PROTESTER: I desember ble det
...
PROTESTER: I desember ble det demonstrert mot norsk barnevern i Madrid (bildet) og Bucuresti. Denne måneden skjer det igjen i disse byene - og en rekke andre store byer i Europa og Nord-Amerika. Det er også planlagt en demonstrasjon i India. FOTO: M&M Photography
Kristen protestbølge mot norsk barnevern
Del
I løpet av januar er det planlagt demonstrasjoner utenfor en lang rekke norske ambassader på grunn av en barnevernssak mot et kristent foreldrepar.

En barnevernssak mot et kristent foreldrepar i Norge som er pinsevenner, har ført til at det er tillyst demonstrasjoner i en rekke europeiske land, samt USA, Canada og India.

I løpet av desember ble det holdt demonstrasjoner mot norsk barnevern i Bucuresti og Madrid til støtte for foreldreparet som bor på Vestlandet.

Demonstrantene krevde at de blir gjenforent med de fem barna de ble fratatt ved akuttvedtak i november.

Dagen skrev om saken like før jul:

Demonstrasjonene samlet 400-600 mennesker, ifølge en støttegruppen for foreldrene på Facebook, som også har dokumentert oppmøtet med bilder. I Oslo gikk støttespillere for familien denne uken sammen med en gruppe barnevernskritikere som protesterer foran Stortinget den første tirsdagen i hver måned.

Nå har farens familie i samarbeid med rumenere i andre land og interessegrupper i flere østeuropeiske land og India planlagt 20 demonstrasjoner i 18 forskjellige land i løpet av januar. De fleste av demonstrasjonene skal holdes utenfor norske ambassader. I morgen skjer det i Washington, London, Dublin og København. Arrangørene anklager barnevernet for overgrep både i denne og andre saker.

Advokaten til ekteparet, Ragnhild Torgersen i advokatfirmaet Andersen og Bache-Wiig, ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er et ønske fra denne siden, at saken skal bli behandlet i de rette organer og finne sin avgjørelse der. Vi ønsker derfor ikke å forhåndsprosedere saken, sier hun til Vårt Land .

På innvendingen om at støttespillere og til dels familien har gjort dette til en offentlig sak, svarer hun:

– Det er et komplekst spørsmål som jeg ikke vil gå inn i.

Advokaten vil heller ikke kommentere påstandene om at omsorgsovertakelsen skyldes frykt for kristen indoktrinering. Rådmannen i foreldrenes hjemkommune understreker overfor Vårt Land at barnevernet ikke kan ta barn fra foreldrene på grunn av tro.

Dagen har flere ganger spurt ekteparet om intervju, men de har ikke ønsket å uttale seg.

Før jul deltok de på et program den riksdekkende rumenske tv-kanalen Antena 3. Der vedgikk de å ha gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene. De visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge, men mente at de ikke har gjort annet enn det som er helt vanlig i andre land. Firda har meldt at ekteparet er siktet etter straffelovens paragraf 282 som blant annet handler om mishandling i nære relasjoner.

Red. anm: Vi ønsker ikke å bidra til identifisering av barnefamilien. Derfor har vi valgt å stenge kommentarfeltet.