Trekker seg fra fellesgudstjeneste

Homofildebatten kan ha satt en stopper for fellesmøtene i Vennesla. – De tar ikke bibelen på alvor, sier Gunnar Jeppestøl.

– Atkirken har brutt med en 2000 år gammel lære og tradisjon fører til konsekvenser for det felleskirkelige samarbeidet, sierGunnar Jeppestøl, hovedpastor iFiladelfia Vennesla.

Flere år med godt samarbeid mellom den lokale kirken og frimenighetene kan nærme seg slutten i Vennesla.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SomFædrelandsvennen meldte tirsdag, kan fellesmøtene i Vennesla bli avlyst grunnet den nye retningen kirken tar når det gjeldervielse av homofile.

– De tar ikke Bibelens budskap på alvor. Når de ikke gjør det, åpner de opp for en helt annen grunnleggende forståelse for hva Guds forståelse er, mener Jeppestøl.

At menighetsrådet støtter oppunder vedtaket fra Kirkerådet, burde ikke ha noe å si for de felleskirkelige møtene, mener leder for menighetsrådet i Vennesla Randi Sofie Hagen.

– Vi er veldig innstilt på å få til en felles møteplass for de kristne i Vennesla, men vi kan ikke la oss diktere når det gjelder hvem som representerer oss. Vi velger selv hvem som skal representere oss, på samme måte som de gjør det, sier hun.

Rom for begge syn

Konflikten handler altså om Kirkemøtets vedtak om at kirken skal kunne vie likekjønnede par. BiskopStein Reinertsen deler selv Jeppestøls syn om det klassiske ekteskapet, men tolker vedtaket fraKirkemøtet på en annen måte.

– Jeg tolker det som at vedtaket gir rom for folk som har det klassiske synet på ekteskap skal kunne stå i kirken. Det er mange iDen norske kirke som bærer det klassiske synet. Det tenker jeg bør gi muligheter for at frimenighetene kan samarbeide med kirken, sier han.

Han har selv valgt å bli stående i kirken, og syntes ikke det er bra at partene ikke blir enige.

– Jeg tenker at det trist. Jeg hadde håpet at de kunne samarbeide, sier Reinertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det bryter med Bibelen

Kirken og frimenighetene er uenige i flere saker. Både Jeppestøl og Hagen trekker frem flere eksempler. Men denne gangen klarer de ikke å bli enig om å være uenig.

– Vi vil foreslå at vi lager et så enkelt verdigrunnlag at det er Jesus Kristus som er vår frelser, han alene. Og med det lager vi en møteplass for de kristne i Vennesla, punktum. Så enkelt kan det være, mener Hagen.

– Det er mange ting som har vært diskutert. Både kvinnelig lederskap og dåp, men det er alltid bibelvers som kan tolkes sånn at man kommer ned til litt ulike standpunkt. I denne saken bryter det med Bibelen. Helt fra 1. Mosebok til Johannes’ åpenbaring er det en klar avisning av homofilt samliv, sier Jeppestøl.

Frimenighetene har full forståelse for at den lokale menigheten ikke kan gjøre noe med det som blir bestemt på nasjonal plan, men skulle gjerne sett at Vennesla kunne stått for det klassiske ekteskapet.

– For frimenighetene handler det om hva den lokale kirken står for. Vi skulle gjerne sett at de stemte for den klassiske liturgien, sier Jeppestøl.

Ingen møter

Selv om frimenighetene er tydelige på hva de mener, er det fortsatt håp for flere felleskirkelige møter.

– Menighetsrådet sitter med nøkkelen til en løsning. Jeg tror de enkelt kunne ordnet dette med å gi komiteen full rett til å bestemme kvalitet i forkynnelse og veiledning, sier Jeppestøl.

– Jeg syntes han drar det litt for langt. Det aspektet trenger vi ikke å trekke inn. Som leder for menighetsrådet ønsker jeg å samarbeide med alle sammen om en felles kristen møteplass i Vennesla. Det er bare Jesus Kristus som er frelser, og det er det vi skal forkynne. Det er vi også enig om. Så er det opp til komiteen å velge hvilken taler vi skal invitere til å forkynne. Da er det helt selvfølgelig at vi inviterer en taler som alle kan stå bak, mener leder for menighetsrådet i Vennesla, Randi Sofie Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har heller ikke vært noen møter mellom partene etter at et planlagt møte i august ble avlyst. At det er kirken som sitter på løsningen, har Hagen med andre ord ikke hørt noe om.

– Jeg har ikke fått noen signaler om hvordan vi kan finne en løsning. Det er veldig merkelig, så jeg forstår ikke det utsagnet. Det har ikke vært noen møter, og jeg har ikke snakket med noen. Vi oppfatter det som at det er de frikirkelige menighetene som ikke vil samarbeide med Den norske kirke.

10. november møtes partene, det første møtet for Hagen. Hun håper at partene kan bli enig om en felles møteplass.

– Jeg syntes det er trist for bygden hvis vi ikke kan ha møteplasser for de kristne her, sier Randi Sofie Hagen.