DEMONSTRASJONER: Den rumensk-a
...
DEMONSTRASJONER: Den rumensk-amerikanske støttegruppen for familien har stått i bresjen for flere titalls demonstrasjoner som totalt har samlet titusenvis av mennesker i en rekke land. Bildet er fra demonstrasjonen i Oslo 16. april. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix
– Barna våre vil ikke tilbake til Naustdal
Del
Naustdal-familien tar skarpt oppgjør med kommunens barnevernstjeneste i et brev der de melder flytting til Romania. Foreldrene vil likevel følge rettssaken i Norge, ifølge advokat.

I forrige uke ble det kjent at foreldrene er tiltalt for såkalt oppdragervold. Politiets etterforskning har gått parallelt med og uavhengig av barnevernssaken som endte med at familien ble gjenforent i juni. Det var over et halvt år etter at det norsk-rumenske ekteparet uten forvarsel ble fratatt de fem barna sine.

Tidligere i sommer offentliggjorde den rumensk-amerikanske støttegruppen at familien var dratt til utlandet på ferie. Senere ble det publisert en video der familien på sju blir presentert og synger på podiet i en menighet i Romania.

Beleilig sommerferie

Fredag kveld ble det gjennom NRK og Norge Idag offentlig kjent at de blir værende i fars fødeland. Mange rumenske kristne både i og utenfor Romania har engasjert seg sterkt i saken, som har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

«Sommerferien kom meget beleilig og var absolutt nødvendig for oss. Den ga hele familien, især barna, den ro og trygghet som vi trengte, men som vi dessverre ikke lenger kunne få oppleve i Naustdal. Under vår ferie har vi kjent på et akutt behov for å skifte bosted», står det i brevet som er signert «Familien» og først ble publisert på Norge Idags nettsider. Det kan også leses på Dagen.no.

Foreldrene forteller at det har en høy pris å forlate nærmeste familie, kolleger, venner, naboer og hjemmet sitt.

«Vi gjør det likevel fordi det er umulig for oss å leve med Naustdal barnevernstjeneste som en altomfattende og alltid tilstedeværende faktor i våre liv».

Traumatisk

Foreldrene hevder at kommunen ikke respekterer avtalen som ble inngått i fylkesnemnda i juni. «Barneverntjenesten synes ikke å evne å forstå at akuttplasseringen var svært traumatisk, særlig for barna som ikke har de samme forutsetninger som oss voksne til å forstå hva det er som skjer rundt dem», skriver de.

«Det er svært trist at barneverntjenesten i Naustdal ikke evner å innse at dens handlinger og beslutninger har en negativ påvirkning på våre barn, vår familie, vår storfamilie og det samfunnet vi har vært en del av».

Gjenopprettelse

De forteller at de under ferien med hele familien samlet har opplevd barna som mindre anstrengte og at kontakten mellom foreldre og barn er blitt gjenopprettet.

«Barna har i løpet av sommeren selv ytret ønske om å ikke vende tilbake til Naustdal, og etter at vi besluttet å ikke reise tilbake, har barna uttrykt bekymring for at vi skulle ombestemme oss».

Rådmann Øyvind Bang-Hansen avviser kritikken fra foreldrene.

Vi tar til etterretning at familien har flyttet fra Naustdal, og jeg har forståelse for at prosessen har vært utfordrende for dem. Men vi er trygge på de faglige vurderingene vi har gjort, sier han til NRK Sogn og Fjordane.

Selvkritikk

Foreldrene tar også selvkritikk i brevet.

«Vi vet at vi ikke er ufeilbarlige og at vi som foreldre også har gjort feil. Etter tilbakeføringen av barna har vi hatt et godt samarbeid med spesialister, som har gjort oppriktige vurderinger av familien vår og som også har veiledet oss foreldre. Vi er kommet styrket ut av dette, uten at barneverntjenesten synes å ta det til etterretning. Vi kommer til å opprettholde kontakten med spesialistene, samtidig som vi har tatt kontakt med rumenske spesialister som vil følge opp vår families utvikling, og som vil hjelpe oss i prosessen som vi nå befinner oss i», skriver de.

Invaderende

Farens advokat, Ragnhild Torgersen, understreker at foreldrene ikke flytter for å unngå rettssaken. Hun hevder derimot at barnevernet ikke har overholdt avtalen om å ha en tilbaketrukket og koordinerende rolle i oppfølgingen av familien.

I stedet har de vært veldig invaderende i hjemmet og gitt familien lite ro og fred, sier Torgersen til NRK Sogn og Fjordane.

Hun forsikrer om at de vil komme til Norge for å følge rettssaken og viser til at de har erkjent noen av anklagene.

Man må være klar over at forholdene de er anklaget for ikke har påført ungene merker eller smerte. Akkurat det har mye å si for hvor alvorlig en anklage er, sier Torgersen.

Rådmann Øyvind Bang-Hansen avviser at kommunen har vært invaderende eller brutt avtalen fra fylkesnemnda. Politiadvokat Sissel Kleiven vil ikke kommentere saken overfor NRK.

Les også:

Voldstiltalt foreldrepar har flyttet fra Norge

Psykolog ser ikkje poenget med rettssak

Rettssak mot Naustdalfamilien

Foreldre tiltalt for voldsbruk i barnevernssak fra Naustdal

Et barnevern i krise  

naustdal,romania,barnevern,rettssak,oppdragervold