Statsminister Erna Solberg (H) skriver i et brev til SV-leder Audun Lysbakken at hun ikke ga korrekt informasjon på et spørsmål om familiegjenforening da saken var oppe i den muntlige spørretimen i Stortinget 10. februar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Solberg erkjenner feilinformasjon i Stortinget

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at hun i Stortingets muntlige spørretime 10. februar ga feil opplysninger om enslige mannlige asylsøkere.

Det kommer fram i et brev Solberg sendte til SV-leder Audun Lysbakken torsdag.

Spørsmålet fra Lysbakken gjaldt familiegjenforening, og i sitt svar kom statsministeren inn på antall og andel enslige menn som kom som asylsøkere til Norge i løpet av fjoråret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I mitt svar sa jeg at «det er relativt mange menn uten familie som kommer, og det er en større andel enn tidligere.» Det korrekte er at antallet enslige menn som kommer til Norge, økte, mens andelen sank, skriver Solberg i brevet.

13.000

Statsministerens kontor har innhentet tall fra Justisdepartementet som viser at det i fjor kom i overkant av 13.000 enslige menn som asylsøkere til Norge, mot i overkant av 5.500 året før.

– Dette er en betydelig økning, men fordi antallet asylsøkere som helhet økte, så var det ikke en økning i andelen enslige menn. Likevel vet vi at det høye antallet kan innebære høy familieinnvandring, skriver Solberg.

Totalt kom det over 31.000 asylsøkere til Norge i fjor.

– Bekymret

Lysbakken sier at han ikke tror Solberg feilinformerte Stortinget med vilje, men sier han likevel blir bekymret over det som kommer fram i brevet.

– Det spesielle med denne feilen, er at den kom i et forsøk på å oppklare en feil regjeringen allerede hadde gjort. Man har kommet med feil tall i denne debatten flere ganger, sier han til NTB.

– I en situasjon der bekymringen for flyktningsituasjonen er stor blant mange, og der Frp prøver å skape mer frykt og usikkerhet, synes jeg det hviler et ekstra stort ansvar på regjeringen for å være pinlig nøyaktig med hvilke tall de bruker, sier han.

Familiegjenforening

Grunnen til at antall og andel enslige menn som søker asyl, er spesielt interessant, er hva dette vil ha å si for fremtidig familieinnvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg varslet i februar at hun vil gå nærmere gjennom tallene for familiegjenforening når regjeringen skal legge fram sine innstrammingsforslag, trolig like over påske.

Solberg har i Stortinget brukt omtrentlige tall på 0,7-0,8 gjenforeningstillatelser per flyktning, som hun sier at blant annet bygger på en undersøkelse fra Frischsenteret, skrev Aftenposten i februar.

Regjeringens fagetater jobber derimot med helt andre tall. SSB-tallene viser at 0,36 familiemedlemmer får opphold per flyktning, mens Utlendingsdirektoratet legger til grunn i underkant av 0,5 familiegjenforeninger per flyktning.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Tusk ber migranter holde seg unna EuropaEngasjér deg!
Les også
NATO-topp: – IS sprer seg som kreft blant flyktningerEngasjér deg!
Les også
Sverige vil ikke sende asylsøkere tilbake til UngarnEngasjér deg!
Les også
Tyrkia tilbyr europeiske land flyktningavtalerEngasjér deg!
Les også
UDI planlegger brakker og telt til ny asylkriseEngasjér deg!