Vil ha nasjonale regler for nikab og burka i skolen

Øst­fold og Oslo har al­le­re­de et slikt for­bud.

Det bør inn­fø­res na­sjo­na­le be­stem­mel­ser om bruk av an­sikts­dek­ken­de plagg somnikab og burka i sko­len, mener eks­pert på men­neske­ret­tig­he­ter.

Flere fyl­ker og kom­mu­ner vur­de­rer nå å inn­føre for­bud mot bruk avan­sikts­dek­ken­de plagg som nikab og burka i sko­len. Øst­fold og Oslo har al­le­re­de et slikt for­bud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eks­pert på men­neske­ret­tig­he­ter og di­rek­tør ved In­ter­na­tio­nal Law and Po­li­cy In­sti­tute, Njål Høst­mæ­lin­gen, etter­ly­ser na­sjo­na­le reg­ler bruk av denne typen re­li­giø­se plagg

- Jeg mener det fordi saken har med ikke-dis­kri­mi­ne­ring og tros- og livs­syns­fri­het å gjøre. sier Høst­mæ­lin­gen tilNRK.

Han mener at po­li­ti­ker­ne lider av be­slut­nings­ve­gring fordi de ikke øns­ker na­sjo­na­le reg­ler på dette om­rå­det.

Kunn­skaps­mi­nis­te­ren Kris­tin Halv­or­sen (SV) kjen­ner seg ikke igjen i be­skri­vel­sen.

- Vi har en lik regel og dette kan be­stem­mes lo­kalt. Vi har ikke fått noen hen­ven­del­ser om at man øns­ker seg noen na­sjo­na­le reg­ler på dette, så jeg tror dette fun­ge­rer ut­mer­ket, sa Halv­or­sen til NRK i fe­bru­ar i år.

Halv­or­sen får følge av både Høyre, Venst­re og KrF, som alle mener at spørs­må­let om for­bud bør av­gjø­res lo­kalt.

Et for­bud in­ne­bæ­rer imid­ler­tid en plikt til å sørge for al­ter­na­tiv un­der­vis­ning, mener nest­le­der Eli­sa­beth Lier Haug­seth hos Like­stil­lings- og dis­kri­mi­ne­rings­om­bu­det

- Man kan for ek­sem­pel tenke seg nett­un­der­vis­ning. Det gjen­nom­fø­res jo i andre sam­men­hen­ger også, sier hun.