TYRKIA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har reagert kraftig på USAs straffetiltak mot landet. Konflikten har sin bakgrunn i fengslingen av en amerikansk pastor i Tyrkia. Foto: AP / NTB scanpix

Tyrkia vil boikotte elektronikk fra USA

President Recep Tayyip Erdogan sier at Tyrkia vil boikotte amerikansk elektronikk som følge av den diplomatiske feiden som har oppstått med USA.

– Vi vil boikotte amerikansk forbrukerelektronikk. Hvis USA har iPhone, så finnes det alltid Samsung, sier Erdogan i en TV-tale tirsdag.

Mens iPhone fra Apple er et amerikansk merke, er Samsung sørkoreansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har også Venus og Vestel, sier Erdogan, en henvisning til tyrkiske produsenter av forbrukerelektronikk.

Fengslet pastor

Dermed viser Erdogan ingen tegn til å vike i konflikten som har oppstått med Trump-administrasjonen. Den har sin bakgrunn i den snart to år lange fengslingen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som er tiltalt for kontakter med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen. Brunson ble nylig overført til husarrest, og saken mot ham skal etter planen innledes 12. oktober.

Det er ikke klart hvordan Erdogan vil håndheve boikotten.

Erdogan gjentok tirsdag også oppfordringen til tyrkere om å veksle inn dollar i den tyrkiske valutaen lira for å hindre at kursen faller enda mer.

Kraftig kursfall

USA har gjentatte ganger krevd at Brunson blir løslatt. I begynnelsen av august iverksatte USA sanksjoner mot to tyrkiske ministre. Tyrkia har svart med sanksjoner mot flere amerikanske ministre, og fredag svarte USA med å doble tollen på tyrkisk stål og aluminium, noe som førte til det kraftigste kursfallet på tyrkiske lira siden 2001.

Erdogan anklager USA for å bruke økonomi som våpen.

– De nøler ikke med å bruke økonomi som et våpen. Hva ønsker dere å gjøre? Hva ønsker dere å oppnå? sier presidenten med henvisning til USA, som i likhet med Tyrkia er medlem av NATO.

Les også
Trump ville bytte Hamas-mistenkt med amerikansk pastor
Les også
Tyrkisk domstol avviser å løslate amerikansk pastor
Les også
Erdogan innfører sanksjoner mot amerikanske statsråder
Les også
Amerikansk pastor kan få livstidsdom i Tyrkia
Les også
Brunson flyttet fra fengsel til husarrest
Les også
Tyrkia truer med mottiltak etter USAs sanksjoner
Les også
Rettssaka mot pastor Brunson er ein farse