Radikale kristne gir gode seertall

Over 400.000 så dokumentaren «Guds lærlinger» skjærtorsdag. I kveldens episode utfordres elevene på å «gå ut».

Stadig flere unge kaller seg personlig kristne, men hva betyr det å leve et aktivt kristenliv? Det er utgangspunktet for dokumentaren «Guds lærlinger».

I seks måneder har et TV-team fra produksjonsselskapet Monster Entertainment fulgt fem bibelskoleelever ved Acta bibelskole i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se «Guds lærlinger» på nett-TV:

Trykk her for å se 1. episode2. episode (blir tilgjengelig i kveld)

Imponerer

Egil Elling Ellingsen, pastor i IMI kirken skriver på menighetens lederblogg at de fem studentene imponerer ham i måten de slipper oss inn på seg selv og sin egen prosess, og samtidig hvor tydelige de er i sin tro.

«Deres ord står svært godt for seg selv, og trenger ikke noe tillegg. Samtidig håper vi at serien også kan starte noen nye samtaler og tanker, primært om tro, gjerne også om bibelskole».

Han viser til dokumentaren «Frelst», som ble sendt på VGTV før påske, og som satte et kritisk søkelys på den kristne ungdomsbevegelsenJesus Revolution. Dahle tenker at begge dokumentarene gir en god mulighet til å snakke om teologi og forkynnelse.

– Personlig er jeg glad for at jeg vokste opp i et hjem der det var en naturlig del, og har tatt det med meg som en ressurs videre. Ikke for å kritisere, men for å ha en åpen vurdering om det vi har hørt, sier han.

Et solid påskudd

«Guds lærlinger» er mye omtalt på Facebook, stort sett med positivt fortegn.

«Noe lar jeg meg utfordre positivt av. Noe synes jeg blir for enkelt. Noe har en form eller et språk som virker fremmedgjørende». (....) «Med både denne serien og debatten rundt VGTVs «Frelst» får vi solid påskudd for viktige samtaler om sunn og usunn tro og teologi», skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vibeke Rolland, leder i produksjonsselskapet som har laget serien, sier i et intervju med Vårt Land at målet med dokumentaren verken er å forherlige eller kritisere, men å vise livet sett fra fem unge mennesker perspektiv. «Serien vil kanskje provosere, men forhåpentligvis også nyansere vårt syn på aktive kristne», sier hun.

Rolland sier videre at i et samfunn som i stor grad er preget av individualisme og et stadig jag etter bekreftelse, så var det et interessant perspektiv å følge unge mennesker som lever for noe som er større en seg selv.

Vendte Gud ryggen

I kveldens episode kommer vi tett på Rebekah Louise Helmersen, som forteller om hvordan det var å miste moren i kreft, og som vendte Gud ryggen i noen år. Hun forteller om faren som var desperat etter å få henne ut av det hun omtaler som «et skikkelig dårlig miljø», og som til slutt lyktes.

Vi møter også en gruppe elever som reiser til Trondheim for å snakke med folk på gaten, og vise godhet i praksis. Der forteller den tidligere ateisten Gayan Eric Waidyanatha om sine kamerater som står opp klokka 07.00 hver morgen og ber sammen.

«Det gjør noe med deg å sette Gud først når du starter dagen», sier han.

I samme program blir vi også tatt inn på helbredelsesrommet i IMI-kirken. Der møter vi blant annet Gunvor som har kreft, og som har blitt bedt for 22 ganger i det samme rommet.

Livssynsmangfold

Lars Dahle mener å se en økning i mediebudskap som viser tro og trosutøvelse.

– Det gjenspeiler at kristne har blitt mer interessante som objekt og tema for slike serier. Det gjelder i Guds lærlinger, som gir et positivt innenfra-bilde av et miljø der hovedpoenget er at de skal få lov til å beskrive seg selv. Men det gjelder også i dokumentaren «Frelst», som har et kritisk blikk og er basert på negative erfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor har kristne blitt mer interessante, tror du?

– Kanskje fordi de ikke lenger er en del av majoritetskulturen og fremstår som mer eksotisk og annerledes. Vi trenger kunnskap om hverandre på tvers av livssynsgrenser og trosgrenser, føyer han til.

Godt fornøyd

Etter første episode er prosjektredaktør Marie Sjo godt fornøyd med seertallene til Guds lærlinger.

– Mer enn 400.000 mennesker - som utgjorde 27,5 prosent av hele tv-universet på det tidspunktet - valgte å følge premieren på en skjærtorsdag i påsken. I tillegg ligger vårt tilbudalltid i NRKs nett-tv der folk kan se når de vil, så tallene kommer til å stige. Jeg gleder meg til fortsettelsen. Dette er en serie vi er stolte av å kunne presentere for vårt publikum, sier hun til Dagen.

Dahle er ikke overrasket over at både «Guds lærlinger» og «Frelst» kan vise til høye seertall.

– Det viser at slike tema er undervurdert av mediene. Vi trenger slike program for å synliggjøre en større del av virkeligheten.

Han peker på at Acta er en av Normisjons største bibelskoler, og at det sånn sett ikke er urimelig at det gis et bilde fra disse miljøene, med tanke på hvilken betydning de har i samfunnet.

– «Guds lærlinger» gir en fantastisk fin mulighet til å snakke sammen om unge som tar sin tro alvorlig. Det er ikke få som har gått på kristne skoler og i kristne ungdomsmiljø, sier han.