Amnesti for Boko Haram?

Presidenten i Nigeria vurderer å gi opprørerne i islamistgruppen Boko Haram amnesti. Kristne i landet er kritiske.

I april dannet president Goodluck Jonathan en kommisjon som skulle se på muligheten for en amnestiavtale med Boko Haram. Grupperingen har i en årrekke herjet nord i Nigeria.

Myndighetsinstitusjoner, kristne, moderate muslimer og andre elementer gruppen mener forfekter vantro, er siden 2009 blitt utsatt for vold og drap. Tidsskriftet Jeune Afrique melder at 3.600 mennesker er blitt drept bare på disse fire årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare den siste uken er 55 mennesker blitt drept nord i Nigeria, da Boko Haram angrep en militærforlegning i Bama. Dette er det verste angrepet gruppen har gjennomført siden bombingen i byen Kano i januar 2012.

Hvilken effekt?

En amnestiavtale er neppe en langsiktig løsning, mener kristenledere i Nigeria.

- Spørsmålet om amnesti er svært omstridt her, og også veldig forvirrende. Hvis det er dette som skal til for å stoppe gruppens voldshandlinger, så er det velkomment, sier Yunusa Nmadu, leder av Christian Solidarity Worldwide, til Stefanusalliansen.

- Men ulempen med et slikt amnesti er at det legitimerer vold og oppfordrer andre voldelige grupper til å komme på banen, ettersom vold blir et godt forhandlingskort overfor regjeringen.

Et av punktene som kan bli vrient er erkjennelsen av skyld. Der stiller Boko Haram seg spørrende.

- Overraskende nok er det den nigerianske regjeringen som snakker om å gi oss amnesti. Men hva galt har vi gjort? Tvert imot er det vi som skal gi dem tilgivelse, sa leder av grupperingen, Abubakar Shekau, ifølge AFP.

Amnesti

Det er ikke første gang nigerianske myndigheter tilbyr ekstremister amnesti. I 2009 tilbød de militsgrupper i sør en avtale. Disse herjet i det oljerike området og skapte mye vold og uro. Etter amnestiet har den sosiale uroen blitt sterkt redusert, selv om oljetyveriene fra rørledningene har gått kraftig opp.

Etter angrepene i 2012 tok nigerianske militære og politi Boko Haram mer på alvor. Dette førte til en liten nedgang i angrepene, selv om de sporadisk fortsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Will Ross, BBCs journalist i Nigeria, mener situasjonen nå er verre enn noen gang.

- Den pågående militære intervensjonen fungerer ikke. Så hva gjør presidenten? Han fester sin lit til Gud og det usannsynlige scenario om at alle de islamistiske grupperingene vil godta et amnesti. Hans forgjengere har alle slitt med sikkerhetsproblemer, men denne utfordringen er av en helt annen størrelse, sier han til BBC.

Ross legger til at beskyldningene om at enkelte politikere bærer ved til bålet og sågar støtter Boko Haram, ikke er blitt mindre den siste tiden.

Boko Haram

En nigeriansk islamistisk militant gruppe som har sitt hovedkvarter i byen Maiduguri i delstaten Borno.

Militsens mål er å innføre Sharia-lovene i hele Nigeria, og gruppen har vært i konflikt med regjeringen og kristne helt siden begynnelsen av 1950-årene.

Lokalbefolkningen kaller ofte gruppens medlemmer for «talibanere». Kilde: Wikipedia

Les også
Kontroversielt amnesti for Boko Haram