PÅ LETING: Israelske soldater
...
PÅ LETING: Israelske soldater i nærheten av Hebron på Vestbredden lørdag. Et stort antall soldater deltar i søket etter de savnede tenåringene.
Bortføring opprører og engasjerer Israel
Del
Bortføringen av tre jødiske ungdommer fra en bosetting på Vestbredden engasjerer ­israelerne sterkt. Etter som tiden går uten at de er funnet, regner stadig flere med at de er drept.

Da nyheten om at tre israelske ungdommer var bortført ble kjent fredag ettermiddag rett før sabbaten startet, innkalte statsminister Benjamin Netanyahu til krisemøte der forsvarsministeren og leder for sikkerhetstjenesten deltok.

Store mannskaper fra den israelske hæren og grensepolitiet deltar i letingen etter de tre, hvorav to er 16 og en er 19.

Én av dem skal også ha amerikansk statsborgerskap, og det antas at tenåringene ble bortført fra bosetningen Gush Etzion mellom Betlehem og Hebron torsdag kveld.

Benjamin Netanyahu var også i direkte kontakt med foreldrene til de tre tenåringene, der han uttrykte sin medfølelse og lovte at alle krefter ville bli satt inn for å finne guttene i live.

– Våre hjerter er med tenåringene og deres familier, sa Netanyahu.

Budskapet hans til familiene er at Israel gjør alt landet kan for å redde dem.

– Vær sterke. Staten Israel gjør alt som står i vår makt for å finne sønnene deres, sa Natanyahu ifølge Jerusalem Post.

Han lovet også å fortsette å stå i kontakt med familiene.

Også president Shimon Peres har snakket med guttenes foreldre.

– Jeg vet at dette er vanskelige dager for dere. Vi er en nasjon, vi er en familie, og jeg vil at dere skal vite at hele Israel står sammen med dere i denne vanskelige tiden, sa Peres.

Eneste nyhetssak

Ut over fredag kveld var forsvinningen den saken som preget alle israelske tv-kanaler. I alle pausene under overføringen av fotball-VM fra Brasil ble seerne oppdatert på siste nytt om de bortkomne guttene.

De andre tv-kanalene stanset de oppsatte programmene og dekket i stede forsvinningen. Reportere var i felten der det ble leitet etter guttene, og det ble vist bilder av soldater som finkjemmet området ved Hebron der man regner med at de tre ble borte. Hele fredag kveld og gjennom hele lørdagen dominerte saken nyhetsbildet i alle kanaler i Israel.

Sterk mobilisering

Mobiliseringen er voldsom fra det offisielle Israels side med soldater og sikkerhetspersonell. Men forsvinningen engasjerer også vanlige folk. Sosiale medier som Facebook med emneknagger der private har prøvd å kopiere det nigerianske slagordet «Bring Our Girls back» med den israelske versjonen « Bring Our Boys Back », har opplevd en voldsom respons.

Antiisraelske aktivister bruker emneknaggen flittig, og forsøker å lede brukere videre til sider med opprop om å frigi palestinske fanger.

Feiret i Gaza

I Gaza ble bortføringen av de tre guttene feiret som en seier for palestinernes sak. Familier av palestinske fanger som har sonet straffer i israelske fengsler, delte lørdag ut søtsaker mens de hevdet at «kidnapping er eneste veien for å få satt fri våre sønner fra okkupantens fengsel».

Saken blir hele tiden diskutert og kommentert på de israelske nyhetssendingene, og flere minner seerne om palestinernes erfaring fra kidnappingen av Gilad Shalit som satt fem og et halvt år i et Hamas-fengset i Gaza.

For å få frigitt Shalit løslot Israel over 1.100 fengslede palestinere. Nå frykter man at palestinerne skal bruke de tre bortførte ungdommene til å få løslatt tusenvis av palestinere som i dag sitter fengslet i Israel.

Trolig drept

Etter som tiden går forsvinner håpet om å finne de tre guttene i live. Stadig flere regner nå at de mest sannsynlig er drept. I så fall må man regne med en meget sterk reaksjon fra Israels side på hendelsen.

vestbredden,ungdommer,jødiske