Fargen svart og kleshengere, symbolet på illegal abort, ble brukt i protestene mot en foreslått innstramming av abortloven i Polen. Det polske parlamentet vurderer nå et totalforbud mot abort i det katolske landet. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix

Nasjonal kvinnestreik mot abortforbud i Polen

Polske kvinner kledd i svart viftet med svarte flagg i Polens gater mandag, og boikottet både jobb og studier for å protestere mot lovforslaget som nærmest vil totalforby abort i Polen.

Flere menn støttet også protestene, som foregikk både i hovedstaden Warszawa, storbyen Gdansk og flere andre steder i det katolske landet. Dagen blir kalt «den svarte mandagen», og den svarte bekledningen er et symbol på sorg.

Polen har allerede blant Europas strengeste abortlover, og meningsmålingene viser svært lite støtte til en enda strengere lovgiving.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Protestene i landet har vart siden lørdag, da tusenvis av mennesker demonstrerte foran den polske parlamentsbygningen.

Polens utenriksminister, Witold Waszczykowski, er kritisk til protestene.

– Vi forventer en seriøs debatt om spørsmål knyttet til liv, fødsel og død. Vi forventer ikke «hendelser», kostymer, og at folk skaper kunstige problemer, sier han.

Den allerede strenge abortloven ble innført i 1993, og innebærer at kvinner kun kan ta abort dersom livet deres står i fare, fosteret er uhelbredelig skadd, eller dersom voldtekt eller incest er årsaken til svangerskapet.

Foreslår totalforbud

Det nye lovforslaget er et borgerinitiativ fra aktivistgruppen Stopp Abort, som har samlet inn 450.000 underskrifter. I henhold til polsk lov må nasjonalforsamlingen behandle forslag som støttes av 100.000 eller flere. De foreslår at abort skal totalforbys, og at straffen for å utføre abort skal endres fra to til fem år, både for moren og legen som gjennomfører inngrepet.

Les også
Jordmor sparket etter abort-nekt i Sverige
Les også
Uenige om KrFUs abort-vedtak
Les også
KrFs kamp for livet og ekteskapssynet står fast
Les også
Flere tusen protesterte mot abortforbud i Polen