REDD: Imran Firasat er fengslet i Norge og venter på å blir sendt tilbake til Spania. Der har han mistet sin asylstatus og frykter å bli sendt videre til et muslimsk land.

Islam-kritiker sendes ut fra Norge i dag

Mindre enn en måned etter at den spansk-pakistanske islam-kritikeren Imran Firasat kom til Norge settes han nå på flyet ut av landet.

– Jeg har snakket med min klient i dag, og han har fått beskjed om at han blir hentet av politiet mellom 11 og 12 og blir satt på et fly til Spania klokken 14 i dag, sier psykolog Arve Klausen til Dagen.

Firasats advokater og støttespillere har gjennom helgen og mandag formiddag jobbet på spreng for å stoppe utsendelsen, men har ikke nådd frem med sine argumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fra vårt ståsted virker dette kynisk og som om norske innvandringsmyndigheter ikke er villige til å ta inn over seg at denne saken er en unik situasjon. De har fattet et raskt vedtak, og kan neppe kunnet få oversikt over saken, sier advokat Heidi Backe-Wiig til Dagen.

Frykter for sitt liv

– Firasat var veldig nedfor da jeg snakket med ham i dag tidlig, han synes det er helt forferdelig, forteller Klausen.

Dagen har vært i kontakt med Firasats advokat som bekrefter at politiet har sagt de vil hente ham og sende ham ut i dag, mandag.

Les tenketanken The Gatestone Institutes omtale av Firasat

Arbeider på spreng

Støttegruppen til Imran Firasat arbeider mandag formiddag på spreng for å få utsatt vedtaket. De mener Firasat står i fare for å bli drept på grunn av sine ytringer og at Dublin-avtalen ikke kan brukes for å sende ham tilbake til Spania.

– Vi jobber nå i forhold til menneskerettighetsdomstolen for å få utsatt utsendelsesvedtaket, forteller Firasats advokat Heidi Backe-Wiig til Dagen mandag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SE FILMEN THE INNOCENT PROPHET HER

Hun mener UDI hopper over faktum i saken, og at de kun forholder seg til Dublin-avtalen.

– I Spania foreligger det et uttransporteringsvedtak til Pakistan, der han vil være i livsfare, sier Backe-Wiig, som mener Norge må ta hensyn til dette når de vurderer å sende ham tilbake.

– Vårt krav nå er ikke at han skal få asyl i Norge, men at asylsøknaden hans skal behandles i Norge - noe den ikke er gjort, sier Backe-Wiig, til Dagen.

UDI må følge Stortingets vedtak

– Jeg forventer at UDI forholder seg til et enstemmig stortings vedtak om å følge avtalene som ligger i den fornyede Dublin-avtalen, sier Mazyar Keshvari, Innvandringspolitisk talsmann Fremskrittspartiet.

Keshvari ønsker ikke kommentere situasjonen til Firasat konkret, men understreker at det i Dublin-avtalen også ligger en mulighet til å foreta invividuelle vurderinger av enhver asylsøknad.

Barcelona

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har anført alle argumentene, men har hverken fått gehør hos den europeiske menneskerettighetsdomstolen eller hos UDI, så saken ligger nå videre hos spanske myndigheter, sier advokatfullmektig Knut Aursnes.

Han understreker at den underliggende saken ikke har vært behandlet av norske myndigheter, som er at han løper en ekstra risiko ved å bli sendt til Pakistan.

– Dette er nå et spørsmål for norske myndigheter, og hans spanske advokat står klar når han lander i Barcelona til å jobbe videre med saken mot menneskerettighetsdomstoken slik at han unngår videre deportasjon, forklarer Aursnes.

Overfor sine støttespillere har Firasat sagt han er glad for all støtte i Norge og andre steder.

Følg saken videre i Dagens papiravis tirsdag 29. juli og på dagen.no

Imran Firasat

Pakistansk konvertitt fra Islam, født i 1978.

Kontroversiell islam-kritiker.

Fikk oppholdstillatelse i Spania, men denne ble trukket tilbake etter at han publiserte filmen «The Innocent Prophet».

Søkte asyl i Norge, men norske myndigheter vil sende ham tilbake til Spania så fort som mulig.

Er varetektsfengslet fordi Politiet mener han ikke vil etterkomme et krav om å forlate landet.

Les også
Pakistansk islam-kritiker i fengsel i NorgeImran Firasat