LINDTVEIT: Leder i KrFU, Ida L
...
LINDTVEIT: Leder i KrFU, Ida Lindtveit, anbefaler moderpartiet å samarbeide på ikke-sosialistisk side etter valget neste år. Foto: Gunnhild Sørås / KrfU
Bollestad: – Rett til liv ligger fast
Del
Lederen for KrFU, Ida Lindtveit, vil avlyse KrFs kamp mot selvbestemt abort. – Uaktuelt, sier nestleder Olaug Bollestad.

På landsmøtet i helgen vedtok KrFU med knapt flertall et ja til selvbestemt abort . KrFU mener nå at det er kvinnen som skal ha det avgjørende ordet i abortspørsmålet.

Dermed er det duket for politisk strid om abortspørsmålet på Kristelig Folkeparti s landsmøte, som holdes i mars 2017.

Den hete politiske poteten kommer på toppen av homostriden som herjer partiet etter at partileder Knut Arild Hareide s deltakelse i Oslo Pride i sommer. Samtidig flagget han at han gir opp kampen mot den nye ekteskapsloven .

Vedtaket i ungdomspartiet skjedde med knappe to stemmer overvekt, men det hindrer ikke den gjenvalgte KrFU-lederen Ida Lindtveit i å varsle at de nå vil arbeide for å få formuleringene inn i moderpartiets program.

– Når abort blir diskutert i KrF, kommer vi til å fremme KrFU s syn på det, selvfølgelig, sier Lindtveit.

– Hvordan ser du på muligheten for å få gjennomslag for dette i moderpartiet?

– KrFU kommer til å jobbe for å få dette vedtaket inn i KrF s program. Om vi får gjennomslag gjenstår å se, men dette vedtaket er vårt utgangspunkt når vi skal jobbe med å få KrFU-politikk inn i KrFs program.

Les Dagens lederartikkel: Et blikk inn i KrFs fremtid

Politikkendring

KrFs nestleder og helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad avviser imidlertid at det er aktuelt med programendringer og viser til at KrF i høst også vil fremme forslag om å grunnlovsfeste retten til liv, slik partiet også har gjort i tidligere stortingsperioder.

Programkomiteen som har levert utkast til program før landsmøtet i 2017 har ikke foreslått å gå vekk fra motstanden mot selvbestemt abort .

– Retten til liv er avgjørende i KrF, og jeg tror at programforslaget blir liggende i en eller annen form innenfor det som er forslaget fra programkomiteen. KrFU har sitt forslag, men jeg tror landsmøtet vil følge programkomiteens forslag i en eller annen form. Lindtveit er opptatt av å understreke at det er en helhet i ungdomspartiets nye program, der man fremholder et prinsipp om motstand mot abort, men at man har presisert at i de tilfellene legen og kvinnen er uenige, er det kvinnen som er nærmest til å ta en beslutning.

NESTLEDER: Olaug Bollestad avviserat det er aktuelt med programendringer og viser til at KrF i høst også vil fremme forslag om å grunnlovsfeste retten til liv, slik partiet også har gjort i tidligere stortingsperioder. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix
 

Ny politikk

I vedtaket fremgår det at KrFU fortsatt vil verne om det ufødte liv. Lindtveit erkjenner likevel at det dreier seg om en politikkendring.

– Ja, det er det. Man har ikke sagt dette tydelig før. Tidligere har det stått at det skal tas en avgjørelse i dialog mellom kvinnen og legen, uten å si hvem som bestemmer om legen og kvinnen er uenige.

– Men er det realistisk at dette kan bli KrF- politikk?

– Det vesentlige her er å diskutere hvordan man på en god måte kan redusere antallet aborter. Vår kamp er for det ufødte liv og færrest mulig aborter.

– Har du fått noen negative reaksjoner?

– Nei, ikke foreløpig. Jeg forventer at folk reagerer positivt og negativt. At folk er uenige om dette spørsmålet synes jeg er bra og viktig fordi det får frem diskusjonen om hvordan vi skal verne det ufødte liv.

Les også:

Kritisk

Partiveteran Aud Kvalbein har ytret seg kritisk om utviklingen i KrF. Hun rister på hodet av forslaget fra ungdomspartiet. Den tidligere Oslo-byråden mener, som Dagen skrev på lederplass i går, at landsmøtevedtaket til KrFU også kan være et gløtt inn i moderpartiets fremtid.

– Vi har sett en veldig utvikling i KrF på kort tid, i en retning jeg ikke ønsker, bort fra kristne verdier og et kristent grunnsyn. Jeg synes ikke dette er hyggelig og det vil bli et parti som er helt annerledes enn det som var tanken hos de som startet det.

– Hvor viktig er abortsaken for partiet?

– Jeg mener både abortsaken og forståelsen av familien er viktig. Det ligger i grunnlaget av partiets politikk, forståelsen av enkeltmennesket og beskyttelsen av det ufødte liv.

– Tilhengere av å droppe motstanden mot selvbestemt abort sier det uansett er nytteløst å endre loven?

– Akkurat nå er det nok det. Men vi må alltid reise oss for det ufødte liv og beskyttelsen av enkeltmenneskets liv. Vi må aldri la være å arbeide for det vi mener er rett. Forandrer vi meningene våre etter flertallet, blir man jo lik alle andre og betyr ingen forskjell. Da er det ingen vits i å ha KrF.

Avviser

Rebekka Ljosland er KrF-byråd for helse og omsorg i Bergen. Også hun avviser KrFUs forslag.

– Jeg stiller meg helhjertet bak KrFs formuleringer. De er dekkende for mitt syn, skriver hun i en tekstmelding til Dagen.