Biskop oppfordrer til bønn for French

- Han er i en situasjon som utfordrer til deltagelse, forbønn og engasjement.

Bis­kop Tor B. Jør­gen­sen er glad for at Nor­mi­sjon opp­ford­rer til bønn for Jos­hua French.

Bis­ko­pen er selv blant de som ber for French og for retts­sa­ken mot ham i Kongo. Han har fulgt fa­mi­li­en gjen­nom hele pro­ses­sen og har vært i afri­kans­ke fengs­ler og vet hvor stor be­last­ning det er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vil du som bis­kop opp­ford­re Kir­ken til å be for French?

- Per­son­lig har jeg en sterk fø­lel­se for denne saken, men hvor­vidt man skal be for saken på en guds­tje­nes­te, bør være opp til den en­kel­te me­nig­het. Det kom­mer helt an på hvil­ken kon­tekst man er i, og om man har nær­het til de be­rør­te. Men jeg ville ikke synes det var rart, og jeg tror også at det har blitt gjort, in­klu­dert her i vårt bispe­døm­me.

Åpent brev

Jør­gen­sen en­ga­sjer­te seg sterkt i saken i 2009 og skrev den gang et åpent brev til uten­riks­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre og ut­vik­lings­mi­nis­ter Erik Sol­heim. Det skjed­de etter at Kari Hilde French opp­søk­te ham og ba om hjelp.

- Han er fak­tisk ikke dømt for mord, slik man kan få inn­trykk av. Han er dømt for trus­ler, for­søk på mord og spio­na­sje. Det blir ofte borte i den måten medie­ne om­ta­ler saken på, sier han.

Jør­gen­sen mener at Jos­hua French har måt­tet bære en stor byrde, og vil gjøre det han kan for å støt­te ham.

Po­si­tivt og ne­ga­tivt

- Det sit­ter mange nord­menn fengs­let i ut­lan­det, uten at de har fått den samme opp­merk­som­he­ten. Hva ten­ker du om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Livet vil all­tid være sånn at noen kom­mer i media og får opp­merk­som­het. Det kan virke både po­si­tivt og ne­ga­tivt for de det gjel­der. Nors­ke medi­er kan også bli en be­last­ning for French, fordi jour­na­lis­te­ne øns­ker å få mer ut av saken enn det den kan være på et gitt tids­punkt. Det ster­ke medie­fo­ku­set kan være tve­eg­get. Folk som måtte være mot­stan­de­re av French kan bli pro­vo­sert, tror han.

Selv vil han støt­te opp om alle gode kref­ter som kan bidra til at French får komme hjem til Norge og sone straf­fen her.

- Jeg har jo be­søkt feng­se­let. Å sitte der er en stor be­last­ning i seg selv, i til­legg til draps­sik­tel­sen mot ham. Der­for er det gle­de­lig å se den inn­sat­sen som nå gjø­res fra Re­gje­rin­gens side.

- Godt å bli bedt for

Arne Falck, styre­le­der i Stif­tel­sen Kir­kens feng­sels­ar­beid (KIFA) støt­ter også bønne­ak­sjo­nen som Nor­mi­sjo­nen har satt i gang.

- Det er flott at man ber for French, og jeg håper at det går godt for ham i retts­sa­ken mot ham. Sam­ti­dig må vi ikke glem­me at det fins vel­dig mange andre nord­menn som sit­ter fengs­let i ut­lan­det og som be­fin­ner seg i en svært vans­ke­lig si­tua­sjon. Men jeg vet at også de blir bedt for, blant annet gjen­nom KIFA. Det er all­tid godt å be for, og bli bedt for, kon­klu­de­rer Falck.

KIFA har som en av sine opp­ga­ver å opp­søke inn­sat­te i nors­ke fengs­ler og lands­menn som er fengs­let i ut­lan­det, deres fa­mi­li­er og på­rø­ren­de.

Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
French: Jeg fant Moland død på badet
Les også
Norsk misjon folder hendene for Joshua FrenchJoshua French
Les også
- Flott med forbønn for French