50 nordmenn rekruttert til Israels hær

En kvinne i Sandnes har rekruttert 50 nordmenn som frivillige i det israelske forsvaret (IDF). SV er lite glad for engasjementet, mens leder for Israels venner på Stortinget er begeistret.

- Det er mange måter å støtte Israel på, og dette er en anledning til å gjøre noe praktisk, sier Esther Wehus til Dagen.

Det er organisasjonen Sar-El som sender norske volontører til Israel, og Wehus skal delta for femte gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er ikke med i stridende avdelinger, og må også skrive under på at vi ikke skal verve oss til det israelske forsvaret (IDF), forteller Wehus.

Hun har per i dag en liste med 50 personer som har sagt at de vil være med som volontører i Sar-El i nærmere tre uker til høsten.

For første gang

Blant disse finner vi ekteparet Liv og Torleif Hagen på Randaberg utenfor Stavanger.

- Jeg er veldig glad i dette landet, og følger nøye med hva som skjer i Israel. Jeg synes det er så urimelig at noen snakker om å boikotte Israel. Derfor har jeg lyst til å vise at jeg er glad i det jødiske folk ved å være volontør i Sar-El. Jeg vil være med å velsigne jødene, sier Liv.

- Jeg gleder meg til denne turen, som allerede er bestilt og betalt, legger Torleif til.

Ekteparet er ikke ukjent i Israel, og de har vært volontører for Karmel-Instituttet både i Jerusalem og i Ashdod. Men det er første gang de skal være volontører i det israelske forsvaret.

SV skeptisk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) mener at nordmenn bør tenke seg godt om før de blir en del av IDF.

- Det israelske forsvaret deltar i en okkupasjon som er i strid med folkeretten, og vi selger for eksempel ikke våpen til dem. Jeg respekterer samtidig at andre ser det annerledes, og vil gjøre slik tjeneste, sier Solhjell til Dagen.

- Ser du en parallell til at norske muslimer drar til Syria for å slåss sammen med opprørsstyrker?

- Jeg synes ikke at den sammenligningen er god, for det er ulike situasjoner, svarer han.

Bård Vegar Solhjell legger til at SV har ingen planer om å arbeide for en lovregulering der det innføres et forbud for nordmenn til å være volontører i blant annet det israelske forsvaret.

Grøvan er positiv

Hans Fredrik Grøvan (KrF) er leder for Israels venner på Stortinget, og gleder seg over at nordmenn støtter dette tiltaket.

- Jeg ser positivt på at folk engasjerer seg i den sivile del av Israels forsvar, og gjennom sitt praktiske arbeid viser de sin støtte til Israel, sier Grøvan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han hadde selv et opphold i en israelsk kibbutz i sin ungdom. Flere nordmenn deltok på denne måten i noen måneder eller et halvt år for å bidra til å bygge opp staten Israel.

- Jeg ser på tjenesten som volontører i det israelske forsvar som et alternativ til arbeidet i kibbutzene. Vi vet at Israels forsvar er veldig viktig for å trygge landets grenser, sier Hans Fredrik Grøvan.

To norske grupper

Esther Wehus forteller at til høsten blir det så mange fra Norge at de må deles opp i to norske grupper som sendes til to ulike baser.

Hun ønsker ikke minst gjennom denne tjenesten å trøste det israelske folk.

- Vi bor i brakker på basene, og spiser sammen med soldatene og får kontakt med dem. Flere lurer på hvorfor vi er der. Da forteller jeg at vi vil støtte Israel på en praktisk måte. «Jeg visste ikke at vi hadde noen venner utenfor Israel», svarte en soldat med tårer i øynene.

Esther Wehus legger til at denne tjenesten som volontører gir mersmak.

- Jeg tror at de som reiser ned for å være volontører i Sar-El, blir gode ambassadører for Israel, sier Wehus til bladet Karmel Israel-Nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere melder seg

Advokat Torger Dahl er leder for Sar-El Norge. Han forteller at i fjor sendte de 66 volontører til IDF, og av disse var det 51 nordmenn. Resten kom fra Sverige og Danmark.

- Dette er en økning i forhold til tidligere år, for vanligvis sender vi mellom 30 og 40 volontører hvert år. Men vi ønsker at enda flere skal melde seg til tjeneste, og spesielt unge frivillige til våre internasjonale ungdomsgrupper, sier Torger Dahl til Dagen.

Han legger til at de fleste nordmenn som sendes som volontører til det israelske forsvaret er personlig kristne, og de vil hjelpe Israel og jødene.

- Volontørene settes til ulike oppgaver på logistikk- og vedlikeholdsbaser rundt i Israel. Det er ofte reparasjon og kontroll av utstyr, sier Dahl, som selv har vært volontør i IDF mange ganger.

- Jeg opplever dette som givende, fordi jeg vil hjelpe Israel. Det er også interessant å treffe unge israelske soldater, og få et innblikk i deres hverdag. Det er en unik måte å bli kjent med Israel på, som ikke er mulig som vanlig turist. Mange reiser flere ganger som volontører, og vi som er gjengangere blir gode venner, forteller Torger Dahl.

Rett til å hjelpe Israel

- Noen hevder at det ikke er riktig å være volontører i det israelske forsvaret, for det påstås at dette er en okkupasjonsmakt. Hva er din kommentar til et slikt argument?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Folk må få lov å ha sine politiske oppfatninger. Men vi lever i et demokrati, og derfor må vi også har rett til å hjelpe Israel når vi mener at det er riktig, svarer Dahl. DAGEN

Sar-El

En forkortelse for Sheruit Le'Israel, som betyr «tjeneste for Israel»

På nett: sar-el.no

Dette er en israelsk stiftelse som i nært samarbeid med det israelske forsvaret (IDF) organiserer programmer for frivillig arbeid i forsvaret

Hvert år arbeider omkring 5.000 frivillige fra hele verden i IDF, men det er aldri i stridende avdelinger

Vanligvis varer programmene tre uker, men det er muligheter for både kortere og lengre opphold.

Frivillige bor vanligvis på basen der de arbeider. Man må betale reisen til og fra Israel, men har kost og losji på basen.

Les også
Ville truet halve Israels befolkning