SKOLEBYGG: Tryggheim kristne grunnskole på Forus ved Stavanger holder til i deler av dette bygget. I følge styreleder Arild Melberg vil det også bli plass til en videregående skole på samme sted.

Rogaland takker nei til nye kristne skoler

Rogaland fylkeskommune vil ikke ha to nye private videregående skoler. De har nok skoleplasser allerede, mener politikerne.

Norsk Luthersk Misjonssamband har søkt om å få etablere Kristen Videregående skole Haugalandet AS i Haugesund og å utvide Tryggheim Forus i Stavanger med et videregående tilbud.

Til NRK uttaler fylkesdirektør for opplæring i Rogaland, Joar Loland, at skolene også skal tilby utdanning i praktiske fag. Dersom det skjer, må de offentlige videregående skolene redusere elevtallet, ifølge direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skolen i Haugesund foreslår også studiespesialisering. På disse områdene har vi nok kapasitet allerede, sier Loland.

Han mener også at etablering av nye kristne privatskoler med flere tilbud om praktisk fag vil bety for få lærlingplassar. Det vil gå ut over de offentlige videregående skolene som har omlag 90 prosent av alle elever.

Kjent mønster

Styreleder for Tryggheim Forus, Arild Melberg, sier til Dagen at holdningen fra fylkeskommunen inngår i et kjent mønster der både kommuner og fylker ønsker å beskytte sine egne skoler og elevtilgangen der.

– Når vi har søkt om å starte grunnskoler har vi fått negativ respons fra kommunene.

– Vi mener den videregående skolen er at alternativ og et supplement til den offentlige skolen. Det er den første kristne skolen uten internat i regionen, selv om internatskolene også har noen hjemmeboende elever fra nærmiljøet.

– Her snakker vi om en dagskole, plassert midt i et industriområde på Forus, poengterer Melberg.

Håper på regjeringen

Det er Utdanningsdirektoratet som skal behandle søknaden, blant annet etter å ha fått reaksjoner fra lokale skolemyndigheter. Melberg håper på sentrale myndigheter i denne saken.

– Vi har en regjering som er positiv til friskoler og håper på en positiv behandling der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skolesøknadene fikk støtte fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet ved den politiske behandlingen i fylket. Skoletalsmannen uttrykker skuffelse over at Høyre gikk imot etableringsønskene.

Arild Melberg viser til at de har fått spørsmål fra både næringsliv og foreldre som ønsker alternative videregående skoler særlig innenfor praktisk rettet utdanninger.

– Derfor ønsker vi å starte opp dette og mener det er et godt supplement til skoler i området. Vi har allerede 700 elever som går på kristne grunnskoler i området og mener at de vil være et godt grunnlag for slike videregående skoler.

Høsten 2016

I følge Melberg har eiendomsselskapet de har kontrakt med også egnede lokaler i fysisk nærhet av grunnskolen som de allerede driver på Lura/Forus.

Utdanningsdirektoratet har frist til 1. april 2015 med å komme med et svar på søknaden om etablering av nye skoler. Selv om skolen på Forus har lokaler på hånden, vil de trenge noe tid før de kan komme i gang. Det er derfor ikke realistisk at de kan komme i gang før høsten 2016.

Skolen på Forus har søkt om godkjenning for 136 elever mens Kristen Videregående skole Haugalandet AS satser på 292 studieplasser.

Gruppene som står bak søknadene i Haugesund og Stavanger samarbeider tett, i følge Melberg. Styreleder ved Haugalandet KVS, Leif Kåre Kolnes, var ikke tilgjengelig for kommentarer.

Nye skoler

Norsk Luthersk Misjonssamband har søkt om å få starte to nye videregående skoler i Rogaland

Kristen Videregående skole Haugalandet AS i Haugesund og Tryggheim Forus i Stavanger har begge fått tommelen ned fra fylkeskommunen

Hovedargumentet mot skolene er at det er for få ledige lærlingplasser

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Vil permittere ikke-streikende lærere
Les også
Reddes av hurtigskoleSpeed School
Les også
Omkamp om KRLEKRLE-faget
Les også
Streiken stopper ikke kristne skolerLærerstreik