Politiet anslår at opptil 5.000 mennesker deltok i demonstrasjonen mot IS, Profetens Ummah og ekstremisme. Demonstrasjonen forløp rolig. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kraftfullt oppgjør med ekstremisme

– IS og Profetens Ummah representerer ikke oss! Budskapet fra norske muslimer til ekstremistene var tydelig i Oslo sentrum mandag ettermiddag.

Til stormende applaus fra flere tusen mennesker ga 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussein klare meldinger til den ytterliggående norske islamisten Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller.

– Ubadyullah: Du forteller ikke Norge noe annet enn løgn!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun kalte hans gruppe for «Djevelens Ummah» og sa at ekstremistene har misforstått islam.

SE VIDEOINTERVJU: May-Anne Grasaas, fungerende biskop i Oslo, og leder for Islamsk råd Norge, Mehtab Asfar.

5.000 demonstranter

Al-Hussein er en av initiativtakerne bak demonstrasjonen, som ikke bare samlet muslimer og minoritetsledere, men også ikke-muslimske nordmenn og toppolitikere – til sammen opp mot 5.000 mennesker.

Til dem hadde Al-Hussein enda en bønn:

– Det er viktig for det norske samfunnet å få se forskjellen mellom normale muslimer og folk som kaller seg muslimer, men er helt uten muslimske holdninger, sa hun.

SE BILDESERIE FRA DEMONSTRASJONEN

Hun fikk støtte av imamen Mahmoud Jalloul:

– 114 ganger står det i Koranen «den barmhjertige» og «den nåderike». Jeg lurer på om IS har lest dette, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Akseptere mangfold

Statsminister Erna Solberg (H) understreket også at det bare er noen få som støtter ekstremistene, og at hele det norske samfunnet står sammen i sitt syn:

– Sammen skal vi møte ekstremistenes ytringer med motargumenter. Et godt samfunn bygges ikke ved å straffe de som er annerledes, men ved å akseptere mangfold, sa hun.

I sin appell leste hun en hadith, en uttalelse fra muslimenes profet Muhammad, som oppfordrer troende til å ta avstand fra ondskap:

– Vi har sett ondskap, og i dag tar vi avstand med våre stemmer og med våre hjerter, sa statsministeren.

Spyttet på

Det er unge muslimer som har tatt initiativ til demonstrasjonen mot opprørsgruppa Den islamske staten (IS) og den norske gruppa Profetens Ummah. Ubaydullah Hussain, som er gruppas talsperson, har uttrykt støtte til IS' brutale metoder i Irak og Syria.

En stor menneskemengde trosset de innimellom hissige regnbyger og møtte opp på Grønland torg hvor arrangementet startet.

Der fikk de høre Yousef Bartho Assidiq, fra den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, fortelle at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum tidligere på dagen. Profetens Ummah sprer hat i byen vår, sa Assidiq.

Bak paroler som «Ikke islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!» marsjerte demonstrantene deretter fra Grønland til Stortinget. Blant dem var flere partiledere: Krfs Knut Arild Hareide, SVs Audun Lysbakken og Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tar feil

Utenfor Stortinget var Ap-leder Jonas Gahr Støre blant talerne:

– Alle som er her i dag er et bevis på at vi skal vinne kampen mot ekstremisme. Sammen er vi sterkere enn ekstremismen, og vi viser at ekstremistene tar feil.

Frp-leder Siv Jensen var også til stede utenfor Stortinget, men holdt ingen appell. Hun mener folk som deltok har sagt klart fra om hvor de står.

– Det blir mer utfordrende å være en del av Profetens Ummah framover, sa hun til NTB.

– Vi bryr oss

Blant demonstrantene var også norskkurdiske Ciwan Maksut Can som kom så å si direkte til Oslo fra Syria. Der har han bidratt i hjelpearbeidet for yazidier som har flyktet fra IS i Irak.

– Da jeg var i Syria, følte jeg at jeg var langt fra Norge, men med denne demonstrasjonen føler jeg at jeg fortsatt hjelper dem. Vi viser at vi bryr oss, sier han.

– Jeg føler jeg er på riktig side. Jeg føler meg trygg på at jeg forsvarer riktige verdier som likestilling og demokrati. IS er ikke bare en trussel mot oss, men også mot hele verden. Derfor er det viktig at Vesten støtter opp, mener Can. (©NTB)

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se videointervju med Hadia Tajik: «Islamister får ikke lov til å kidnappe religionen min»

Muslimer og kristne i tog mot islamistene i Syria og Irak

Gjemmer seg bak dialog med de radikale

Ubaydullah Hussain: «De er ignoarante eller har for lite kunnskap»

«Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»

Fakta om Den islamske staten (IS)

* Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Gruppen ble dannet i Irak mens landet var okkupert av USA.

* Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif», leder for verdens muslimer.

* Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget IS for overdreven voldsbruk.

* Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

* IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

* Amerikanske kampfly har de siste ukene gjennomført en rekke angrep mot IS i Irak.

Kilder: NTB, Reuters, AFP

(©NTB)

NTB

Les også
Se bildene fra demonstrasjonen mot IS i Oslo
Les også
– Vi står sammen mot terror
Les også
– Demonstrasjonen mot IS er et historisk vendepunkt
Les også
Kristne og muslimer sammen mot volden
Les også
Partiledere marsjerer mot IS-volden
Les også
Muslimer i tog mot islamistene