Klikk for å endre tekst

Blir vaktbikkje og folkeoppdrager

Ervin Kohn blir nestleder i Antirasistisk Senter, men fortsetter som jødenes talsmann i Norge.

Ervin Kohn be­kref­ter over­for Dagen at han har søkt på og fått stil­lin­gen som nest­le­der i Antirasistisk Senter - og blir den førs­te jøden i stif­tel­sens le­del­se.

Han skal jobbe nært ny­an­satt leder Rune Berg­lund Steen og råd­gi­ver Shoaib Sul­tan. Sul­tan var tid­li­ge­re leder for Islamsk Råd Norge og er har eks­tre­mis­me som spe­sial­felt. Kohn skal ha et sær­lig an­svar for øko­no­mi­en.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette blir en liten tenke­tank, sier Kohn som til­trer 7. ok­to­ber. Han blir i førs­te om­gang sit­ten­de i et år, som vikar for en med­ar­bei­der som går ut i svan­ger­skaps­per­mi­sjon.

Vakt­bik­kje

Kohn ble opp­ford­ret til å søke, etter at «noen hadde snak­ket sam­men».

- Hvor­for vil du ha stil­lin­gen?

- Jeg har job­bet et helt liv i næ­rings­li­vet, men det er mer enn bare bu­si­ness som er vik­tig, sier 58-årin­gen som siden 2011 har vært tals­mann for nors­ke jøder i kraft av ver­vet som styre­le­der i Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­funn i Oslo og for­stan­der i sy­na­go­gen der.

- Hva blir vik­tigst i job­ben?

- Jeg skal dels være vakt­bik­kje over­for stor­sam­fun­net, men får også en opp­dra­ger­rol­le. Jeg skal si fra når man tråk­ker over i for­hold til mi­no­ri­te­ter, sier Kohn som sær­lig er opp­tatt av grense­drag­nin­gen mel­lom in­te­gre­ring og as­si­mi­le­ring.

- Dette blir blan­det mye sam­men, og vi må si fra om hvor gren­se­ne går og hvem som har an­sva­ret, sier han og klar­gjør:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Stor­sam­fun­net må in­vi­te­re til in­te­gre­ring, men det er inn­vand­re­rens an­svar å ikke la seg as­si­mi­le­re.

Kohn er selv inn­vand­rer fra Un­garn og kjen­ner på kropp og sjel mi­no­ri­te­tens ønske om å bli in­te­grert, men også angs­ten for as­si­mi­le­ring.

Han skal i den nye job­ben slett ikke snak­ke bare om jø­ders kår, men blir mi­no­ri­te­tens tals­mann i bred for­stand.

- Jeg har en annen kom­pe­tan­se enn de har hatt ved Anti­ra­sis­tisk Sen­ter tid­li­ge­re, og jeg ser med andre øyne på mi­no­ri­tets­spørs­mål enn krist­ne og mus­li­mer gjør, sier Kohn.

Ba­lanse­gang?

Han har vært sterkt medie­eks­po­nert i de to årene som jø­disk tals­mann. Ar­beids­da­ge­ne har vært lange. Tross full løn­net stil­ling i Anti­ra­sis­tisk Sen­ter, fort­set­ter han i rol­le­ne han har fra før.

- Me­nig­hets­ar­bei­det er gi­ven­de, men nå får jeg tøf­fe­re ar­beids­da­ger og blir nødt til å de­le­ge­re mer til styre­med­lem­me­ne i Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­funn, sier han.

- Kan du få en vans­ke­lig ba­lanse­gang mel­lom å være høyst kom­pe­tent, men tid­vis in­ha­bil?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I førs­te om­gang ser jeg ho­ved­sak­lig syner­gi­ef­fek­ter av å ha flere rol­ler. Så er ut­ford­rin­gen å skil­le hat­te­ne. Det tror jeg skal gå gans­ke greit. Men hvis noen truer sy­na­go­gen, står jeg der og er fort­satt jø­de­nes tals­mann, un­der­stre­ker han.

Per­son­li­ge egen­ska­per

- Det ve­sent­li­ge for meg er at Ervin har noen per­son­li­ge egen­ska­per som gjør ham vel­dig godt egnet for stil­lin­gen, sier leder Rune Berg­lund Steen.

Hans førs­te opp­le­vel­se av Kohn var i for­bin­del­se med ka­ri­ka­tu­ren i Dag­bla­det i som­mer av en mal­trak­tert, om­skå­ret gutt.

- Det lig­net litt for mye på en fram­stil­ling av jøder som ofrer barn, kom­men­te­rer Berg­lund Steen som ble im­po­nert over Kohns tack­ling av saken.

- Han hånd­ter­te hele Dag­bla­dets le­del­se mer og mind­re på egen hånd. Han er så trygg på hva han mener og kan, og snak­ker ut fra dyp og solid men­nes­ke­lig er­fa­ring, sier Berg­lund Steen etter saken som til uke be­hand­les i Pres­sens Fag­li­ge Ut­valg.

Anti­ra­sis­tisk Sen­ter skal fram­over jobbe mer ak­tivt mot anti­se­mit­tis­men i Norge og vil «fris­ke opp» sam­ar­bei­det med Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­fund.

Blant til­ta­ke­ne er det at Anti­ra­sis­tisk Sen­ter i høst over­tar an­sva­ret for mar­ke­rin­gen av Krys­tall­nat­ten, 9. no­vem­ber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Antirasistisk Senter

Stiftelsen Antirasistisk Senter ble etablert i 1983 for å bekjempe rasisme og diskriminering i Norge.

Antirasistisk Senter jobber for et kulturelt mangfoldig og sosialt rettferdig samfunn, dokumenterer og motarbeider rasisme og informerer om rasistisk diskriminering.

Khalid Salimi var senterets første leder. Rune Berglund Steen har akkurat tatt over som leder etter Kari Helene Partapuoli (2008-2013).

Omtrent samtidig blir Ervin Kohn nestleder i stiftelsen, som den første jøden i ledelsen noen sinne.

Les også
Klager Dagbladet-karikatur inn for PFU