Marianne Brekken i Åpen Folkekirke kritiserer Kirkerådets utnevnelse av en konservativ biskop i Nord-Hålogaland. Foto: Privat

Reagerer sterkt på utnevnelse

Åpen folkekirke reagerer på at Kirkerådet har utnevnt tre menn og ingen kvinner til biskoper. De etterlyser en «ny ledelse i kirkens topporganer».

– Vi trenger en ledelse som er i stand til å ta et helhetlig ansvar for ansettelsespolitikken. I dag er kun 3 av 12 biskoper kvinner, sier nestleder Marianne Brekken i en pressemelding somÅpen folkekirke sendte ut etter bispeutnevnelsen torsdag.

Brekken gratulerer Olav Øygard med utnevnelsen til biskop i Nord-Hålogaland og sier at hun ser frem til samarbeid om «viktige saker vi står felles om».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig bekymrer utnevnelsen Åpen Folkekirke, som ble etablert i juni for å kjempe for kirkevielse av likekjønnede.

– Vi er skuffet over at Kirkerådets tilsettinger av biskoper viser en trend: De tre utnevnte til nå er menn som tilhører kirkens konservative fløy i spørsmål som blant annet handler om likekjønnet samliv.

Kirkerådet har tidligere utnevnt Stein Reinertsen til biskop i Agder og Telemark og Per Arne Dahl til biskop i Tunsberg.

Les også:Altaprost blir ny biskop i nord

 

VIDEO: Se opptak fra NRKs direktesending fra bispeutnevnelsen i nord:

 

Kvinnemotstand

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før bispeutnevnelsenadvarte læstadianere mot å utnevne en kvinnelig biskop.

I et brev til Nord-Hålogland bispedømme skrev Nils Einar Samuelsen og Hans Nic. Nilsen at de ikke vil betrakte Finnset som sin biskop hvis hun skulle bli utnevnt. De representerer hver sin retning innen Lyngen-læstadianismen.

Les også:Læstadianerjubel etter bispevalget

Åpen folkekirke viser til motstanden i sin protest.

– Vi er også bekymret over at det i denne utnevnelsen faktisk ser ut til at kvinneprestmotstand i bispedømmet har fått en effekt, sier Brekken i pressemeldingen.

Åpen folkekirke etterlyser et «helhetskirkelig ansvar i ansettelsespolitikken».

– Knappe flertallsavgjørelser som gang etter gang går i én bestemt retning, er åpenbart ikke heldig for det kirkelige fellesskapet der vi fortsatt må og kan leve med både ulike meninger og ulik praksis i viktige teologiske spørsmål.

Brekken påpeker at Kirkerådet for tredje gang på rad «valgte å følge de lokale stemmene blindt».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ser ut til å være presedens og det er verd å spørre om hvorvidt Kirkerådet skal ha ansvaret for å utnevne biskoper dersom det eneste de gjør er å sette godkjent-stempel på de lokale stemmene og ikke ser sitt helhetlige ansvar.

Vielsesliturgi

Åpen folkekirke ble opprettet som en reaksjon på at det ikke ble vedtatt en vielsesliturgi for samkjønnede par påKirkemøtet i april i vår.

I styret sitter også nestleder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum og en rekke andre medlemmer av Kirkemøtet: Anne Berit Evang, Kristine Sandmæl, Gunnar Winther og Marianne H. Brekken.

De peker i pressemeldingen på kirkevalget neste år som avgjørende og orienterer om at de organiserer seg i alle bispedømmer.

Nord-Hålogaland bispedømme omfatter fylkene Troms og Finnmark.

Olav Øygard vigsles til biskop i Tromsø domkirke 9. november.