VARIERENDE: Ikke alle studentene ved Oslo International Bible College burde fått gå der, mener Menighetsfakultetet som overtok ansvaret for at studentene skulle få anledning til å ta eksamen.

Høy stryk-prosent blant 
OIBC-elever

Kun drøyt halvparten av OIBC-studentene besto eksamen. Noen av dem burde aldri vært tatt opp ved skolen, mener man ved MF.

Menighetsfakultetet (MF) avholdt 13. juni eksamen for studentene de overtok fraOslo International Bible College (OIBC) i mars etter at OIBC ble fratatt godkjenningen måneden før.

Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) trakk fagskoleakkrediteringen tilbake og overførte så ansvaret for de 120 studentene til MF. 113 av dem tok imot MFs studietilbud og har i to og en halv måned gjennomgått forelesninger på engelsk i teologi og ledelse samt Det gamle og Det nye testamente.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av de 113 var det 14 som på eksamensdagen ikke oppfylte studiekravene, det vil si at de ikke hadde deltatt på prøveeksamen eller levert skriftlige besvarelser de var pålagt.

Bare 69 besto

Av de 99 som gikk opp til, besto 69. Av de opprinnelig 120, er det altså bare drøyt halvparten som har kommet seg gjennom det turbulente undervisningsåret som endte med nedleggelse av skolen i Lørenskog etter Nokuts revisjon.

– Resultatet er ikke sjokkerende, men ganske dårlig, er karakteristikken fra studiedekan Atle Ottesen Søvik ved MF på den høye strykprosenten, selv om det finnes en studentgruppe som gjør det litt dårligere: På forberedende, examen philosophicum, var strykprosenten på MF 35.

Bibelfag på MF har en strykprosent på omkring 5, og varianten som ble skreddersydd for OIBC-studentene var til overmål enklere enn det faste studietilbudet MF har i teologi og ledelse.

De tidligere OIBC-studentene som ikke sto, får en ny sjanse 7. august og eventuelt enda en til i desember om de ikke står i august heller. Håpet er derfor ikke helt ute.

– Jeg er rimelig optimistisk, sier førsteamanuensis Knud Jørgensen som har undervist studentene i ledelse de siste månedene. Han tror det er godt håp for flere av dem som strøk ved eksamen nå i juni og at flere vil klare eksamen i august – så sant de bruker sommeren godt.

– Blant dem som strøk, var det mye som var veldig dårlig, medgir Søvik overfor Dagen. Det ble ikke gitt tallkarakterer, bare «Bestått» eller «Ikke bestått».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva sier resultatene om nivået på undervisningen ved OIBC, slik dere kan vurdere den?

– En del av studentene svarer så dårlig på eksamen at vi undrer oss over at de kan ha vært kvalifiserte til å begynne og å fortsette på en fagskole i utgangspunktet, sier Søvik.

Knud Jørgensen forteller at en stor gruppe blant OIBC-studentene har vært interesserte og motiverte.

– Vi visste ikke helt på forhånd hvor deres akademiske nivå lå. Det var nok ikke så sterkt som vi hadde fått inntrykk av, men motivasjonsnivået er høyt blant de fleste, sier Jørgensen som legger til at én gruppe blant studentene «nok ikke var mentalt like nærværede og engasjert» som de andre.

Andre lærere rapporterer om studenter som nødig vil lese noe som helst.

Ett år til

OIBC-studentene – som nå blir MF-studenter om de vil – får fra i høst tilbud om et studieår til. Sammen med NLA Gimlekollen har MF laget et engelskspråklig andre studieår bestående av kirke, misjon og mediefag.

– Alle som har bestått eksamen, får gå videre neste studieår. 80 tidligere OIBC-studenter har søkt. I tillegg har 100 andre også søkt, opplyser Søvik som sier at også disse er utlendinger. De fleste av dem befinner seg allerede i Norge og har trolig søkt fordi MF her tilbyr studier i menighetsrelaterte fag på engelsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Noen av dem søkte før de hadde sett noen beskrivelse av studiet, så noen av søkerne er nok vel så interessert i å skaffe seg videre opphold i Norge som de er i å studere, tror Søvik.

– Det er helt åpenlyst at det er noen som har en slik motivasjon, sier han.

– Får drømmen oppfylt

Med den løsningen man kom fram til, mener Søvik at alle OIBC-studentene nå har fått det de drømte om, med unntak av de som har strøket til eksamen. Disse får ikke noe andreårsstudium slik de kanskje ville fått ved OIBC.

– På MF stiller vi høyere krav enn man gjør ved en fagskole, sier Søvik som opplyser at MF ikke får videre økonomisk støtte for å undervise studentene fra OIBC fra høsten av. Nå kommer disse studentene inn under de finansieringsordninger som gjelder for MFs studenter ellers.