50 år med misjon til Nepal

I 1954 startet organisasjonen United Mission to Nepal opp med misjonsarbeid i Nepal. ? Arbeidet i landet er ganske enestående i moderne misjonshistorie, sier tidligere misjonær Odd Hoftun.

Den Norske Tibetmisjon ble med i United Mission to Nepal (UNM) i 1955. Fra 1957 og nesten frem til dags dato har Odd og Tullis Hoftun vært utsendinger for Tibetmisjonen i landet.

? Det er noen år siden vi var der ute begge to på fast basis, men jeg har hatt flere turer til Nepal inntil nylig, sier Odd Hoftun.

I høst legger det pensjonerte ekteparet ut på foredragsturne fra Kristiansand til Trondheim for å fortelle om et, ifølge Hoftun, ganske unikt misjonsprosjekt.

Bygde vannkraftverk

? Alt misjonsarbeid til Nepal er nemlig organisert gjennom den internasjonale organisasjonen United Mission to Nepal. På grunn av sterke restriksjoner i landet, kunne vi ikke reise inn som vanlige misjonærer. Jeg reiste ut i rollen som ingeniør, og arbeidet i begynnelsen med byggingen av et sykehus. Senere var vi med å bygge opp et næringsliv i landet, og vi la til rette for at befolkningen kunne utnytte vannkraftsressurser, sier Hoftun.

Det er nå 50 år siden UNM ble stiftet, etter et pålegg fra de lokale styresmaktene i Nepal, som bare ønsket å ha én organisasjon å forholde seg til. Tibetmisjonen er det største norske medlemmet i UNM. Senere har også Santalmisjonen/Normisjon, Pinsebevegelsen og Baptistsamfunnet blitt med i organisasjonen.

Store utfordringer

Å være kristen utsending i Nepal har ikke alltid vært lett, synes Hoftun.

? Forholdene i Nepal er vanskelige politisk. Befolkningen består av mange etniske grupper, og landet styres av et hindukongedømme som har undertrykt mange grupper. I det siste har en geriljabevegelse gått imot det eksisterende styret i landet, sier den pensjonerte ingeniøren.

Men til tross for uroligheter, er resultatene fra 50 års misjonsarbeid positive. Hoftun anslår at 2-3 prosent av befolkningen på 25 millioner er kristne i dag.

? Det er vanskelig å oppgi et eksakt tall. Men da arbeidet begynte i 1954, var det ingen kristne i Nepal. I India fantes det imidlertid flere utflyttede, kristne nepalere, og disse var til god hjelp for misjonen under oppstarten, sier Odd Hoftun.

Helge Johan Stautland, KPK