Den anglikanske kirkens biskop i London, Richard Chartres, er opptatt av den moralske og sosiale utviklingen siden 1950-tallet. Han oppfordrer blant annet myndighetene til å gjøre mer for fattige. Her taler han til antikapitalistiske demonstranter i oktober i fjor.


Biskop advarer mot «skilsmisseepidemi»

Biskopen av London benytter dronningjubileet til å advare britene mot følgene av seksuell løssluppenhet og et høyt skilsmissetall.

- Promiskuitet, separasjon og skilsmisse har nådd epidemiske proporsjoner i vårt samfunn. Da bør vi kanskje ikke bli overrasket over at depresjon og forskrivning av antidepressiva har nådd et tilsvarende epideminivå, mener seniorbiskop Richard Chartres i Church of England.


28 siders pamflett

Som president for Bibelselskapet har han skreveten 28 siders pamflett der han også tar for seg utviklingen i Storbritannia siden 1952: «Jubelee then and now». Biskopen ber befolkningen bruke jubileet for dronning Elizabeths 60 år på tronen til å reflektere over, og endre å livsstilen sin.


- Storbritannia er materielt faktisk et bedre sted i dag enn noen gang før, men den materielle utviklingen har gått på bekostning av våre relasjoner med hverandre, våre sosiale liv. Innen familier, lokalsamfunn og samfunnet som helhet er våre relasjoner mer anstrengte, mer skjøre, mer ødelagte enn vi liker å innrømme, skriver Chartres.


Krim og ustabile familier


Han peker på at antallet drap har doblet seg det siste halve århundret. Antall straffbare lovbrudd har økt fra rundt 10 per 1.000 innbyggere i 1952 til nærmere 100 per 1.000 i dag.

Antall fanger har økt fra rundt 20.000 i begynnelsen av 1950-tallet til nesten 90.000 i dag. Og alt dette er på tross av det faktum at antallet politiet har økt fra 70.000 da til nær 150.000 i dag.


- Bokstavelig talt millioner av barn vokser opp uten å kjenne et stabilt, kjærlig og trygt familieliv. Og da er de ikke medregnet de hundretusener flere som ikke engang overlever i mors liv hvert år.

Biskopen fortsetter med det refererte avsnittet om seksuell løssluppenhet og epidemisk skilsmisse-utvikling. Av ungdomsledighet, fattigdom og alle andre temaer han er innom i pamfletten, er det hovedsaklig sex og skilsmisser som britiske og utenlandske medier har grepet fatt i.



Biskopen får kritikk

Terry Sanderson i National Secular Society, som tar sikte på å utfordre religiøse privilegier, har denne kommentaren ifølge BBC:

- Det at folk nå har valget mellom å flykte fra smertefulle og mislykkede ekteskap, er noe å ønske velkommen. Det har ikke alltid vært slik, og særlig kvinnene har båret hovedbyrden av det som noen ganger er brutale ekteskap som de ikke kunne unnslippe, hovedsakelig fordi kirken ikke ville la dem.



- Som så mange andre prester, forsøker biskopen å overbevise oss om at vi er umoralske fordi vi har utviklet levemåter som han ikke liker. Og det er nok derfor kirken hans er så tom, sier Sanderson.



Caroline Davey i Gingerbread, som gir veldedig støtte til enslige forsørgere, reagerer også.

- Moderne, britisk familieliv består av en rekke ulike familietyper som alle trenger og fortjener støtte, ikke kritikk, så de kan oppdra sine barn i disse vanskelige økonomiske tider, sier hun.

(Dagen)