­rå­et Reu­ters, ble drept.

Man­ning har selv sagt at «blod­tørs­tig­he­ten» he­li­kop­ter­mann­ska­pet viste under an­gre­pet var en av grun­ne­ne til at han ga det hem­me­lig­stemp­le­de ma­te­ria­let til WikiLe­aks, nett­ste­det som se­ne­re pub­li­ser­te det meste av det på in­ter­nett.

- Selv­opp­tatt for­ræ­der

Aktor i saken har teg­net et bilde av Man­ning som en skjø­des­løs og selv­opp­tatt for­ræ­der som var fullt klar over at do­ku­men­te­ne han ga til WikiLe­aks, ville være et funn for USAs fien­der.

- Han var en mål­be­visst sol­dat med kunn­ska­pen, evnen og vil­jen til å skade USA og lan­dets krigs­inn­sats. Han var ingen vars­ler, men en for­ræ­der, sa major Ash­den Fein i sin slutt­pro­se­dy­re for­ri­ge uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han var klar over at dette ville komme i hen­de­ne til ter­ro­ris­ter og andre fien­der av na­sjo­nen, la ak­to­ren til.

- Gode in­ten­sjo­ner

For­sva­re­ren teg­net der­imot et bilde av en ung og naiv sol­dat som hadde gode in­ten­sjo­ner da han lek­ket de hem­me­lig­stemp­le­de do­ku­men­te­ne.

- Du må se det gjen­nom øyne­ne til en mann som øns­ker å hjel­pe alle han kan. Det er naivt å tro at man kan hjel­pe alle, men det er en fin ting, sa for­sva­rer David Coombs i sin slutt­pro­se­dy­re.

WikiLe­aks-grunn­leg­ger Juli­an As­san­ge kal­ler tirs­dag Man­ning for en ekte helt.

- Vi kal­ler men­nes­ke­ne som er vil­lig til å ri­si­ke­re og å være en mar­tyr for res­ten av oss for hel­ter. Brad­ley Man­ning er en helt, sier As­san­ge til CNN.

As­san­ge un­der­stre­ker at saken er et an­grep mot uav­hen­gig og grav­en­de jour­na­lis­tikk, og han fryk­ter andre vars­le­re vil kunne bli skremt til taus­het som følge av be­hand­lin­gen av Man­ning.

- Opp ned

Også Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal rea­ge­rer sterkt på at Man­ning er kjent skyl­dig i flere til­tale­punk­ter.

- De ame­ri­kans­ke myn­dig­he­te­nes prio­ri­te­rin­ger er helt opp ned. Myn­dig­he­te­ne har nek­tet å un­der­sø­ke tro­ver­di­ge be­skyld­nin­ger om tor­tur og kri­mi­na­li­tet in­ter­na­sjo­nalt til tross for over­vel­den­de bevis. Det er vans­ke­lig å ikke tenke at USA med dette sen­der ut en mel­ding: myn­dig­he­te­ne vil komme etter det hvis du vil av­slø­re noe, sier av­de­lings­le­der på Am­ne­sty In­ter­na­tio­nals av­de­ling for In­ter­na­sjo­nal rett og po­li­tikk, Wid­ney Brown.

Artikkelen fortsetter under annonsen.