Beskylder Kristent Samlingsparti for løgn

Valgforsker Frank Aarebrot blir anonymt brukt som sannhetsvitne for at Kristent Samlingsparti kunne hatt tolv prosent av stemmene hvis de nådde hjemmesitterne. - Blank løgn, sier Aarebrot.

I en an­non­se over to sider som se­nest sto på trykk i Dagen fre­dag, lyder slutt­sat­sen slik: «I følge en valg­fors­ker ville 30 % av hjemme­sit­ter­ne gi sin stem­me til Kris­tent Sam­lings­par­ti, om de hadde kjent til vår po­li­tikk. Om vi nådde ut til disse, ville det alene gitt oss hele 12 % av stem­me­ne».

Lands­le­der Mor­ten Selv­en nøler først med å svare på hvil­ken valg­fors­ker det er snakk om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Er vi nødt til å si det, spør han.

Dagen på­pe­ker at det ikke skul­le vært noen grunn til å skju­le kil­den hvis det fak­tisk er en valg­fors­ker som har hev­det det. Da for­tel­ler han at det var «han valg­fors­ke­ren i Ber­gen».

- Frank Aare­brot?

- Ja.

Si­ter­te ano­nymt

Selv­en for­tel­ler at han ring­te Aare­brot rett etter at han over­tok som parti­for­mann i 2011. Bak­grunn var at pro­fes­so­ren hadde ut­talt seg om fjer­nin­gen av be­kjen­nel­ses­kra­vet i KrF.

- Jeg mente at det ikke er fra KrF vi kom­mer til å hente våre med­lem­mer, men fra hjemme­sit­ter­ne, sier Selv­en.

- Vårt po­ten­si­al lig­ger hos folk som øns­ker et parti som lig­ger på høyre­si­den av midt­en, men som tror på Gud og set­ter dette først, til­føy­er han.

Dette opp­fat­tet han at Aare­brot langt på vei vir­ket enig i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han trod­de det størs­te po­ten­sia­let lå blant dem som ikke hadde noe parti å stem­me på og er opp­tatt av ek­te­skaps­lov og litt av hvert. En tre­del av vel­ger­ne stem­mer ikke, og han mente at en tre­del av disse er enige med oss. Det tok vi med i an­non­sen, uten å si­te­re ham, for­kla­rer Selv­en.

- Total mis­for­stå­el­se

Frank Aare­brot har ikke hørt om an­non­sen før Dagen kon­tak­ter ham.

- Dette er bare tull. Selv­føl­ge­lig kan han ha mis­for­stått to­talt hva jeg har sagt, men han har aldri bedt om til­la­tel­se til å bruke noe fra meg, sier valg­fors­ke­ren.

Han min­nes ikke noen sam­ta­le med Selv­en, men på­pe­ker at han blir kon­tak­tet av mange, både til­lits­valg­te i par­ti­er og pri­vat­per­soner.

Aare­brot mener par­ti­et burde klar­gjort pre­mis­se­ne for sam­ta­len og fått god­kjent på­stan­der de even­tu­elt øns­ket å bruke, selv om dette skul­le skje ano­nymt.

- Ar­beids­for­men er umo­ralsk, synes han.

- Ren­spik­ket løgn

På­stan­den om at en tre­del av hjemme­sit­ter­ne er enige med Kris­tent Sam­lings­par­ti, tar han sterkt av­stand fra. År­sa­ken er at han mener det ikke fin­nes tall­ma­te­ria­le som un­der­byg­ger dette. Der­med av­vi­ser han ka­te­go­risk at han kan ha gitt ut­trykk for noe slikt.

- Det er ren­spik­ket løgn. Jeg har aldri sagt dette til Kris­tent Sam­lings­par­ti. Det betyr jo at Kris­tent Sam­lings­par­ti prø­ver å lyve seg til en valg­sei­er. Det synes jeg er gans­ke in­ter­es­sant for et kris­tent parti, sier Aare­brot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men er du enig i at mange har sym­pa­ti for deres verdi­syn?

- Det er hans me­ning, ikke min me­ning. Hvor i all ver­den han har det tal­let fra, for­står ikke jeg, sier Aare­brot.

