Demonstrasjon i Almedalen mot Svenskarnas parti lørdag kveld. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

Kirkeklokker mot svenske nazister på Gotland

Da det nynazistiske Svenskarnas partis leder tjuvstartet Almedalsveckan på Gotland lørdag, ble han fullstendig overdøvet av motdemonstranter og kirkeklokker.

Et fåtall av partileder Stefan Jacobssons tilhengere ble møtt av en stort antall buende motdemonstranter da han gikk på scenen i Almedalen kvelden før det politiske arrangementet formelt går av stabelen søndag.

Motreaksjonen ble kraftig styrket da rundt halvparten av Gotlands 92 middelalderkirker satte i gang klokkene sine idet Jacobsson gikk på scenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg håper at de som har møtt opp for å uttrykke sin rasisme merker at mange tenker annerledes enn dem. Og kirken står tydelig på den andre siden, sier domprost Mats Hermansson i Visby.

Fallskjerm-protest

Også flere fallskjermhoppere kunne skimtes på himmelen i protest mot Svenskarnas partis (Svp) møte på Gotland.

Framme ved scenen ble et 20-tall applauderende Svp-tilhengere overdøvet av motdemonstrantene som buet høyt, skranglet med nøkler og ropte «ingen rasister i våre gater», skriverAftonbladet.

– Vi er ikke her for å fraternisere i politikerboblen. Vi er her for å kunngjøre at Sverige er svenskenes land, sa Jacobsson ifølgeExpressen.

Mange i Sverige har vært svært kritiske til at nazistpartiet fikk tillatelse til å holde møte i Visby. Blant dem er LO-leder Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det er merkelig og urovekkende at det – hundre år etter første verdenskrig og tre år etter Utøya – er mulig for nazister å få bruke Almedalen som sin scene, sa Thorwaldsson.

Politiker pågrepet

Et stort politioppbud holdt øye med seansen da den startet klokken 19 lørdag, og motdemonstrantene sto trygt plassert bak avsperringer i regnværet. Fem personer ble pågrepet, blant dem Venstre-politiker Dror Feiler.

Tross den massive motdemonstrasjonen er domprost Hermansson bekymret over nazistenes ankomst til Gotland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi merker at det er fare på ferde i vårt samfunn, sier han.

Moderaternas partisekretær Kent Persson var blant dem som møtte opp til en motdemonstrasjon et annet sted i Visby.

– For meg er det selvsagt at i en tid hvor fremmedfiendtlige krefter får uttrykke sin avskyelige politikk, må vi stå opp for vårt syn om at alle mennesker er like mye verdt, uttaler Persson.

Politisk høydepunkt

Almedalsveckan varer i åtte dager og er et årlig høydepunkt i svensk politikk. Årets arrangement ser ut til å sprenge alle rekorder. Det er ventet 25.000 besøkende til parken Almedalen i byen Visby på Gotland utenfor østkysten av Sverige, og rundt 1.000 arrangører konkurrerer om oppmerksomheten.

Almedalsveckan har lange tradisjoner, og i 1968 avbrøt Olof Palme sin ferie for å tale i Visby. Arrangementet opplevde en svikt i interesse etter at nettopp Palme ble drept i 1986, men kom tilbake for fullt igjen på slutten av 1990-tallet