LETTET: På forhånd advarte læstadianer-talsmann Hans Nic Nilsen mot kvinnelig biskop. Torsdag valgte Kirkerådet Olav Øygard med én stemmes overvekt. – Flertall er flertall. Jeg tror det er en styrelse fra Vårherre, sier Nilsen.

Læstadianerjubel etter bispevalget

– En styrelse fra Vårherre, sier talsmann Hans Nic Nilsen etter at Olav Øygard ble valgt med knappest mulig flertall.

Det er glede blant læstadianere i Nord-Hålogaland etter at Altaprost Olav Øygard torsdag formiddag ble valgt til ny biskop.

På forhånd hadde de advart bispedømme i brevs form mot kvinnelig biskop. Domprost Herborg Oline Finnset fra Tromsø var blant de aktuelle kandidatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Styrelse

Hans Nic Nilsen uttrykker glede over valget.

– Det er et gledelig resultat for oss. Vi går ikke inn for kvinnelige prester og langt mindre biskoper. Jeg har ikke noe mot henne som person, men det er Guds ord som skal gjelde, sier Nilsen til Dagen like etter utnevnelsen ble kjent torsdag.

Kirkerådet delte seg nesten på midten i avstemningen. Øygard fikk åtte stemmer, Finnseth syv.

– Flertall er flertall. Jeg tror det er en styrelse fra Vårherre, sier Nilsen.

– En likandes kar

Den nye biskopen kjenner Nilsen godt fra samarbeid i styret i Diakonistiftelsen, som yter hjelp til funksjonshemmede og psykisk syke. Nilsen har også prekt på gudstjenester under læstadianeres stevne i Alta.

– Han er en likendes person. Og teologisk har han mye mer kunnskap om Ordet enn meg, sier Nilsen. Han understreker at det er viktig for læstadianerne at Øygard står på det klassiske synet på at ekteskapet er mellom mann og kvinne.

– Skal man vies i Guds hus, må man følge Guds ord, sier Nilsen.

– Hvordan vil læstadianernes samarbeid med Øygard bli?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror det vil bli godt. Med den erfaringen vi har til nå, har vi kommet godt overens, sier Nilsen.

Vigsles 9. november

Etter innledende runder stod valget mellom prost Olav Øygård fra Alta, seksjonssjef Hans Arne Akerø i Kirkerådet i Oslo og domprost Herborg Oline Finnset fra Tromsø.

Olav Øygard har vært prost i Alta prosti siden 2011. Har har tidligere vært skoleungdomsprest i Finnmark, vikarprest i Kautokeino, sokneprest i Sør-Varanger og sokneprest i Alta. Han har også vært ansatt som rådgiver ved familievernkontoret i Alta. Øygard har blant annet etterutdanning i samisk.

Olav Øygard vigsles til biskop i Tromsø domkirke 9. november 2014.

Les også
Vil ikke ha kvinnelig biskop
Les også
Altaprost blir ny biskop i nordOlav Øygard