REAGERER: Israelvenn Bjørn Olav Hansen reagerer på kristnes kynisme og mangel på medfølelse med de lidende i Gaza-krigen.

Etterlyser kristne tårer for Gaza

Bjørn Olav Hansen kritiserer kristnes ensidige støtte til Israel og etterlyser medfølelse med de lidende i Gaza-krigen.

– Hvor er gråten og medlidenheten? spør han.

Bjørn Olav Hansen er overrasket over norske kristnes mangel på medfølelse med de som lider i Gaza. Hansen er ordinert pastor i Baptistsamfunnet, nestleder i Nasjonalt Bønneråd for Norge og har vært redaktør i misjonsbladet Ropet fra Øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har startet en lokal Israel-forening på Toten og betegner seg som en varm israelvenn. Men han er rystet over den sterke Israel-støtten og fravær av empati med de mange drepte og sårede i Gaza-krigen.

MEDLIDENHET: Hvor er kristnes medlidenhet og gråt over barna i Gaza som mister livet i krigen? spør israelvenn og pastor Bjørn Olav Hansen. På bildet sørger en far over to drepte barn som omkom mandag da en Hamas-rakett rammet flyktningleiren Shati på Gazastripen.

Forferdet

– Jeg er en tydelig israelvenn og forstår det store behovet Israel har for å gjøre det de gjør. Samtidig blir jeg forferdet over den manglende medfølelsen som mange kristne gir uttrykk for når det gjelder lidelsen på begge sider. Det er hjerteskjærende det som skjer både i Israel og i Gaza, men hvor er gråten og medlidenheten? Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste i forhold til ikke-kristne og skyver fra oss mange som egentlig er israelvenner når vi ikke praktiserer evangeliet klarere enn dette, sier Hansen.

Han hevder folk reagerer som ikke bekjenner troen på Jesus.

– Evangeliet kommer i vanry, og det bekymrer meg. Jeg hører stadig folk si: Hvordan kan dere være så følelseskalde? Hvorfor reagerer dere ikke når barn blir drept?

På sin Facebook-side skriver Hansen: «Hvordan er det mulig å unnlate å fortelle om de sivile tapene på Gaza? En hel familie som blir utryddet - og ingen av mine Facebook-venner som støtter Israel, gråter? De forteller kun at et sykehus skjulte Hamas-terrorister og dermed var sykehuset et legitimt mål, eller at det og det huset skjulte terrorister. Det er sikkert sant. Men - det er et men her: fraværet av den medlidenheten som preger evangeliet vi er satt til å formidle.»

Muslimhat

Hansen synes de mange negative uttalelsene om palestinerne som florerer i media, grenser til kynisme og bunner i en form for aversjon eller hat mot muslimer.

– Jeg tror at en god del av de mest kritiske knapt nok har noen muslimske venner i det hele tatt. Jeg er mye sammen med kurdere, og de aller fleste er sterke israelvenner. Men de er ikke blottet for at Israel gjør feil, og skal vi ha troverdighet, må vi også våge å snakke om kritikkverdige forhold, sier han.

Hansen reagerer også på at mange kristne tror de ikke kan si noe negativt om Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi står i fare for å marginalisere oss selv dersom vi ikke våger å være sannferdige slik de gamle profetene i Israel var, sier han.

Slagside-tenking

Daglig leder i Med Israel For Fred (MIFF), Conrad Myrland, synes nordmenn flest tenker mye på palestinernes lidelser.

– Men det skjer så å si bare når Israel kan henges ut som syndebukk. De tenker derimot lite på de mer enn 160 barn som har mistet livet under byggingen av de mange smuglertunnelene som Hamas står bak, sier Myrland.

Han mener Hamas pisker opp hat mot Israel ved å bruke nærbilder av drepte barn og kvinner.

– De går heller ikke av veien for å bruke bilder av barn drept i andre land eller på et tidligere tidspunkt, sier Myrland.

Nei til sjikane

MIFF-lederen hilser imidlertid Bjørn Olav Hansens initiativ velkommen.

– I en opphetet situasjon må alle parter besinne seg. Alle former for hat og sjikane mot palestinerne fra venner av Israel virker stikk imot sin hensikt. Dette er noe MIFF vektlegger og skolerer sine medlemmer om ofte, sier Myrland.

Rundt 250 palestinske barn er drept i den tre uker lange Gaza-krigen. Totalt er 1150 palestinerne drept og over 6000 såret. På israelsk side er 48 soldater og ni sivile drept i denne konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gaza-krigen

Bjørn Olav Hansen etterlyser kristnes empati med ofrene i Gaza-krigen

Rundt 250 barn er drept i krigen så langt

1.150 palestinere har mistet livet og over 6.000 er såret

48 israelske soldater er drept og ni sivile israelere har mistet livet

Les også
Fakta om Gaza
Les også
Leger anklager Mads Gilbert
Les også
Hat mot Israel, hat mot jødene
Les også
Her er Israels' bevis