Pastpr Enoch Adeboye, leder for verdens største menighet, landet på Gardemoen i helgen. Ham har oppsyn med flere tusen lokale menigheter i 140 land.

Ber Gud helbrede Norge etter terroren

Lederen for verdens største menighet ber om helbredelse for Norge. I helgen, mens Norge er preget av terrorrettssaken, var han på lynvisitt i landet han har drømt om å se siden barndommen.

Den nigerianske kirkelederen Enoch Adeboye (70) er omtrent ukjent for norske kristne, men leder trolig verdens største menighet i Lagos i Nigeria, RCCG (The Redeemed Christian Church of God). Den har omkring en million medlemmer, men Adeboye har også tilsyn med opptil ti millioner andre RCCG-medlemmer verden over. Lørdag ble han mottatt som en konge av sine egne på Gardermoen.



LES OGSÅ:
Har et møtelokale like stort som tolv fotballbaner

Det lå i luften lenge før Adeboye landet at store ting var på gang.


- Dette er et stort øyeblikk?

- Ja, det er det, sier en oppglødd og stresset pastor Duke Ajihe til Dagen. Han leder de fire menighetene i Norge og plantet den første av dem for tolv år siden.

Når det private jetflyet har landet kommer først en av Adeboyes medarbeidere ut. Han forteller til Dagen at pastoren er på konstant reise og tilbringer store deler av sitt liv nettopp i luften, på vei fra den ene menigheten til den andre.

Bønn om helbredelse

Adeboye, som elsker å fiske når han har fri, gleder seg over å få vite at Norge er et eldorado for laksefiskere, men er mer opptatt av menneskefiske.

- Jeg har lengtet etter å komme til Norge i lang tid. Jeg så Norge på kartet da jeg var liten og har hørt mye vakkert om landet, og så har vi hatt en menighet her i 12 år, sier han og kaller Duke Ajihe, som leder arbeidet i Norge, en av sine favorittpastorer.

- Jeg er glad Gud endelig ga meg muligheten til å komme og tror det skulle skje i en tid som denne. Jeg ber for Norges helbredelse og om vekkelse for folket etter det dere har vært igjennom, sier han og viser til terroren som rammet Norge i fjor og rettssaken som pågår.


Norge har fire RCCG-enheter, mest med nigerianere som aktive. Men RCCG skal ikke bare være en «sjømannskirke» for nigerianere. De vil danne internasjonale fellesskap.

- I Storbritannia er en betydelig andel av dem som går i menighetene, briter, selv om menighetene ble startet av nigerianere, sier Adeboye.
Strømmen av afrikanske bidrag inn i europeisk kirkeliv ser han som frukten av europeiske kristnes offervilje for hundre år siden og mer.

- Mange av dem reiste ut med fare for sitt eget liv. De sådde og det ble vekst. At vi kommer tilbake til Europa og planter menigheter, er frukten av dette, sier Adeboye til Dagen.


FAKTA om The Redeemed Christian Church of God:RCCG er et nettverk av flere tusen menigheter i 140 av verdens omkring 200 land.Modermenigheten ligger i Nigerias hovedstad Lagos og er trolig verdens største med sine omkring 1 million medlemmer. I Nigeria alene har RCCG over 22 000 menigheter.I hele nettverket er det minst fem millioner medlemmer, kanskje så mange som 10 millioner.RCCG har en klassisk pinseteologi, svært lik norske pinsemenigheter.Menigheten i Lagos ble grunnlagt av Josiah Akindayomi i 1952. Nettverket ledes nå av hans etterfølger, Enoch Adejare Adeboye, som overtok det overordnede ansvaret i 1981.Adeboye er innflytelsesrik og ble av nyhetsmagasinet Newsweek i 2008 regnet som en av verdens 50 mektigste menn.Han er på konstand reisefot, og tilbringer bare tre av årets tolv måneder hjemme i Lagos.I Norge har RCCG to menigheter i Oslo, en i Drammen og en i Kristiansand med samlet omkring 200 medlemmer, de fleste nigerianere.I Norge ledes arbeidet av pastor Duke Ajieh.
- Hvordan kan afrikanske kristne berike kirken i Europa og i Norge?

- Vi har intensitet når vi tilber, vi har overgivelse til bønn og i måten vi søker Gud på, sier den nigerianske megakirkelederen som mener mye av iveren har forlatt den vestlige kristenhet.

- Vi trenger å bringe denne brannen tilbake, sier han.

Velstand en hindring

Adeboye mener at Vestens velstandsvekst slett ikke har bare har brakt goder med seg.

- Velstand og teknologiske og medisinske framskritt er definitivt et hinder for Guds rikes vekst. Når slike framganger kommer, ser man til mennesker i stedet for til Gud, sier han og mener vitenskapen har fått en posisjon som gjør at mange skyver Gud til side, sier den høyt utdannede kirkelederen, som mer enn antyder at vitenskap og velstand har sine klare begrensninger.

- Jeg tror på mirakler og en Gud som kan gjøre det umulige, sier Adeboye og minner om at RCCG startet med bare tolv sjeler i Lagos for 60 år siden.
SE VIDEO av Enoch Adeboye tale på Oslo Kongressenterher. Artikkelen fortsetter under videoavspilleren.