UNDER LUPEN: Prest Eirik Rice Mills (37) fikk ikke topp karakter hos Morgenbladets anmelder, men synes det er en god idé at journalister anmelder prekener.

Takker for prekenkritikk selv om det svir

Presten i Uranienborg kirke hadde ingen anelse om at prekenen hans ble anmeldt i Morgenbladet.

Journalist Marius Lien skrøt av Eirik Rice Mills´fortellerevner, men presten fikk kritikk for avslutningen. Lien skrev blant annet:

Dessverre var konklusjonen slapp. Mills endte med å slå fast at Gud aldri vil vende ryggen til noe. Gud vil alltid være der uansett, for alle. Snakk om gammelt nytt! Det var uforpliktende og lite utfordrende, hvordan var det mulig å ikke få noe skarpere ut av den ansatsen? Jeg tviler på om noen diskuterte innholdet i prekenen etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg visste allerede før jeg leste anmeldelsen at dette ikke var den beste prekenen jeg har holdt, sier Eirik Rice Mills (37) til Dagen.

Falt ikke i smak

Han er glad for at avisen skrev om gudstjenesten, og tar anmeldelse som konstruktiv kritikk. Han vil ikke rette kritikk mot journalisten som han mener bare gjorde jobben sin. Men det hadde vært en fordel å vite på forhånd at det satt en journalist i salen.

– Å vite hvem man snakker til er vesentlig i all kommunikasjon. Derfor hadde det vært en fordel for meg å vite at Morgenbladet var der. Med journalisten til stede blir min menighet kraftig utvidet, sier Mills.

Terningkast

Å anmelde gudstjenester er ikke noe nytt. I 2003 oppfordret biskop Finn Wagle i Nidaros til anmeldelser av gudstjenesten - gjerne med terningkast.

– Det er veldig sjelden journalister går inn i gudstjenesten og faktisk formidler det som skjer. Gudstjenesten er kirkens pulsslag, og derfor mener jeg at media skal dekke gudstjenestene på samme måte som andre kulturarrangementer, sa Wagle til NRK den gang.

Biskopen fikk svar. Journalister i Adresseavisen og Stavanger Aftenblad dro ut i Trondheim og Stavanger og trilte terningen på noen av byens gudstjenester. Terningkastene varierte mellom tre og fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Morgenbladets plan

I år kaster Morgenbladet seg over fire adventsgudstjenester i Oslo, men de dropper terningkast. I stede vurderer de gudstjenesten på fritt grunnlag.

– Hvorfor anmelder Morgenbladet gudstjenester i advent?

– Julen er en viktig tid for kristendommen, og mange går i kirken på julaften. Jeg mener det er viktig å ha litt greie på hva som blir sagt i kirkene, sier journalist Marius Lien, som skal anmelde fire gudstjenester i ukene før jul.

2,2 millioner nordmenn fulgte NRKs salmemaraton nylig og Lien er overbevist om at mange nordmenn er opptatt av de problemstillingene det prekes over i gudstjenester hver søndag.

– Prekenen er viktig, og jeg anmelder dem litt som jeg anmelder andre kulturuttrykk. Er talen relevant, henger den sammen, er den morsom, lærerik, spenstig og utfordrende? spør journalisten.

Debatt om prekener

Lien opplevde musikken i Uranienborg fantastisk og skrev blant annet: Jeg har aldri hørt lovsang og salmer bli sunget vakrere. Men prekenen fikk ikke en skikkelig avslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg følte at han ikke klarte å nøste sammen trådene på slutten. Den ble litt uforpliktende. Han hadde mange muligheter til å få meg til å tenke over mange ting, men de fikk jeg ikke, sier Lien.

– Presten var ikke klar over at du anmeldte gudstjenesten. Hva tenker du om det?

– Som jeg ser det burde det være det være en løpende debatt om prekener og gudstjenester i medier og blogger. Presten bør gi alt uansett hvem som er der. Man skal jo alltid være på topp når man utøver dette virke, sier Lien.

Journalisten har allerede besøkt enda en kirke i Oslo, og skal besøke to til. Hvilke ønsker han ikke å avsløre.

God idé

Selv om Mills ikke fikk toppkarakter denne gangen mener han det er en god idé at journalister anmelder prekener og gudstjenester.

– Jeg synes det er bra. Det viser at folk er opptatt av dette og bryr seg om det, sier presten.

Mills er opptatt av at han skal preke godt, og Uranienborg kirke er en av kirkene i Oslo som nesten alltid er fullsatt. Men han må tilbakevise en av påstandene fra anmelderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Journalisten skriver at han tviler på at noen ville diskutere min preken i etterkant. Der tok han feil, sier presten med et smil.

Les også
Ber prestene ta prekengrep
Les også
Ti plattformer i Nordsjøen får ikke julebesøk av kjerka
Les også
Barnevelsignelse i Den norske kirkeDåp
Les også
Frykter prestekrise
Les også
Sjømannskirken sender prester til havs
Les også
Advarer mot forførende kosesang«Vi feirer jul»