Foto: Chuck Burton. AP / NTB scanpix
Billy Graham er død
Del
Den amerikanske vekkelsespredikanten Billy Graham er gått bort, 99 år gammel.

Hadde han fått velge igjen, hadde Billy Graham vært mer med familien, bedt mer, talt mindre og holdt seg unna politikk. Onsdag 21. februar døde den 99 år gamle verdenskjente evangelisten og forfatteren.William Franklin Graham Jr. ble født inn i en gårdbrukerfamilie i North Carolina, i 1918. Foreldrene tok ham med til den lokale presbyterianske menigheten.

 

NY BOK: Verdensevangelist Billy Graham bruker sterke ord om livets to utganger i det som skal være hans siste bok. * Hva mener du, snakker vi for lite om hva som skjer når vi dør?

Posted by Dagen on  8. oktober 2015

 

Fikk kallet på golfbanen

Billy Graham, som han ble verdenskjent som, opplevde sitt evangelistkall på 18. hullet av en golfbane i Florida. Reverend Billy Graham Memorial Park ligger i dag ikke langt fra stedet der den viktige avgjørelsen ble tatt.Ved slutten av sitt liv sa Graham at han i ettertid ville ha vært mer med familien, brukt mer tid i bønn og studier, og forkynt mindre.Graham møtte sin kone, Ruth Bell, på Wheaton College der de begge studerte. De to giftet seg to måneder etter at de var ferdige med studiene, og forble gift fram til Ruth døde i 2007.

Graham forlot Wheaton med en bachelorgrad i antropologi, og han hadde hele tiden forkynneroppdrag ved siden. Han skal ha avslått senere tilbud om teologisk utdannelse.

 

BILLY GRAHAM: Evangelist Billy Graham (til venstre) var i mange år sentral under bønnefrokostene. Bildet er fra 1969. Nummer tre fra venstre er daværende president Richard Nixon. Foto: AP/NTB Scanpix
 Etter å ha hatt arbeidet som pastor og radioevangelist ble han i 1947 den yngste rektor noensinne for Northwestern College i St. Paul, Minnesota. Graham ble værende i fire år, og det var i denne tiden at hans karriere som berømt evangelist begynte.Bakgrunnen var en rekke evangeliske teltmøter Graham holdt i Los Angeles i 1949. Mediemogulen William Randolph Hearst bestemte seg for å gi den unge og frimodige evangelisten sin fulle støtte. I et berømt telegram skal Hearst ha skrevet «Puff Graham», en oppfordring om å hjelpe Graham ved å gi ham positiv omtale.I 1950 grunnla Graham Billy Graham Evangelistic Association, som blant annet stod bak opprettelsen av det velrennomerte kristne magasinet Christianity Today. I denne forbindelse uttalte Graham at han ville «plante det evangelikale flagget midt på veien, ved å innta en konservativ posisjon i teologiske spørsmål, men ha en liberal tilnærming til sosiale problemer.» Magasinet skulle altså stake ut en middelvei for evangelikal kristendom.I dag hevdes det at hver utgave av Christianity Today leses av hele 290 000 mennesker.

BØNN: – Du har ikke råd til å være for opptatt til å be. En bønneløs kristen er en maktesløs kristen, sa evangelist Billy Graham. Foto: Skjermdump, Youtube/ BGEA
Graham møtte president Harry Truman i 1950, der han oppfordret Truman til å arbeide mot kommunisme i Nord-Korea. Senere har Truman beskyldt Graham for å være ute etter oppmerksomhet. Graham har imidlertid hatt kontakt med samtlige amerikanske presidenter etter Truman, inkludert tidligere president, Barack Obama. Det fortelles at under et kort sykehusopphold i 1976 skal både tidligere president Richard Nixon, sittende president Ford og kommende president Jimmy Carter ha ringt for å ønske god bedring.I et intervju med Christianity Today i 2011 sa Graham følgende om sitt politiske engasjement:

– Jeg ville ha styrt unna politikken. Jeg er takknemlig for mulighetene Gud gav meg til å betjene mennesker i høye stillinger. Disse menneskene har åndelige og personlige behov akkurat som alle andre, og mangler ofte noen å snakke med. Men i ettertid ser jeg at jeg noen ganger gikk over streken, og jeg ville ikke ha gjort dette nå.Selv om Graham har fått bredt innpass både i den kristne og den politiske sfære har han også skapt kontroverser. Han er blant annet blitt kritisert for manglende klarhet om raseskillet i USA i starten av sin gjerning. Senere har han imidlertid markert sterk avstand mot dette. Han nektet blant annet å besøke Sør-Afrika dersom ikke myndighetene ville tillate publikum å sitte sammen på tvers av hudfarge. Under hans første besøk i landet i 1973 kom han med klare fordømmende utsagn mot apartheid.

 

 

HISTORIE: I tv-serien «The Crown» søker Englands monark råd fra den amerikanske evangelisten Billy Graham. *Les saken her: http://bit.ly/2BBXWG5

Posted by Dagen on  26. desember 2017 

Graham har også blitt kritisert for uttalelser om såkalt «inklusivisme», et standpunkt som ikke utelukker at det kan finnes andre veier til frelse. Dette er et synspunkt som flere kirkeledere har hatt opp gjennom historien, men som aldri har vært en del av kirkens lære.– Jeg pleide å leke Gud, men jeg kan ikke gjøre det mer. Jeg pleide å tro at hedninger i fjerne land var fortapte og gikk til helvetet - hvis de ikke fikk høre evangeliet om Jesus Kristus. Det tror jeg ikke lenger. Jeg mener det finnes andre måter å anerkjenne Guds eksistens, som for eksempel gjennom naturen. Derfor tror jeg også at det finnes mange andre måter å si «ja» til Gud. Dette sa Graham under et intervju i McCall's Magazine i 1978.

I desember 2011 sa Grahams sønn Franklin Graham at faren arbeidet med en bok som nettopp ville handle om frelsesspørsmålet.Kombinasjonen av humor og folkelighet sammen med klar tale om moralske og åndelige spørsmål gjorde seg blant annet godt da Billy Graham møtte filmskaper og humorist Woody Allen i hans tv-program The Woody Allen Special i 1969. Når den frittalende agnostikeren Allen spør hvilket som er Grahams favorittbud blir evangelisten tilsynelatende tatt litt på sengen. Likevel tar det ikke lang tid for ham å svare «Siden jeg har tenåringer må det være «Du skal hedre din far og din mor».»

TV-dokumentar: NRK viste i 1978 et møte med Billy Graham på Ullevaal Stadion i Oslo. Programmet varer i 40 minutter og du kan se det her .Skal en dømme etter publikumsantall og innflytelse i egen levetid er Billy Graham utvilsomt en av de største evangelister som noen gang har levd. Kombinasjonen av korstog, medieevangelisering og stadige opptredener i presse har skapt en formidabel plattform for formidling.Graham stod også bak den første Lausanne-kongressen, som Time Magazine den gang omtalte som «et formidabelt forum, og muligens den mest vidtrekkende samlingen av kristne ledere som noensinne er holdt.» På slutten av kongressen signerte Graham Lausanne-pakten, som var ført i pennen av John Stott. Lausannepakten er i ettertid sagt å ha blitt det mest brukte dokumentet i moderne kirkehistorie.