KONTROVERSIELL: Pastor Mark Driscoll har markert seg med en direkte stil. Tidligere medarbeidere mener han for ofte har gått over grensen for hva en pastor kan si og gjøre. Nå søker han veiledning. FOTO: Will Foster, Mars Hill Bible Church

Elsket og utskjelt pastor tar pause fra talerstolen

En bølge av kritikk har fått «en av de mest populære predikantene i verden i dag» til å forlate roret i menigheten sin – i alle fall for en stund.

Navnet Mark Driscoll klinger kanskje ikke spesielt kjent for mange av Dagens lesere. Men det siste tiåret har den nå 43 år gamle pastoren vært en toneangivende menighetsleder og forkynner i USA.

På nettsidene til menigheten sin, Mars Hill Bible Church i Seattle, blir Mark Driscoll omtalt som «en av verdens populære predikanter i verden i dag». Driscoll har vært synlig i flere store amerikanske medier og gitt ut over 15 bøker. En av dem ga Lunde forlag ut på norsk i fjor med tittelen «Sant om samliv. Å få til sex, vennskap og livet sammen». Den har han skrevet sammen med kona Grace. Som både forfatter og forkynner er han kjent for å snakke «rett fra levra». De begeistrede opplever det befriende. Andre er i stedet blitt fornærmet eller forarget. New York Times Magazine har kalt ham en av de mest beundrede og utskjelte skikkelsene blant evangelikale kristne i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndag annonserte Driscoll at han tar en pause på minst seks uker fra tjenesten i menigheten sin. Det skjedde etter en temmelig turbulent start på dette høstsemesteret.

Motreaksjon

Mars Hill Bible Church har vært regnet som en av de mest dynamiske megamenighetene i USA de siste årene. Det som begynte som en husgruppe i 1996, da Driscoll var 25 år gammel, hadde i 14.000 medlemmer i mars i år. Disse er fordelt på fem amerikanske delstater og femten forskjellige samlingssteder. Angivelig ser 200.000 mennesker ukentlig gudstjenester fra menigheten via internett. Menigheten er blitt beskrevet som «en reaksjon på det ateologiske, forbrukerdrevne preget til den moderne evangelikale maskinen» av kirkeforskeren Ed Stetzer.

Barske idealer

Menigheten har sterk brodd mot liberal teologi, men bryter også med den forholdsvis striglede kulturen som preger mange konservative kirkemiljøer. Mark Driscoll har tatt oppgjør med det han oppfatter som feminiserende tendenser i kristeligheten. I stedet har han gått i bresjen for et barskere mannsideal, som han mener er bibelsk.

Læremessig er profilen hans sterkt influert av arven etter den fransk–sveitsiske reformatoren Jean Calvin (1509–64). Formen er imidlertid tilpasset unge og urbane mennesker som ikke nødvendigvis er husvarme i kristne kretser. Driscoll har selv gått en vei for å komme dit han er i dag. Han vokste opp i et røft strøk utenfor Seattle, i en romersk–katolsk familie.

Strøket av listen

I starten av august kunngjorde ledelsen av menighetsnettverket Acts 29, som Mark Driscoll selv var med på å grunnlegge, at de ikke kunne beholde pastoren og menigheten hans som medlemmer.

«Ved å gjøre dette, er vår bønn at vi vil oppmuntre lederskapet i Mars Hill til å respondere på en tydelig og gudfryktig måte slik at Kristi navn ikke fortsatt vil bli vanæret», lød det i begrunnelsen.

I et brev til Driscoll ber de ham om å tre til side og søke personlig veiledning.

Etter dette har Mars Hills årlige store konferanse i oktober blitt avlyst, offisielt på grunn av «uforutsette utfordringer med talerlisten vår og andre utfordringer». Driscolls bøker er også fjernet fra hyllene til USAs nest største kristne bokhandlerkjede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

21 tidligere medarbeidere har anklaget ham for bøllete oppførsel.

Stormen rundt Driscoll har vakt stor oppmerksomhet i kristne medier i USA. Lørdag nådde saken også forsiden på storavisen New York Times.

Kritisk til briter

Kontroverser rundt Driscoll er ikke noe nytt. Han har selv åpent erkjent at han noen ganger går for langt i uttalelsene sine. Samtidig har han hevdet at de fleste pastorer han kjenner, ikke går langt nok.

Tidligere i år valgte han å ta pause fra sosiale medier etter flere utspill som har skapt oppstyr. Under et besøk i Storbritannia i 2012 utløste han også reaksjoner. Han hevdet det ikke fantes noen ung, god bibellærer som er kjent over hele landet.

– Der er en gjeng feiginger som ikke sier sannheten, sa han til britiske Christianity Magazine.

Tidligere i år valgte forkynneren å ta pause fra sosiale medier etter at noen av utspillene hans der har fått mye kritikk.

Søker veiledning

Søndag var Driscoll tilbake i Mars Hill Bible Church etter ferie. Da leste han opp en kunngjøring.

– Det nåværende klimaet er ikke sunt, verken for meg eller menigheten, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vedgikk at noen av anklagene stemmer, andre er delvis riktige, mens det er atter andre han ikke kjenner seg igjen i. Det er ikke første gang han offentlig bekjenner egne feiltrinn og svakheter.

Mens han selv blir borte fra både prekestolen og administrasjonen i menigheten, skal lederskapet undersøke anklagene mot ham. Arbeidet skal munne ut i en rapport. Allerede har han begynt å møte «et profesjonelt team av modne kristne som vil bidra med klok veiledning og hjelp videre for min personlige utvikling og modenhet overfor Gud og mennesker». I denne perioden vil fembarnsfaren også prioritere mer tid med familien.

Bønnestøtte

Den erfarne konsulenten Mark De Moss, som tidligere har jobbet med folk som presidentkandidat Mitt Romney, pastor Jerry Falwell og evangelist Franklin Graham, skal bistå menigheten i tiden framover. Fortsatt har han tro på Driscoll. Han viser til at Driscoll har lykkes med et effektivt menighetsbyggende arbeid i en del av USA der kirkene står svakt.

– Jeg liker ham, jeg har tro på ham, og hvis jeg bare jobbet med ledere som var feilfrie, ville jeg vært arbeidsløs i kveld, sier han til Religious News Service.

Den kjente forfatteren og forkynneren John Piper kommenterte Driscolls valg på Twitter.

«Jeg håper Mark Driscoll i denne perioden kjenner en tidevannsbølge av bønn fylt med håp om en ny dag og et nytt menneske».

Mark Driscoll

Pastor i Mars Hill Bible Church i Seattle, i den amerikanske delstaten Washington

Les også
«Oase-menighet» mister nok en prest
Les også
900 unge satser på bibelskoleElever på bibelskolene
Les også
Felleskristen bønn for Irak i Oslo
Les også
Justin Bieber på bibelstudier med Selena