Sendte bibelballonger inn i Sovjetunionen

For godt og vel 30 år siden sendte han flere hundre store ballonger med helium og bibler inn i Sovjetunionen. – Vi kunne ha utløst en tredje verdenskrig, sier Halvard Hasseløy i dag.

I dag synes Hasseløy det hele er så flaut, at han helst ikke vil fortelle hva som egentlig skjedde høsten 1982. Men han gjør likevel.

– Reinspikka galskap. Vi var unge, engasjerte og idealistiske. Dette må fortelles med en ironisk distanse, ler han og trosser sin egen flauhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ble spurt om å legge til rette for smugling av bibler inn i Sovjetunionen. Hvorfor ikke, tenkte jeg da, men i ettertid har jeg jo skjønt at det var helt sprøtt og uforsvarlig.

For i løpet av to netter sendte Hasseløy av gårde 700 knalloransje heliumsballonger med 20.000 nytestamenter inn i kommuniststaten, Sovjetunionen. Ballongene var større enn nordmannen selv.

I dag beklager Hasseløy episoden, riktignok med latter i stemmen. Han hadde ikke gjort det samme igjen.

– Slippet er ikke det jeg skryter mest av. Ballongene skulle lande på sovjetisk jord, i det gassen gikk ut av dem, men ingen av oss som var med på prosjektet, vet hva skjedde med biblene i ettertid, sier han.

Full jernbanevogn

Tidlige 80-tall: Hasseløy jobber han med evangelisering i Øst-Europa. Han kontaktes av den amerikanske evangelisten Peter Popoff, som driver det man må betegne som kreativ bibelsmugling.

Hasseløy kjører til en fabrikk i Finland og kjøper en jernbanevogn lastet med helium. Beholderne flytter han over i sin egen lastebil, og på spørsmålet om hva en privatperson skal bruke slike mengder gass til, er svaret reklame.

Han unnlater å si at det er reklame for Vår Herre. Hasseløy kjører videre til en gård, 50 mil nord for Helsinki og ringer flyplassen. Hva er vindretningen på 5000 fots høyde, lurer han.

Lite tenker unge Hasseløy på at bibelballongene fort kan utløse en tredje verdenskrig i den spente politiske og militære situasjonen på grensen til Sovjetunionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Se for deg hundrevis av store ballonger som daler ned over Sovjet midt på natten og som fanges opp på flyradarene. Vi tenkte ikke på konsekvensene i det hele tatt, sier han om det som skjedde for 34 år siden.

Omringet av militæret

I løpet av to netter vinker Hasseløy og resten av smuglergjengen farvel til 700 knalloransje, sylinderformede ballonger som hver måler to og en halv meter i høyden, og som er fullastet med flere tusen nytestamenter. Når de våkner neste morgen, er gården omringet av militære kjøretøy som har funnet veien til utslippsstedet.

I dag priser Hasseløy seg lykkelig for at de unnslapp.

– Da vi skjønte galskapen i det vi hadde gjort, måtte vi bare komme oss av gårde så fort som overhodet mulig. Jeg er glad ingen så oss da vi gjemte oss mellom busker og kratt mens militære tanks kjørte forbi. Det var så vidt vi rakk å få med oss lastebilen og det som var til overs av helium, forteller han.

Etter flukten leverer Hasseløy restgassen tilbake til fabrikken. Med pengene han får igjen, oppretter han Open Heart, et humanitært-kristent arbeid.

Tre tiår etter bibelslippet på den finsksovjetiske grensen jobber Hasseløy fortsatt i Open Heart.