Utenlandske elever redder bibelskolene

Nesten hver tredje elev er også i høst utenlandske statsborgere. Departementet varsler endringer.

Nærmere 300 av 1000 elever på bibelskolen i høst er fra utlandet. Det viser tall som Dagen har innhentet.

Andelen er nesten like høy som i fjor da de store kullene med utenlandske bibelskolestudenter førte til kritikk og debatt. Men debatten har ikke ført til at det har blitt færre bibelskolestudenter fra utlandet. Nedgangen er på én prosentpoeng fra 30 til 29 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hver av bibelskoleplassene har statsstøtte på 92.000 kroner, noe som betyr at det blir brukt 25,8 millioner kroner på statsstøtte til utenlandske statsborgere på norske bibelskoler.

En god del av disse går på bibelskole for å sikre seg et år ekstra i Norge etter at aupair-perioden er over, som Dagen tidligere har omtalt.

Flest fra utlandet

Bare på Filadelfia Bibelskole i Oslo er det 109 elever fra utlandet.

Bibelskolen Oslo Kristne Senter har 60 utenlandske statsborgere, og Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt har 35.

Blant de 23 elevene på Fjelltun Bibelskole i Stavanger, er det 21 som kommer fra utlandet.

Dette er imidlertid ikke brudd på retningslinjene, for skolene kan ta inn de elevene de vil.

Enkelte har ikke en eneste utenlandsk elev. Andre skoler har noen få utenlandske elever, mens noen bynære skoler har en høy andel av ikke-norske statsborgere.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fornøyd

Filadelfia Oslo skriver til Dagen i en e-post at de er svært fornøyd med sammensetningen av elever.

– Det reflekterer både en flerkulturell by. Mange grunnskoler i Oslo har mye høyere andel elever med utenlandsk opprinnelse enn oss. Og det reflekterer en moderne kirkevirkelighet der våre internasjonale forsamlinger er store. For eksempel samler vår engelskspråklige forsamling på søndagene 4-500 mennesker. At dette gir seg utslag i bibelskolen vår er helt naturlig. Vi er glade for at søkningen til bibelskolen er god, både med norske og utenlandske elever, skriver rektor Arne Gjervoldstad.

Spørsmål til statsråd

Men, det ble i fjor høst stilt spørsmål fra politisk hold om at så mange utenlandske statsborgere på bibelskolene var i tråd med intensjonen for å gi statsstøtte til denne skoletypen. Intensjonen er å gi menigheter, kirker og organisasjoner påfyll av kompetanse.

I sitt svar opplyste statsråd Torbjørn Røe Isaksen at han «vil foreta en gjennomgang av finansieringsordningen og regelverket for disse skolene».

Men Kristne Friskolers Forbund (KFF) opplyser til Dagen at de har ikke hørt noe fra departementet om eventuelle endringer.

Forundret

Anne Tingelstad Wøien er forundret når hun får høre at det ikke er skjedd noe i saken.

– Det er jo en grunn til at vi stilte dette spørsmålet til statsråden. Jeg regner med at når han sier at han skal gjøre noe, så vil dette skje. Men her ser det ut til å være litt nytt. Det betyr at vi må ta opp saken på ny, sier Tingelstad Wøien til Dagen.  

Foreslo endring

– Vi foreslo en tydeliggjøring av hjemmelen om språkkrav, som kan brukes i inntaksreglementet for bibelskolene. Dersom det skal innføres en kvoteordning, mener vi at skolene må ha anledning til å fastsette denne. Men vi har ikke hørt noe mer fra departementet, sier Sundby til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at bibelskolene opptrer lovlig når de tar opp utenlandske elever. Noen skoler har også en profil som gjør det aktuelt med et flertall av elever fra utlandet.

UDI-link til bibelskoler

– Det kan være ulike motiv for å gå på bibelskole. Men vi har i dialog med UDI (Utlendingsdirektoratet) satt søkelys på de tilfeller der utenlandske elever uteblir fra undervisningen, sier Sundby.

Han viser ellers til at på UDIs nettside er det en link til å søke blant annet på bibelskole i Norge.

Svar fra departement

Dagen har vært i kontakt med Utdanningsdepartementet, og de gir følgende kommentar:

– Departementet er opptatt av at bibelskolene skal drives slik at statstilskuddet de mottar går til det som er Stortingets intensjon med skolene, sier statssekretær Magnus Thue (H).

Intensjonen er at myndighetene vil styrke kompetansen hos elever på bibelskolene, slik at dette kommer norsk kristenliv til gode.

– Akkurat nå vurderer vi hva som er riktig å gjøre med tanke på den høye andelen utenlandske elever som særlig noen av skolene har. Både kvoteordninger og andre tiltak er til vurdering.

Departementet planlegger å sende forslag til regelendringer på høring i løpet av høsten. Inntil dette skjer er det for tidlig å si noe mer konkret om hvilken løsning departementet faller ned på, legger Thue til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-----

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om:redaksjonen@dagen.no

*Følg gjerne Dagen på Facebook