SodaStream stenger etter langvarig press sin fabrikk i bosetningen Maale Adumim på Vestbredden. Foto: Reuters / NTB scanpix

Slutt på bobler fra israelsk bosetning

Brusmaskinprodusenten SodaStream stenger sin omstridte fabrikk i den israelske bosetningen Maale Adumim på Vestbredden. Benekter at det skyldes boikottaksjon.

Ifølge den israelske avisen Haaretz vil produksjonen bli flyttet til Lehavim i Negev-ørkenen, noe som får norske aktivister til å juble.

En rekke norske organisasjoner, blant dem Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, gikk i 2012 ut med en oppfordring til norske butikker og kunder om å slutte å kjøpe produkter fra SodaStream.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kampanjen var ledd i en stadig voksende internasjonal boikottkampanje rettet mot israelske produkter produsert i bosetningene.

----

Les også: Dagens korrespondent John Solsvik besøkte Sodastream-fabrikken i februar. Ingen av de arbeiderne Dagen snakket med hilste en boikott av SodaStream velkommen. - Da mister vi jobben og blir stående på bar bakke uten lønn, sa Almar Nasser (28).

-----

«Torn i siden»

SodaStream har opplevd salgssvikt det siste året og kursen på selskapets aksjer har falt. Selskapet benekter imidlertid at beslutningen om å stenge fabrikken skyldes den internasjonale boikottkampanjen.

Selskapets administrerende direktør Daniel Birnbaum medga i august at fabrikken i Maale Adumim var «en torn i siden», men understreket at en eventuell beslutning om å stenge ikke ville ha noe med den europeiske boikottkampanjen å gjøre.

– Boikotten er besværlig, men har ikke påført oss alvorlig finansiell skade. Vi gir ikke etter for boikotten. Vi er sionister, sa Birnbaum til TheMarker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bør være advarsel

Fungerende leder Thomas Birkeland i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom er av en annen oppfatning.

– Dette viser at det fungerer å protestere mot selskaps støtte til okkupasjonen. Den negative oppmerksomheten SodaStream har opplevd, bør være en advarsel for andre selskap som bidrar til Israels bosetningspolitikk og okkupasjon av de palestinske områdene. Det skal ikke lønne seg å tjene på okkupasjonen, sier Birkeland.

Les også
Okkupasjonen er en hard hverdag, ikke en myte
Les også
La boikottboblen deres briste
Les også
Fornøyde palestinere på SodaStream-fabrikken
Les også
- Uforståelig boikott av SodaStreamSodaStream
Les også
Israelsk reklameoppdrag tvang Scarlett Johansson til å trekke seg som goodwill-ambassadør