SOMMEREN 2014: Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland holder pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak mot en mulig terrortrussel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Justisministeren vil stanse Syria-«turister»

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vurderer flere tiltak for å stanse fremmedkrigere som reiser fra Norge og sier de bare skal på ferie.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har levert flere forslag til Justisdepartementet som skal styrke deres muligheter til å forebygge at personer fra Norge reiser til konfliktområder for å delta i krigshandlinger.

– Regjeringen følger også nøye med på utviklingen i våre naboland for å se på ytterligere tiltak. Det er samtidig viktig at innsatsen for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme ikke fragmenteres, og at de tiltakene vi allerede har satt i gang får tid til å virke, skriver Anundsen i en epost tilVG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trafikken av fremmedkrigere fra Norge øker, og flere reiser ut enn dem som kommer tilbake. Myndighetene har i dag har mulighet til å inndra pass fra personer som mistenkes for å reise for å drive ulovlig virksomhet, men PST har så langt ikke brukt denne muligheten, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen til avisen.

Når PST tar kontakt ved utreise eller hjemkomst er svaret ofte at de skal eller bare har vært på ferie.

– Det stemmer ofte dårlig med krigsskader de er påført eller bildet som ligger på nettet hvor de poserer med våpen, legger Bernsen til.

PST-sjefen sier atekstreme islamister rekrutterer over hele landet

PST sier den typiske fremmedkriger som reiser ut fra Norge, er en mann i 20-årene. Flere ganger er også mindreårige stanset fra å reise ut til konfliktområder. I noen tilfeller har foreldrene godkjent at de reiser, andre ganger ikke.

Mellom 50 og 60 nordmenn er reist fra Norge og sluttet seg til IS eller andre grupper. Av dem har ti blitt drept og omtrent 20 er reist tilbake til Norge.