- Ar­beids­me­to­de­ne de bru­ker, burde være nok til å ad­va­re vel­ge­re mot å stem­me på dem, leg­ger han til.

- Vil du fore­ta deg noe i denne saken?

- Min sank­sjon mot dette svi­ne­ri­et er å for­tel­le i avi­se­ne hva de hol­der på med. Da synes jeg Dagen var et yp­per­lig organ å gjøre det i, sier han.

Be­nek­ter løgn

Mor­ten Selv­en sier at han ikke har ord for re­ak­sjo­ne­ne fra Aare­brot.

- Det som står i an­non­sen, er det som han an­ty­det. Det er brenn­sik­kert. Om tal­let er ak­ku­rat en tre­del eller ikke, vet ikke jeg. Men det som står i an­non­sen, er det beste vi har. Han kan mene så mye han vil, men det var dette vi fikk ut av denne sam­ta­len, sier Selv­en.

Han leg­ger til at sam­ta­len var lang og grun­dig, og at han gjor­de no­ta­ter un­der­veis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På­stan­de­ne om løgn av­vi­ser han be­stemt.

- Et kris­tent parti som vil ha Jesus som fun­da­ment, går ikke ut og lyver, sier han.

- Kan du ha mis­for­stått Aare­brot?

- Han sa jo at det ikke fan­tes tall­ver­di­er, sier Selv­en.

Men parti­for­man­nen viser til at han har job­bet som be­drifts­råd­gi­ver gjen­nom 40 år og ofte har møtt men­nes­ker med høy ut­dan­nel­se som har pre­sen­tert tall­ver­di­er som ikke nød­ven­dig­vis har vært på­li­te­li­ge.

- Men tall­ver­di­ene er det dere som har pre­sen­tert?

- Vi har sagt cirka en tredje­del. Du vet like godt som jeg at det som kom­mer fram av tall­ver­di­er før val­get om hvor mye stem­mer vi får, ikke stem­mer med valg­re­sul­ta­tet, sier Selv­en.

End­rer an­non­sen

Selv om Selv­en står fast på sin ver­sjon av saken, vars­ler han at an­non­sen vil bli end­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg mener vi har dek­ning for det som står i an­non­sen. Enten har Aare­brot snak­ket feil, eller så går han bort fra det han har sagt. Men vi vil uan­sett fjer­ne set­nin­gen full­sten­dig, for­sik­rer han.

- Hvis dette er hans me­ning, så får han bare ha den. Alt blir som Gud vil li­ke­vel.

Sjef­re­dak­tør Ve­bjørn Sel­bekk i Dagen går på le­der­plass i da­gens avis sterkt i rette med på­stan­den i an­non­sen til Kris­tent Sam­lings­par­ti. Li­ke­vel synes han ikke det er pro­ble­ma­tisk at an­non­sen har stått på trykk i avi­sen flere gan­ger.

- I tråd med gode Da­gen-tra­di­sjo­ner har vi en åpen an­nonse­po­li­cy. På­stan­der står for an­non­sø­rens reg­ning. Det kan ikke vi gå inn og kva­li­tets­sik­re. Her står vi over­for en på­stand som helt åpen­bart er usann. Vi synes li­ke­vel at det er greit at man får hevde dette. Så får man finne seg i at vi skri­ver kri­tisk om det, sier han.

DAGEN

Kristent Samlingsparti

Ble stiftet i 1998 som følge av en fusjon mellom Samlingspartiet Ny Fremtid og Kristent Konservativt Parti

Definerer seg som et borgerlig parti

Blant fanesakene er å ikke inngå kompromiss på saker som «står klart i vår Bibel», støtte til Israel, eldreomsorg, bedre forhold for bedrifter og støtte til kristne friskoler

Partiet stiller ved det kommende valget lister i tolv fylker

Sitt beste resultat ved stortingsvalg fikk partiet i 2001, med 6.731 stemmer. Ved valget i 2009 fikk partiet 4.936 stemmer

Kilder: Wikipedia, kristentsamlingsparti.no og nrk.no

Les også
Etterrettelighet