Bortføringene kan bli et vende-punkt i kampen mot Boko Haram

Nigerias president sier at Boko Harams massebortføring av over 200 skolejenter vil bli et vendepunkt i kampen mot islamistene. Flere land skal bidra i redningen av jentene.

- Jeg tror bort­fø­rin­gen av jen­te­ne blir be­gyn­nel­sen på slut­ten for ter­ro­ren i Ni­ge­ria, sa pre­si­dent Good­lu­ck Jo­nat­han til de­le­ga­ter på møtet til Ver­dens øko­no­mis­ke forum om Afri­ka i Abuja tors­dag. Han tak­ket USA, Stor­bri­tan­nia, Kina og Frank­ri­ke som har sagt at de skal bidra med blant annet eks­per­ter og prak­tisk hjelp i jak­ten på de yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­te­ne og i red­nin­gen av jen­te­ne.

Iføl­ge Jo­nat­han bi­drar de 1.000 de­le­ga­te­ne fra over 70 land til mo­ralsk støt­te i Ni­ge­ria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis dere hadde nek­tet å komme på grunn av frykt, ville ter­ro­ris­te­ne jub­let, ut­tal­te han.

Stort nett-en­ga­sje­ment

De fles­te av jen­te­ne ble bort­ført fra en skole i byen Chi­bok nord­øst i lan­det for mer enn tre uker siden, og denne uken ble yt­ter­li­ge­re åtte jen­ter bort­ført i den samme re­gio­nen.

Bort­fø­rin­ge­ne har fått stor opp­merk­som­het på so­sia­le medi­er, spe­si­elt etter at Boko Ha­rams leder denne uken truet med å selge jen­te­ne som sla­ver. I en video sier le­de­ren Abu­ba­kar Shekau at vest­lig ut­dan­ning må stop­pes, og tid­li­ge­re mel­din­ger har an­ty­det at flere av jen­te­ne har blitt tvangs­gif­tet til isla­mistopp­rø­re­re.

Blant andre USAs første­dame Michel­le Obama og pa­kis­tans­ke Mala­la You­safzai har stilt seg bak den ver­dens­om­spen­nen­de ap­pel­len «Bring back our girls».

- Våre bøn­ner går til de sav­ne­de ni­ge­ri­ans­ke jen­te­ne og deres fa­mi­li­er, skri­ver Michel­le Obama på bilde­de­lings­tje­nes­tenIn­sta­gram.

I til­legg til en­ga­sje­men­tet på so­sia­le medi­er, er det ven­tet de­mon­stra­sjo­ner blant annet i Stor­bri­tan­nia, USA og Sør-Afri­ka de kom­men­de da­ge­ne, skri­ver avi­senThe Guar­di­an.

In­ter­na­sjo­nal ak­sjon

Flere land skal bidra til at jen­te­ne, som er i al­de­ren 16 til 18 år, blir fun­net. USA har ut­talt at lan­det skal sende et team med både mi­li­tæ­re eks­per­ter og po­liti­folk, mens Stor­bri­tan­nia har til­budt seg å sende ko­or­di­ne­rings­eks­per­ter.

Ons­dag lovet også Frank­ri­ke å bidra med eks­per­ter. Frank­ri­ke har mer enn 4.000 trop­per i om­rå­det mel­lom Mali og Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk, og lan­det har der­med stor in­ter­es­se av å hind­re at Boko Haram sprer seg og at sik­ker­hets­si­tua­sjo­nen i Ni­ge­ria blir for­ver­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kina har sagt at lan­det vil gjøre «in­for­ma­sjon fra sine sa­tel­lit­ter og etter­ret­nings­tje­nes­ter» til­gjen­ge­lig.

Ni­ge­ri­ansk po­li­ti lovet ons­dag en dusør på nær 1,8 mil­lio­ner kro­ner for opp­lys­nin­ger som kan føre til at skole­jen­te­ne blir red­det fra den eks­tre­mis­tis­ke grup­pen.

NTB