Syriske flyktninger fotografer
...
Syriske flyktninger fotografert under et besøk fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Bekaadalen i Libanon i påsken. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB scanpix
FN vil bosette 450.000 syrere innen 2018
Del
FN håper å bosette over 450.000 syriske flyktninger i et tredjeland innen utgangen av 2018.

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR arrangerer onsdag en konferanse i Genève der hovedtemaet er såkalt gjenbosetting av syriske flyktninger.

4,8 millioner syrere har flyktet til Tyrkia, Libanon, Jordan og Egypt på grunn av krigen som har kostet flere hundre tusen menneskeliv siden 2011.

I tillegg har anslagsvis en halv million syriske flyktninger kommet til Europa.

– Vi anslår at 10 prosent av Syrias 4,8 millioner flyktninger faller inn i kategorien ytterst sårbar. Det betyr at godt over 450.000 plasser trengs innen slutten av 2018, sier UNHCR-talsmann Adrian Edwards.

UNHCR håper å få medlemslandene med på en forpliktelse som ikke er knyttet til den omstridte avtalen mellom EU og Tyrkia.

Siden 2013 har vestlige land tilbudt permanent bosetting av totalt rundt 179.150 syriske flyktninger, ifølge UNHCR. Ifølge den britiske organisasjon Oxfam har imidlertid bare 67.000 syriske flyktninger – 1,39 prosent – kommet fram til vertslandet.

Bare tre av verdens rikeste land – Norge, Canada og Tyskland – har så langt lovet å ta imot et antall syriske flyktninger som Oxfam mener er en «rettmessig andel» i forhold til landenes økonomi.

271 asylsøkere til Norge hittil i mars  

fn-flyktninger,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,eu,europa,midtøsten,syria,flyktninger,asylsøkere,asylpolitikk,fn,bosetting,unhcr,tyrkia,libanon,jordan,egypt